A monacói tiszteletbeli konzul is érintett lehet a brókerbotrányban

2015.03.16. 07:39 Módosítva: 2015.03.16. 07:42

Szijjártó Péter miniszter kezdeményezte Elek István tiszteletbeli monacói konzuli címének visszavonását, írja a Heti Válasz. Elek Istvánt korábban összefüggésbe hozták a Buda-Cash Brókerház botrányával. 

Elek Istvánt 1991. július 5-én Jeszenszky Géza akkori külügyminiszter nevezte ki tiszteletbeli konzulnak. Feleségét, az olasz Chiara Rivetti di Val Cervót 2009. szeptember 21-én a szocialista kormány külügyminisztere, Balázs Péter nevezte ki tiszteletbeli konzulnak.

A Buda-Cash 1999-ben 250 millió forintos tőkeemelést hajtott végre. Ezt a negyedmilliárd forintot a BC 2000 Pénzügyi Tanácsadó Kft. tolta be a cégbe, amivel  így közel 28 százalékos tulajdonrészt szerzett a brókerházban. A Buda-Cash alapító-tulajdonosa, Pintér Zoltán a tőkeemeléskor azt mondta: a kft. mögött valójában Elek István, Magyarország tiszteletbeli monacói főkonzulja áll.

Elek István a Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének tagja. Ez a szervezet megtévesztésig hasonlít az igazi Szuverén Máltai Lovagrendhez, de valójában egy kétes hátterű szervezet, írja a Heti Válasz.  

A rendőrség a Buda-Cash Brókerház botránya miatt eddig tíz embert állított elő, közülük egyet tanúként, kilencet – köztük állítólag Pintér Zoltánt is – gyanúsítottként hallgatták ki.