Szijjártó: Terrorveszély van Magyarországon

2015.03.12. 17:44

Azért kell felvenni az Iszlám Állam ellen a harcot, mert Magyarországot is veszélyeztetik a terroristák Szijjártó Péter szerint. A külügyminiszter a Mandinernek adott interjújában azt mondta, nem attól áll elő a terrorfenyegetettség, hogy katonákat küldünk az Iszlám Állam ellen, az már anélkül is előállt.

Az Iszlám Állam nem válogat

"Az Iszlám Állam nem válogat. Nem azokat támadja csak, akik harcolnak ellene" - mondta. Szerinte az Iszlám Államot "fel kell számolni, le kell rombolni." A terrorszervezet a "nyugati értékközösség ellen" indított általános támadást. Magyarország pedig a nyugati értékközösség része.

A külgazdasági miniszter az interjúban elismerte, hogy Tarsoly Csabát, a Quaestor főnökét jól ismeri, szerinte természetes, hogy a minisztérium is kapcsolatban állt a céggel. A takarékpénzek elsíbolásának gyanújával letartóztatott Kiss Szilárd soha nem volt a munkatársa, Kiss élettársa ugyanakkor tényleg szerepet játszott a vízumügyintéző központban. Ám a letartóztatás után azt kérték a tulajdonosoktól, hogy a "a hölgyet vásárolják ki a cégből".

Csak nyilvánosság legyen

"Mindig ellenezni fogjuk azt, ha kihagyják a magyar nyilvánosságot a döntésekből" - kommentálta azt, hogy 2008-ban a Gyurcsány-kormány a Parlament kihagyásával írta alá a Déli Áramlattal kapcsolatos szerződést. Szerinte a paksi bővítéssel más a helyzet, ők a Parlament elé terjesztették a szerződéseket. Igaz, már csak azután, hogy megkötötték őket. De "nem létező szerződéseket nehéz lett volna a nyilvánosság elé vinni", magyarázta a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a bővítéssel kapcsolatos vállalkozói szerződések 30 éves titkosítása hogyan illeszkedik a nyilvánosság bevonásával kapcsolatos elvekhez a miniszter azt mondta, "semmi olyat nem titkosítottunk, ami máshol a világon ne lenne titok. Bizonyos információkat biztonsági okok miatt a legszűkebb körben kell tartani."

A berlini követség, az hiba lett volna

Szerinte nem jogosan kritizálják az észt követség bezárása miatt, döntenie kellett, hogy a hozzánk közeli térségekben hol tudjuk viszonylag problémamentesen megoldani az ország képviseletét a legmagasabb szintű diplomáciai jelenlét nélkül is. Észtország mellett döntött. "Jogos lenne a kritika, ha Berlint választottam volna, így azonban nem az" - vélte.

A fideszesek urizálásával kapcsolatos kérdésre a miniszter azt mondta, sosem titkolta, hogy nagyon jómódú családból származik, ez a szülei érdeme. "Nekem, a testvéremnek, sőt, a gyerekeimnek sem kellene keresztbe tenniük két gyufaszálat sem, akkor is remekül élhetnénk" - mondta.