Szijjártó: Elmegyünk a falig

2
2015.03.16. 15:27

Szijjártó Péter külügyminiszter március 3-án jelentette be, hogy méltányosságot kér Svédországtól Wilhelm Fruzsina, a kiutasítással fenyegetett, értelmi sérült, árva magyar lány ügyében, aki szeretne Malmőben maradni a nagynénjével, az utolsó olyan rokonával, aki törődik vele. Akkor ugyanis eldőlni látszott, hogy a svéd hatóságokat nem hatja meg a lány helyzete, és tartózkodásának hiányzó anyagi fedezete miatt hazaküldik Magyarországra.

Az ügyben igen aktív Szijjártó ma Brüsszelből telefonon nyilatkozott az Indexnek. Mint mondta, utasítása nyomán Magyarország stockholmi nagykövete személyesen járt el a svéd migrációs hivatalnál Fruzsina ügyében. A diplomata találkozott a hivatal közigazgatási igazgatójával, akihez az ügy tartozik.

„Jól látható a svéd migrációs hivatal álláspontja: Fruzsina ügye megítélésének vezérfonala az, hogy az ne rójon anyagi terheket a svéd adófizetőkre. A tudomásunkra is hozták, hogy ha a lány családja nem tud gondoskodni a megélhetéséről, és állami segélyre szorul, akkor nem lesz fenntartható a tartózkodása."

A magyar fél humanitárius megoldásban bízott, de a migrációs hivatal szerint ez nem olyan súlyú ügy, hogy humanitárius vagy méltányossági szempontokat figyelembe kellene venniük. Miután a migrációs hivatalban széttárták a kezüket,  Szijjártó arra utasította a nagykövetet, hogy menjen be a svéd adóhivatal vezetőjéhez, és tegye világossá, hogy Magyarország kész tárgyalni pénzügyi kérdésekről is.

Azzal az összeggel, amit itthon Wilhelm Fruzsina ellátására kellene fordítani, Magyarország hozzá tudna járulni svédországi tartózkodásának költségeihez, ha erre sikerül jogi formulát találni. Meglátjuk, mi lesz a reakciójuk.

Az Index kérdésére, hogy mennyire szól a nyilvánosságnak az aktivitása, és minden hasonló helyzetbe kerülő magyar állampolgár számíthat-e miniszteri közbenjárásra, Szijjártó azt válaszolta, hogy a minisztérium nem csak a nagy nyilvánosságot kapó ügyekben aktív, minden külföldön bajba kerülő magyaron segítenek.

„Hajlandóak vagyunk elmenni a falig, de vannak jogszabályok, amik kötnek minket" – felelte arra, hogy mire lehet elég a svédországihoz nem mérhető hazai szociális ellátás felajánlása. Mint mondta, a nagykövetséghez magánszemélyektől érkező felajánlásokat közvetlenül a családhoz irányítják.

„Ha most nem léptünk volna, lehet, hogy már pont került volna az ügy a végére" – reagált a külügyminiszter arra a felvetésre, hogy a politikusok konkrét ügyekben történő aktív közbenjárásához Magyarországhoz képest másként viszonyuló Svédországban nem kontraproduktív-e a mostani nyomulás.