Ez a poszt a következő Percről percre része:

Rogán nekiment a brókereknek és a Hvg.hu-nak

Hétfőn ismét összeült a parlament, immár eggyel több képviselővel: a veszprémi győztes Kész Zoltán most tette le a hivatalos esküt. Rogán Antal közölte, hogy a brókerek a saját vagyonukkal fognak felelni a tettükért, majd a Fidesz frakcióvezetője a Hvg.hu-t szidta egy bejegyzés miatt. Az azonnali kérdéseknél Orbán Viktor is váratlanul megjelent, és reagált Simcska Lajosra. Tudja, mi a közös Rogánban, Selmeczi Gabriellában, Novák Elődben és Dúró Dórában? Mind kitűzték ma is a kokárdát. Parlament percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az új rendszerben a képviselőknek kéthetente van sűrű hétfőjük, amikor be kell menni szavazni, és éjszakáig bent lenni nyomogatni a gombokat. Ma pont ez a hétfő van. A programot nyújtja, hogy ma eskütétel (Kész Zoltán független képviselő) és megemlékezés (Takácsy Gyula volt MDF-es képviselő nemrég hunyt el)  is szerepel a napirendben. 

  • A napirend előtti felszólalások közül a címek alapján a Fidesz a legtitokzatosabb. Rogán Antal "Közös dolgainkról" fog beszélni.

  • Kész Zoltán február 22-én győzött Veszprémben és környékén, hatalmas pofont kiosztva ezzel a kétharmados többségét így elveszítő Fidesznek. Kész az esküt azonban csak most teszi le, vagyis mától lesz a parlament teljes jogú tagja. Kész a Facebookon üzent a jeles nap alkalmából a választóknak, eszerint

    • nem lesz szavazógép, csak úgy támogat egy javaslatot, ha látja a hatástanulmányokat;
    • küzd azért, hogy a minősített kétharmados szavazásokon a függetlenek a teremben legyenek és mindenki együtt szavazzon;
    • stratégiai szövetségre lép a sokfajta értékrendű, független képviselővel, hogy minél jobban kihasználják a parlamenti megszólalási lehetőségeket.

    Ez konkrétan azt jelenti, hogy tárgyalni fog sorrendben Fodor Gáborral,  az Együtt, a PM és a Szolidaritás politikusaival, illetve a DK-sokkal is.

  • A márciustól alkalmazott új munkarendnek megfelelőn a képviselők ma két órán keresztül interpellálhatják a kormánytagokat. Az interpellációk témáját elnézve a kormánytagoknak módjuk lesz nem egyszer a „keményen dolgozó kisembereket" méltatni. Például az MSZP-s Varga László kérdésével, „Mit kíván tenni a kormány a dolgozói szegénység és a nyomor ellen?”, vagy Gúr Nándor (Hová lettek a munkavállalók és a szakszervezetek jogai!) elég magasra dobja fel a labdát.

  • Az azonnali kérdések és válaszok óráját követően szó lesz a 2016 októberére tervezett „kis népszámlálás” kiírásáról, valamint a vasárnapi zárva tartást érintő legutóbbi módosítási javaslatokról is. Ilyen témák szerepelnek a heti napirenden:

    • A kis népszámlálás, vagyis a mikrocenzus szükségességét Lázár János korábban azzal indokolta, hogy a döntések előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű adatok álljanak rendelkezésre. A javaslat szerint a minta a lakások és a népesség 10 százalékára terjed majd ki.
    • Az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos két változtatás egyike pedig ez: azoknak a kereskedelmi dolgozóknak járna százszázalékos vasárnapi bérpótlék, akik csak az év néhány vasárnapján nyitva tartó üzletekben dolgoznak, a minden vasárnap kinyitó boltok alkalmazottai ötvenszázalékos vasárnapi pótlékra lehetnek jogosultak. Kormánypárti képviselők javaslatára elfogadhatják azt az előterjesztést is, amely a kis- és nagykereskedelmet egy helyen végző áruházakra is kiterjesztené a kötelező vasárnapi zárva tartást.
    • Módosíthatják a Városliget megújításáról szóló törvényt is, ezzel bővítve a Városliget Zrt. vagyonkezelésébe kerülő ingatlanok körét. A változtatás kimondaná továbbá, hogy az újonnan felépülő állami épületeknek is a Városliget Zrt. lesz a vagyonkezelője.
    •  A házszabálytól történő eltérés esetén II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilváníthatják március 27-ét, így azt – kormánypárti képviselők kezdeményezésére  már idén hivatalosan is megünnepelhetik.
  • Kezdődik az ülés. Takácsy Gyula volt MDF-es képviselőre emlékeznek a képviselők. 78 éves korában, hosszan tartó betegség után hunyt el az egykori politikus.

    A Lechner Ödön-díjas építészmérnök, mérnökközgazdász 1991 és 1994 között volt országgyűlési képviselő, a gazdasági bizottság elnöke. 1994 és 1998 között a Fővárosi Közgyűlés képviselője, a költségvetési és adóügyi albizottság elnöke, a tulajdonosi bizottság tagja volt. Takácsy Gyula 1991-ben alapító elnöke volt a Magyar Befektetési és Fejlesztési Rt.-nek, amely 1993-tól Magyar Befektetési és Fejlesztési Bankként működött - írta róla az MTI.

  • Schiffer András LMP-frakcióvezetővel kezdi a napirend előtti felszólalásokat. Schiffer a paksi atomerőműről, a titkosításról, a múlt heti brüsszeli döntésről beszél, és elmondja a tőle oly sokszor hallott ellenérveket a paksi bővítéssel kapcsolatban.

    Az ország áramellátásának 60 százaléka egy központból lesz, hihetelten kockázatos -

    mondja például Schiffer, majd rátér egy másik kedvenc témájára, az EU és az Egyesült államok között tervezett szabadkereskedelmi egyezményre. A két téma az LMP-s társelnök szerint abban azonos, hogy "a paktumok" alapján:

    emberek kevesebbet fognak keresni, többet fgonak fizetni az áramért.

  • Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztéirm államtikára válaszol Schiffernek.

    Várjuk az alternatívákat, képviselő úr!

    Magyar szerint eddig nem kaptak életképes alternatívát az energiabiztonsággal kapcsolatban, Paks2 pedig nem Orbán-Putyin paktum, mint azt Schiffer említette. A szabadkereskedelmi egyezményről pedig azt mondja, hogy a kormány csak feltételekkel támogatja: "nem adunk biankó csekket". 

  • Az MSZP-s Gúr Nándor a Fideszt ekézi, a felszólalása címszavakban:

    • a választók csalatkoztak önökben,
    • az emberek sorsa nem fordult jobbra,
    • ártottak az embereknek,
    • elszakadtak a választóktól,
    • elvesztegettek egy évet, de mondhatnám, ötöt is,
    • nem a közjót szolgálják.
    • A kisemberekről nem beszélni kell, érdekeikért kell cselekedni.

    A legjobb mondatot azonban külön kiemelnénk:

    Önök belső oligarchiaharcokat folytatnak!

  • L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára válaszol Gúrnak, és ezzel indít:

    Hiába reménykedik, ezt a négy évet ki fogjuk tölteni

    L. Simon ezután konkrétumokban nem bővelkedő mondatokkal visszautasítja Gúr konkrétumokban nem bővelkedő állításait, például így: „nem hagyjuk magukra a szegényeket”.

    Aztán kiderül, hogy L. Simon László két dolgot nagyon szeret olvasni

    • az MSZP honlapján a beszámolókat a szocialista megemlékezésekről,
    • Mikszáth Kálmán Új Zrínyiász című műve.
  • Volner János Jobbik-alelnök beszél a brókerbotrányról. Közben a Jobbik-frakciót mutatja a kamera, és láthatjuk, hogy néhány jobbikos ma is kitűzte a kokárdát: például Dúró Dóra, Novák Előd és Szávay István. Volneren, illetve Vona Gáboron sincs viszont kitűzve. Ez vajon jelent valamit?

  • A Buda-Cash-, illetve a Quaestor-botrányról van szó éppen. A Jobbik célja egyértelmű, MSZP-s és fideszes botránynak szeretnék beállítani a történteket, és Volner János azt a kérdést teszi felé, hogy a fideszes és szocialista politikusnak vajon hány milliárd forintja van Quaestor-számlákon.

    Tállai András NGM-államtitkár viszont inkább szocialista brókerbotránynak látja a történteket:

    Egy évtizedes pénzügyi korrupció derült ki, ki kell deríteni, mi okozhatta.

    MSZP-s itt nem kap szót a parlamenti szabályok szerint, de ha kapna, elmondaná, hogy szerinte fideszes brókerbotrányról van szó.

  • 500 éve született Avilai Nagy Szent Teréz – erről tart napirend előtti felszólalást. Komolyan. Rétvári Bence államtitkár pedig válaszol rá. Komolyan.

  • Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető következik, mindjárt kiderül, melyek a közös dolgaink:

    A brókerbotránnyal kezdi. Mint mondja, évtizedes a korrupció, a szálak a szocialistákhoz vezetnek. Azért sikerült felderíteni, mert összevonták a pénzügyi felügyeletet a Magyar Nemzeti Bankkal, így létrehozták a szuperhatóságot. Ezt már korábban is létrehozták volna, mint 2013, Simor Andrásnak is megadták volna ezeket a jogokat (nyilván), de a szocialisták nem támogatták. 

    Rogán azt is elárulja, hogy kezdeményezik, hogy a parlament úgy módosítsa a törvényt, hogy a brókercégek tulajdonosai

    teljes személyes vagyonukkal is feleljenek a tettükért.

  • Rogán a brókercégek után a március 15-i történésekről is mond néhány szót. Szerinte a többség méltósággal ünnepelt, de néhányan megzavarták ezt az emelkedett ünneplést. Naná, hogy szerinte az ellenzéki pártok tehetnek erről, ezért felszólítja őket:

    a provokátoraikat a nemzeti ünnepekről hívják vissza!

    Rogán a Hvg.hu-nak is nekiment, szerinte az újság "minden határon túl ment", amikor a köztévé egy cigány származású munkatársát támadta.

    Rogán arra céloz (ezt nem fejtette ki, de mi kifejtjük), hogy egy bejegyzésben a lap munkatársa azt írta egy rossznak ítélt riporteri bejelentkezésre, hogy "Orsós Róbert nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!".

    Az MTVA vezetője ezt úgy értelmezte, hogy "Orsós Róbertet etnikai hovatartozása miatt küldenénk közmunkára". És Rogán is most így értelmezte.

  • Először a mentelmi bizottság elnöke tart beszámolót a mandátumvizsgálatról, majd az Országgyűlés igazolja Kész Zoltán mandátumát. Ezután Kész letette az esküt, megkapta a gratulációkat. A Fidesz és a KDNP vezetői is gratuláltak.

    • Ez a tizedik lyuk? - Harangozó Gábor, MSZP
    • Lehet így hitelesen kormányozni? - Mirkóczki Ádám, Jobbik
    • A kormányzati luxusautók mentesek a beszerzési tilalom alól? - Szilágyi György, Jobbik

    De Orbán aligha lesz ma az ülésteremben az azonnali kérdések órájában. Sebaj, majd jövő héten feltehetik neki.

    Ellenben érdekes lehet, ahogy az LMP-s Schiffer András megizzasztja a legfőbb ügyészt a NAV-ügy felhánytorgatásával (Meddig marad szőnyeg alatt a zöld dosszié?).

  • Helyesnek tartja, hogy egy képviselő március 16-án is kokárdát visel a parlamentben?

    Amíg a napirendről szavaznak a képviselők, addig szavazzanak önök is, jó ötlet-e, ha egy képviselő az ünnep után is kitűzi a kokárdát. Mint előbb írtuk, néhány jobbikos, Novák Előd, Szávay István és Dúró Dóra is kitűzte, de a fideszes Rogán Antal és a Selmeczi Gabriella sem felejtette otthon a kokárdáját. 

  • Ez kétórás menet lesz az új szabályok szerint, hiszen most már csak kéthetente mondhatják el a képviselők az interpellációikat. Az MSZP-s Varga László kezdi, aki a szegényekért aggódik, a kormány szegényellenes intézkedéseit támadja, és az élelmiszeráfa csökkentésére kérdez rá.

  • Varga László az interpellációjába beleszőtte, hogy ez az első olyan ülés, amelyet nem láthatnak a tévénézők. Balog Zoltán miniszter viszont azzal vág vissza, hogy köszönti a tévénézőket, akik láthatják a szocialisták "hőbörgését". Balog szerint súlyos problémák vannak Varga igazmondási képességeivel.

    Az M1 nemzeti hírcsatorna valóban élőben közvetíti az interpellációkat, bár múlt héten még tényleg arról volt szó, hogy a közszolgálati televízió nem szándékozik élőben adni az ülést. Jó hír, hogy az Index most és jövő héten is biztosan közvetíti az ülést.

  • A jobbikos Volner János a közmunkáról kérdez, de rögtön egy állítással kezd:

    a közmunkaprogram kiürült, mára megbukott.

    Szerinte a kormánynak nincs koncepciója, mit kezdjenek ezekkel az emberekkel. Bezzeg a Jobbiknak. Volner szerint exportra kellene termelni, és erre lehetne használni a mai közmunkásokat.

    Czomba Sándor államtitkár azzal vág vissza, hogy a Jobbik a közfoglalkoztatásról mindig máshogy nyilatkozik. Nem tudják eldönteni, hogy a minimálbérhez képest sok vagy kevés a közmunkásbér. Vagy Volnert most azt mondta, hogy túl sok közmunkás végez értelmetlen munkát, miközben Tiszavasvári jobbikos polgármestere még több embert szeretne bevonni a programba. A lényeg: Czomba szerint nem bukott meg a program.

    Volner nem fogadja el a választ, a parlamenti többség igen.

  • Az LMP-s Schiffer András arról kérdezné Orbán Viktort, hogy mit tesz a kormány „a moszkvai magyar vonatkozású állambiztonsági iratok nyilvánossága érdekében”. A kérdést aktuálissá teszi, hogy Simicska Lajos Moszkva felé mutogatott, amikor Orbán Viktor esetleges ügynöki tevékenységéről beszélt. Orbán persze nincs a teremben, Trócsányi László igazságügyi minisztert jelölte ki válaszadónak, ami meglepi Schiffert; szerinte a magyar–orosz kapcsolatok inkább a külügyhöz tartoznak. 

    Répássy Róbert államtitkár (kokárdában) válaszol a minisztere helyett. A válasz lényege: a kormány is szeretné, hogy a moszkvai levéltárakban lévő magyar iratok hazakerüljenek, de nincs erről külön megállapodás.

    Schiffer András nem fogadja el a választ, mert Répássy szerinte másról beszélt. Schiffer szerint nem a középkori dokumentumok érdekesek, hanem a szocializmus alatt készült magyar vonatkozású jelentések. A parlament elfogadta az államtitkári választ.

  • amelyet hagyományainkhoz hűen nem közvetítettünk. A fideszes Győrffy Balázs kokárdában azt kérdezte: „Használhatatlan tanácsok százmilliókért. Ki a felelős?” 

  • Az MSZP-s Korózs Lajos a rokkantak felülvizsgálatáról érdeklődik, amelyet a kormány ígérete szerint 2013-ban be kellett volna fejezni. De még mindig nincs vége. "Az emberek panaszkodnak a felülvizsgálatok színvonalára, embertelenségére" - mondja Korózs.

    Rétvári Bence Emmi-államtitkár kifejti, hogy a felülvizsgálatot azért kellett elindítani, mert forrásokat "a rászorulóknak kell adni, nem azoknak, akik visszaélnek ezzel". Azt elismeri az államtitkár, hogy még mindig nincs vége, azt nem mondja, miért, de a kormány törekszik arra, hogy felgyorsítsa a folyamatot.

    Korózs nem fogadja el a választ, a parlament igen.

  • A Jobbik a devizahitelesek ügyeiért aggódik, Z. Kárpát Dániel a kormány által véghez vitt forintosítást támadja. A Jobbik egy parlamenti vizsgálóbizottságot is el tudna képzelni, amely ellenőrzi az egész folyamatot, elsősorban az esetleges banki visszaéléseket. 

    Tállai András NGM-államtitkár hosszan beszél a forintosítás körülményeiről, de a vizsgálóbizottság felállítására nem reagál. 

    Z. Kárpát ezért is reagál úgy, hogy

    nem fogadom el ezt a pártállami színvonalú választ.

    A parlament persze elfogadta.

  • A KDNP-s Szászfalvi László a magyarokat határon túl érő atrocitásokról öninterpellált. Olyan megnyugtató választ kapott, hogy azonnal el is fogadta.

  • Az LMP-s Szél Bernadett Kiss Szilárdról kérdezi a földművelésügyi minisztert. Tudják, az Index írt róla, a keleti nyitás egyik kulcsfigurájáról, aki a gazdasági ügyei miatt előzetesbe került, és akivel még Mészáros Lőrinc is üzletelt. Szél szeretné megtudni, hogy az FM-nél ki a felelős, hogy Kiss sokáig pozícióban lehetett, pedig megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, és hogy Fazekas Sándor mikor szándékozik lemondani a botrány miatt.

    Nagy István államtitkár elég szűkszavúan válaszolt: Kiss nem volt a miniszter közvetlen munkatársa, a letartóztatásának semmi köze a hivatalos feladatához, a nemzetbiztonsági átvilágításáról nem adhat felvilágosítást.

    Szél felháborodottan reagál:

    ön a négy percből egy percet beszélt, annyira szégyellik magukat!

    Szél szerint ennek az ügynek minimum Fazekas lemondásával kellene végződnie, de most már látható, hogy a Kiss-ügy szálai Orbán Viktorig vezetnek.

  • Megint a Fidesz öninterpellál. Addig inkább elolvastam az Országgyűlés sajtóirodájának közleményét arról, hová utazik holnap Kövér László házelnök. Jordán Hásemita Királyságba háromnapos hivatalos látogatásra. A házelnök találkozik Atef Tarawneh házelnökkel, Abdulrauf Rawabde szenátusi elnökkel, valamint megbeszélést folytat Abdullah Ensour miniszterelnökkel.

    • Az MSZP-s Gúr Nándor a munkavállalók és a szakszervezetek jogai miatt aggódott,
    • A jobbikos Kepli Lajos a Balaton-parti ingatlanok "elmutyizása" miatt aggódik.

    A kormány pedig erre így reagált:

    • Czomba Sándor államtitkár szerint nem kell aggódni a munkavállalók és a szakszervezetek jogai miatt.
    • Pogácsás Tibor államtitkár szerint nem kell aggódni a Balaton-parti ingatlanok "elmutyizása" miatt.

    Az interpellációkat az ellenzéki képviselők nem fogadták el, a parlament igen.

  • A parlamentben forgató kollégák eközben elkapták Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját, és megkérdezték, mi a véleménye "a keményen dolgozó kisemberek"-kommunikációs fordulatról. A válasz meglepő! 

     

    Kocsis: A kisemberezés a diktatúrából ered