A Magyar Nemzet visszaszólt Kövér Lászlónak

2015.03.16. 10:14

Folytatódik az üzengetés a jobboldalon a Fidesz vezetői és Simicska Lajos között. A mai epizódban a Magyar Nemzet főszerkesztője írt egy vezércikket, amelyben válaszol Kövér László házelnök (Fidesz-választmányi elnök) szombati megjegyzéseire.

Kövér a Magyar Hírlapnak azt találta mondani, hogy "a Magyar Nemzet és a Hír Televízió a mi szempontunkból nem kezelhető másként, mint ellenzéki orgánumként". Ráadásul szerinte Simicska Lajos, aki ugye évtizedekig a párt legfontosabb gazdasági háttérembere volt, "a magyar közélet betegségének egyik tünete".

Erre válaszolt "Zaj" című cikkében D. Horváth Gábor főszerkesztő, és lényegében azt írja, hogy érti, hogy utálják a Fideszben Simicskát (bár Simicska neve egyszer sem szerepel a cikkben), de nem ez alapján kell megítélni ezeket a sajtótermékeket. Kövérnek ráadásul jobban oda kell figyelnie, hogy minősít egy médiumot, hiszen közjogi méltóság, és nem is ő Simicska fő célpontja.

Lássuk a néhány legfontosabb megjegyzést, amelyet megpróbálunk lefordítani magyarra.

Kövér László nem a közéleti botrányoktól fulladozókhoz tartozik, akiknek a vagyonnyilatkozatait naponta kell újraértelmezni. Nem az ismeretlenség homályából előkerült senki, hanem felelős politikus. Ezért aztán nem mindegy, mit mond a lapról.

Vagyis Kövér László nem tartozik a vagyonnyilatkozatuk miatt magyarázkodni kényszerülő fideszesek közé, nem Lázár, Rogán, Szijjártó vagy Kósa. És nem is Habony Árpád, aki az "ismeretlenség homályából" került elő.

Kövér nyilatkozata több szempontból is rosszízű. Ő nem csupán a Fidesz tagja, hanem Magyarország közjogi méltósága, aki nem bélyegezhet meg közösségeket, nem minősítheti olvasóinkat.

Házelnökként Kövér nem támadhat meg egy napilapot.

Kövér László megállapítása rosszindulatról, az elmúlt évtizedekre jellemző beidegződésről, de leginkább a helyzet teljes félreértéséről tanúskodik.

Te sem érted a lényeget, Laci!

Értjük, hogy lapunk tulajdonosa, aki nemrég még a Fidesz egyik tekintélye volt, ma a pártban közgyűlölet tárgya.

Értjük, hogy utáljátok Simicskát.

Ha azonban ez a kizárólagos viszonyítási pont a 77 éves Magyar Nemzethez vagy a magyar hírtelevíziózásban úttörő Hír Televízióhoz, akkor nem közügyekről, hanem sérelmi politikáról beszélhetünk csupán. Ami természeténél fogva kicsinyes és rövidlátó.

De ne az alapján ítélje meg senki a Magyar Nemzetet és a HírTv-t, hogy Simicska a tulajdonosa, a Magyar Nemzetnél se ért mindenki teljesen egyet vele.

A Magyar Nemzet és a Hír Televízió nem azonosítható a tulajdonosával, (...) az összes résztvevő számára teljesen természetes, hogy a tulajdonos akarata és érdekei nem feltétlenül vágnak egybe az alkotói közösségek céljaival.

Simicska Lajos megígérte, hogy a Magyar Nemzet újságíróinak nem kell mindennap Orbánt támadó cikkeket írniuk.

A Magyar Nemzet értékközösségként nem adja föl a nemzeti léthez, a nemzeti szuverenitáshoz való ragaszkodását, (...) ugyanakkor el fogja utasítani az elvtelen megalkuvásokat.

Jobboldaliak maradnak, de mostantól támadni fogják a kormány politikájának Simicska által elvtelennek ítélt elemeit.

A harc tehát folytatódik.