Orbán reagált Simicskára: Sunyi módon gyanúsítgatnak

2015.03.16. 16:55

Váratlanul beállított a parlamenti ülésre hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök. A jobbikos Mirkóczki Ádám azonnali kérdésére válaszolt. Mirkóczki Simicska Lajos minapi nyilatkozatáról kérdezte, miszerint Orbán Viktor esetleg ügynök lehetett. Megkérte Orbánt, hogy tisztázza magát, igaz-e, amit Simicska Lajos állított, hogy előfordulhat, hogy beszervezték.

Orbán megjelenése azért volt váratlan, mert a parlamenti szabályok alapján ma nem kellett volna válaszolnia személyesen, eltolhatta volna a jövő hétre. Egy másik azonnali kérdésre, Harangozó Gáboréra be sem jött öt perccel azelőtt.

Orbán a következővel kezdte a választ: "röviden is el tudnám intézni a dolgot, de amit a legszívesebben mondanék önnek, nem mondhatom". Szerinte a népi nyelv bevett fordulatait, erőteljes kifejezéseit egy miniszterelnök nem alkalmazhatja, "pedig kedvem lenne hozzá és igény is volna rá".

Orbán nem ejtette ki egyszer sem Simicska Lajos nevét, csak annyit mondott

sunyi módon gyanúsítgatnak.

Szerinte az ö köreiben az ilyen állításokat nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani. Orbán azt is mondja, hogy eljön az ideje az elégtételnek, most csak annyit mond:

amit öntől hallottam, nevetséges.

Mirkóczki viszontválaszában azt kérdezte, hogy miért akasztja meg a Fidesz minden alkalommal az ügynöktörvényt, és kikéri-e a papírokat Orbán Moszkvából, hogy igazolja magát. Orbán erre annyit mondott, hogy ő az elszenvedője volt a kommunista rendszernek.

Ha bármit fel lehetett volna hozni ellene az elmúlt 25 évben, akkor már régen "kitekerték volna a nyakát". "Minket figyeltek meg, rólunk jelentettek, de ezért soha nem kértünk morális elismerést". Ráadásul büszke arra, hogy mindent megtett, hogy a kommunisták, még "felvizezett, hosszú lépés formájában se térhessenek vissza". 

A történtekből két dolog látszik: egyrészt Orbánnak fontos volt, hogy személyesen válaszoljon most a Simicska által megfogalmazott vádakra, és nem akarta tovább húzni ezt a válaszadást. Másrészt Orbán- hasonlóan a korábbi, Hír24-nek adott csinn-bumm cirkuszos válaszához - megint nem mondta ki egyértelműen, hogy nem, nem jelentett senkiről.