Ez a poszt a következő Percről percre része:

Így ünnepeltük idén március 15-ét

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jó reggelt kívánunk! Ha az elmúlt napokat átaludta volna, most szólunk, hogy ma március 15. van. Végigkövetjük az egész napot, mert sok minden történik majd. A boltok még nem AZÉRT nem lesznek nyitva, az időjárás pedig nem olyan lesz, mint AKKOR. Ha minden jól megy, csak kisebb esőkre lehet számítani.

    • 9:00: Zászlófelvonás és katonai tiszteletadás a Kossuth téren
    • 10:00: Az LMP megemlékezése a Pilvax Kávéházban
    • 10:30: Díszünnepség a Nemzeti Múzeum kertjében. Beszédet mond Orbán Viktor és Tarlós István.
    • 11:00: A Demokratikus Koalíció koszorút helyez el a Pilvax kávéháznál, Gyurcsány Ferenc politikai nyilatkozatot tesz.  

    A nap teljes programját itt olvashatja

  • Ünneprontóan hűvös időben gyülekeznek a felvonulók a Kossuth téren. A kordon mentén négy sorban, lazán áll kb. 800 ember, de folyamatosan jönnek még a villamos elől már lezárt térre, miközben bevonult a nemzeti honvéd díszegység és a nemzeti lovas díszegység.

    Több száz diák érkezett Felvidékről, köztük Érsekújvárról, a Rákóczi Szövetség szervezésében, . Szombaton érkeztek buszokkal, és örülnek a lehetőségnek - de többet sajnos nem tudhattunk meg tőlük, mert egy kísérőjük odalépett, és azt mondta, hogy

    ne beszéljetek senkivel, tényleg ne. Ha bárki kérdez, feleljétek azt, hogy nincs szülői meghatalmazásotok, mert az is kell. Tényleg ne, mert provokálni fognak.

  • A Kossuth téren most ez történik.

  • - kérdezte egy nagy kokárdás öregúr a Kossuth téren, a korhű kosztümben elvonuló katonákat nézve. Igaz, a kurucok és a labancok harca 145 évvel korábban volt.

  • Ellentétben a tavalyi évvel most nem látni nagy számú lengyelországi szimpatizánst a Kossuth téren. Mindössze két lengyelt láttam idáig, meg egy lengyelnek látszó magyar fiatalembert, aki kezében székely zászlót tart, a vállán viszont lengyel sál van.

  • Nem akárhogy, katonai tiszteletadás mellett.

  • Eddig kevesebb, mint 500 ember jelezte vissza, hogy ott lesz ma fél 11-kor a Múzeumkertben, hogy kifütyülje Orbán Viktort.

    Elég volt Orbánból és bandájából, akik halálra lopják magukat és még azt is meg akarják határozni, mit csináljunk vasárnap. Az országot újra Oroszországhoz láncolnák, mert ez a hosszútávú egyéni céljukkal egyezik. Ne engedjük a diktátornak végigmondania a legújabb demagóg beszédét, fütyüljük ki! Gyertek március 15-én a Múzeumkertbe és fütyüljünk, kiabáljuk, hogy Fidesz Maffia, Tolvajok, stb.!

    - olvasható az esemény Facebook-oldalán. Az egyik szervező még azt is kérte a résztvevőktől, hogy vigyenek magukkal sípot, és amint a miniszterelnök elkezdi a beszédét, kezdjék el egyszerre fújni. "Hallani fogja az egész ország, mert a tévé is közvetíteni fogja!" - írta.

  • Pár boldog turista bőszen fényképezi a huszárokat, miközben a tömeg elindult a Múzeumkertbe az Alkotmány utcán keresztül.

  • Ezt lehet most látni a google.hu-n és a google.com-on. Jó lenne, de ez nem azt jelenti, hogy az egész világ most ezt látja, amikor guglizni kezd. Mindjárt megkérdezzük az Index Washingtonba kitántorgott munkatársát, hogy ő ott mit lát.

    google
  • Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepén Orbán Viktor levelet írt a határokon túl élő magyaroknak, közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-vel. A levelet több Kárpát-medencei ünnepségen felolvassák vasárnap. Orbán azt írja: hosszú évszázadok elnyomása után '48. március 15-e mutatta meg, milyen életerős és bátor nemzet a miénk. A népek tavaszán csak egyetlen ország volt, ahol nem hunyt ki pillanatok alatt a szabadság őrtüze. A magyar szabadság üzenete Pestről, a Nemzeti Múzeum lépcsőiről indult el, de az egész hazában visszhangra talált.

    Ma is úgy gondoljuk, hogy a magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki: összefogással, munkával és egyetértéssel.

  • Az amerikai nagykövet elindult volna a Kossuth térről, de a Falk Miksa utcánál az előtte lévő rendőrkisbusz miatt a diplomata autója nem tudott kigurulni. Kis várakozás után Coleen Bell végül a Szalay utcánál próbálta elhagyni a teret, ám a Honvéd utcában ismét várakozásra kényszerült, mert útját állták a keresztbe elvonuló nemzeti lovas díszegység katonai.

  • Most lendült fel egy zászlóárus bácsi üzlete, 500 a kisebb, 2000 a nagyobb, sorban állnak hozzá. Közben egy diákcsoportban nagy örömöt okoz, amikor ingyen esőkabátot osztanak ki köztük.

  • A nemzeti lovas díszegység rendkívül fegyelmezett lovai és a magyar honvédség központi zenekara közé olykor beékelődik egy másik egység is a Dísz térre való felvonulás során. Négy utcaseprő egy-egy hatalmas zöld kukával beugrik a képbe és gyorsan összesöprik a végterméket, mielőtt még a központi zenekar katonái belemenetelnének.

  • Reggel 8 és fél 9 között mindössze két emberen láttam kokárdát, a buszvezetőn és egy wannabe Petőfi Sándoron, aki peckes bajusza alá, egyenesen a bőrdzsekije gallérjára tűzte ki a kokárdát. Persze lehet, hogy a lelkes Pesten ennél nagyobb a nemzeti büszkeség, de ezt innen a newsroomból nehéz megállapítani, ezért arra kérem olvasóinkat, hogy tartsanak kokárdaszámlálást. Természetesen nem az állami ünnepségek helyszínén, hanem a városban sétálva, metrózva, buszozva.

    Tíz perc alatt ennyi kokárdát láttam

  • Ebben a kis kokárdázós blokkban a mélyére ásunk a témának. Vajon honnan ered a kokárda szó? Nos, ez egy nemzetközi szó, ami sok más nyelvben hasonló alakban megvan. Pontosan nem is lehet tudni, melyikből került a magyarba, olvasható a Nyelv  és Tudomány, röviden a Nyest 2011. március 15-i posztjában. A szó végső eredete a francia coq, azaz a kakas szó. Ebből született meg a cocarde, amely 'kakastaréj' 'hiú, öntelt, korlátolt' jelentéssel bírt. Az új jelentése a bonnet à la cocarde 'kakastaréjos sapka', illetve 'öntelt ember sapkája' szerkezet rövidülésével alakult ki. A Nyest külön felhívja arra a figyelmet, hogy a cocarde nem keverendő össze a cocard-dal, amely monoklit, szem alatti véraláfutást jelent.

  • A Nemzeti Múzeum felé haladó menetben van, aki élvezi a katonazenét, és van, aki kevésbé. Egy idősebb nő szinte végigtáncolja az utat, főleg annak a dalnak örül, amiben a sorok végén az van, hogy kisangyalom. Egy 15 körüli srác viszont fülhallgatót tett fel, abban vigyorog az osztálytársaira, és a saját zenéjére rugózik.

  • Tavaly is voltam, amikor a Gazeta polska szervezett úton hozott ide lengyeleket március 15-ére

    - mondja a Nemzeti Múzeum felé sétálók között a középiskolás Witek. Ezúttal autóval jött édesapjával Közép-Lengyelországból, ahova ma vissza is utaznak.

    Sokkal kevesebben vagyunk, mint tavaly, mert sok lengyelnek nem tertszik, hogy Orbán Viktor közeledett az oroszokhoz. Európában is kritizálják érte, pedig szerintem nincs igazuk, Orbán Magyarország érdekét nézte. Különben is egy dolog a politika, és egy dolog az évszázadok óta tartó történelmi barátság, ennek kifejezésére jöttem ide apámmal.

  • A Facebookot is elárasztották a kokárdák, terjednek a neten Vadjutka alter kokárdái - az én kedvencem a nemzeti színbe öltözött Anyám tyúkja -, másrészt meg van ez az igazán 21. századi megoldás, amikor a mellzsebbe rakott Iphone-on világít a kokárda. De mi most azt kérjük Önöktől, hogy ha különlegesen szép, nagy vagy kreatív kokárdát lát, fotózza le nekünk, és küldje el az ugyelet@mail.index.hu mailcímre.

    tumblr nl5bk1nORK1spo4loo1 500
  • Egy olvasónk reggel autózott és látott valamit:

    Nem tudta elkerülni a figyelmem, ahogy 7:15-kor átjöttem a nagy Hódmezővásárhelyen, hogy szorgos kis közmunkások tüsténkednek, szemetet szednek, söprögetnek havi 47 ezerért. Kérdem én, ekkora szükség van erre a nemzet ünnepen VASÁRNAP?

    Jó kérdés, kapnak vajon erre vasárnapi pótlékot? 

  • A Burger King előtt az Astoriánál kb. 20 fős csoport gyülekezik. Egy nagyhangú férfi Orbán-ellenes feliratokkal teli táblát tart, feltartja a középső ujját és bekiabál a vonuló tömegnek.

  • A Múzeum körúton gyakorlatilag egymást érik az árusok, kürtös kalácsos, pereces, kokárdás. A sós perec 500!!! forint.

  • A Nemzeti Múzeum előtt megszűrve engedik be az embereket.

  • A Nemzeti Múzeum előtt egy 20-30 fős társaság folyamatosan azt kiabálja, hogy "Orbán takarodj, Orbán takarodj!", miközben körbeveszik őket a fideszes ünneplők, akik pedig azt üvöltik az arcukba, hogy "csürhe, csürhe". Elég nagy a feszkó. Itt konkrétan egyetlen rendőr sincs.  

    • Orbán diktátor, hibbantagyú maffiavezér
    • Dilis orbán, hibás rendszer
    • Diktatúra, tolvajok harca, maffiaállam

    - olvasható a kormányellenes tüntetők tábláin.

    Nem a 4 ezer forintomért vonulok, hanem hogy eltakarítsam ezt a szarházit

    - mondta egy nyugdíjas korú férfi, miközben 60 fős kormányellenes csoportjával a Múzeumkert felé igyekezett.

    De ki jön helyette, az a kérdés

    - kérdezte egy másik férfi.

    Ha az MSZP nem fog össze a Fidesszel, akkor jön a Jobbik és a blokád. Csak gyengeség van a másik oldalon

    - ismerte el egy harmadik, azon is szomorkodva, hogy közalkalmazottként három diplomával, 59 évesen azért kell rettegnie, mert bármikor elbocsáthatják. Az ellentüntetőkön szinte mindenkin van kokárda, magyar zászló és egy EU-s zászló is.

  • Elég keményen megy a kommunistázás vs fasisztázás a kormányellenes tüntetők és a fideszes felvonulók között. Megérkeztek a biztonságiak, néhányukat kezdik kiszorítani. A fideszes ünneplők ezt nagyon helyeslik, és lengetik piros-fehér-zöld zászlóikat.

  • A Nemzeti Múzeumnál több veszekedő csoport is kialakult. A vita elvileg 1848 örökségéről szól, de valójában arról, hogy ki kommunista és ki fasiszta. A hivatalos ünnepségre érkezők azt kiabálják, hogy miért kell tönkre tenni más megemlékezését, az ellentüntetők pedig azt, hogy miért ne mondhatnák el a véleményüket. 

  • A Múzeumkertben az egymással veszekedő emberek között komolyabb tettlegességig is volt, földre került valaki. Egy másik, idősebb úrnak pedig vérzik a szája. Mostanra lenyugodtak a kedélyek, a színpadon a Nemzeti dalt mondják.

  • Épp most fejezt be az LMP az ünnepi megemlékezését, de már felsorakoztak a DK-sok a kávéháéz előtt. Néhányan be is mentek lelkesen a Pilvaxba, de amikor meglátták a nagy LMP-posztert, gyorsan kifordultak.