Vér is folyt ezen a március 15-én

MG 4876
2015.03.15. 19:05 Módosítva: 2015.03.15. 19:42
  • Lökdösődés és kiabálás alakult ki a Nemzeti Múzeumnál a maroknyi ellentüntető és az állami ünnepségre érkezők között. Egy ember megsérült, egyet a rendőrség előállított.
  • Orbán Viktor beszédében azt mondta: Magyarországnak a nagyhatalmak árnyékában is talpon kell maradnia. Kossuth népét nem lehet kioktatni demokráciából, Európának kérdései vannak, nekünk pedig válaszaink.
  • Több ezren vettek részt a civil ellenzék tüntetésén. A menet a Keletitől az Astoriáig vonult. A résztvevők 19 kérdésben kezdeményeznek népszavazást, a kérdéseket már be is nyújtották.
  • A Parlamentben átadták a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat.

Több százan nézték végig a Parlamentnél a nemzeti lobogó felvonását március 15-én reggel. Az elmúlt héten az iskolák nagy része visszautasította a Klebelsberg-központ invitálását, hogy küldjenek 10-10 gyereket az állami ünnepségekre. Tudósítóink azt látták, hogy sok diákcsoport érkezett buszokkal a határon túlról, így megvolt a szükséges létszám. A zászlófelvonás után a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi zenekarának vezetésével díszmenet indult a Kossuth Lajos térről a Múzeumkerthez.

Húsz-harminc fős ellentüntető csoport gyülekezett az Astoriánál, amely a Facebookon szerveződött Orbán Viktor kifütyülésére. A csoport már a Nemzeti Múzeumnál tartott állami ünnepség elején azt skandálta, hogy Orbán, takarodj! Emiatt komoly összetűzések alakultak ki az állami ünnepségre érkezőkkel.

Itt az Orbán-beszéd előtti balhé!

A két csoport hangosan gyalázta egymást. Tettlegesség is volt: egy ember a földre került, és megsérült az arcán. A rendőrség egy embert előállított.  

Orbán Viktort óriási ovációval fogadták a Múzeumkertben, már csak azért is, mert így lehetett elnyomni az őt kifütyülő kisebb csoport hangját. Orbán ünnepi beszédében azt mondta: a magyarok megtanulták, hogy a nagyhatalmak árnyékában ki kell állni magukért. Az 1848-ban már a szabadságukért küzdő magyarokat nem lehet kioktatni demokráciából. Mi a nyugat részei vagyunk, Európának kérdései vannak, nekünk pedig válaszaink. 

Orbán beszédét végig fütyülés és közbekiabálások kísérték. A beszéd végén újabb összecsapások voltak, egy csoport pedig az olasz televízió riporterét oktatta ki, majd gyalázta. A rendezvényt biztosító biztonságiak és rendőrök elszigetelték és kiszorították a tömegből az ellentüntetőket.  A Fidesz sajtóirodája később közleményében azt állította, hogy "szélsőjobbos és szélsőbalos" tüntetők zavarták meg az ünnep békéjét.

Politika nagyüzem volt a Pilvax kávéháznál. Itt előbb az LMP tartott megemlékezést.... 

....majd a Demokratikus Koalíció következett. Gyurcsány Ferenc az amúgy botrányos színvonalon startoló állami hírcsatornáról azt mondta: útjára indult a hazugság új köztelevíziója. Gyurcsány ismét előrehozott választást sürgetett, majd mindenkinek jó ebédet kívánt.

A Parlamentben átadták a Kossuth- és a Széchenyi díjakat. Kossuth-díjat kapott mások mellett Szőcs Géza író, volt államtitkár, Oszvald Marika, Hűvösvölgyi Ildikó, Bács Ferenc és Tolcsvay Béla. A Magyar Érdemrend nagykeresztjét az OTP Bank vezérigazgatója, Csányi Sándor vehette át. A díjazottak teljes listáját itt találja>>>

Az MSZP nem tartott budapesti központi rendezvényt, Tóbiás József pártelnök Ajkán, az április 12-i időközi választás egyik helyszínén koszorúzott és tartott beszédet.Itt vitára hívta ki Orbán Viktort. A meghívásra a kormányfő sajtófőnöke talányosan ezt válaszolta: Türelem, mindennek eljön az ideje.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Bem téren sok lengyel zászlóval azt próbálta bizonygatta, hogy jóban vagyunk a lengyelekkel, még ha a lengyel Jog és Igazságosság Pártja nem is volt hajlandó találkozni Orbánnal Varsóban.  

Az Együtt Battyhány téri megemlékezésén sajtósokkal együtt mintegy negyvenen voltak a megemlékezők.

A Jobbik  a Március 15. téren tartott megemlékezést, amin Vona Gábor nem vett részt, mert ő vidéken mondott beszédet. Ott volt viszont a Magyar Gárda, a Nemzeti Érzelmű Motorosok, és rengeteg lengyel is.

Több ezren gyűltek össze a Keleti pályaudvarnál a civil ellenzék tüntetésére. A Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport a  sokszínű és európai Magyarországért tüntetett.

DSC 1602
Fotó: Bődey János / Index

A menet a Keletről Nyugatra mottó jegyében a Keleti pályaudvartól az Astoriáig vonult végig a Rákóczi úton.

Az Astoriánál felállított színpadon a résztvevők 19 kérdésben hirdettek népszavazást. Erről egy internetes oldalt is indítottak. A népszavazási kérdéseket már  pénteken délután beadták, és hétfőn már a Nemzeti Választási Iroda elé kerülhetnek.