Jövőre kis népszámlálást tart a kormány

stockfresh 916041 seamless-population sizeM
2015.03.17. 11:51
A népesség és a lakások tíz százalékára kiterjedő kis népszámlálást, vagyis mikrocenzust tartanak 2016 októberében Magyarországon az Országgyűlési keddi döntése értelmében. A mintába kijelölteknek kötelező lesz a válaszadás, kivéve néhány érzékeny adatot érintő kérdést.

A képviselők 142 kormánypárti, jobbikos és LMP-s igen szavazattal, 5 független nem ellenében és 30 szocialista és független tartózkodás mellett fogadták el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erre vonatkozó javaslatát - számolt be az MTI.

A kormány célja, hogy a 2011-es előző és a 2021-ben esedékes következő népszámlálás félidejében - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) segítségével - felmérje az elmúlt öt évben bekövetkezett változásokat annak érdekében, hogy a döntések előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű adatok álljanak rendelkezésre. 

A kis népszámlálás mintája a lakások és a népesség 10 százalékára terjed majd ki, így átfogó képet adhat a népesség nagyságáról, kor-, nem-, családi állapot, nemzetiség szerinti összetételéről, iskolázottságáról, foglalkoztatásáról, a lakáskörülményekről, a háztartások és a családok jellemzőiről, a 2011-es népszámlálás óta eltelt változásokról.

A törvény a mintába kijelölteknek anonimitást biztosít és kötelező adatszolgáltatást ír elő,

kivéve az egészségi állapotra, fogyatékosságra, nemzetiségre, anyanyelvre és a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre vonatkozó kérdéseket, amelyek megválaszolása önkéntes. Az összegyújtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók.

A mikrocenzus során össze kell írni a mintába kiválasztott valamennyi lakott, üres vagy nem lakás céljára használt lakást, a lakott üdülőket, a lakott egyéb lakóegységeket és a közösségi éjszakai elhelyezést nyújtó intézeteket, valamint az ezekben élő embereket.

Utóbbiak közül az összeírt lakásban, intézetben életvitelszerűen élő magyar állampolgárokat, beleértve az átmenetileg külföldön tartózkodókat is, függetlenül attól, hogy be vannak-e jelentve adott címre; az összeírt lakásban, intézetben élő külföldi állampolgárokat, ha három hónapnál hosszabb ideig tartózkodnak Magyarország területén, valamint az érintett körbe tartozó lakásban, intézetben élő hontalanokat.

Az adatokat internetes önkitöltéssel, vagy számlálóbiztosok interjúival gyűjtik majd össze, az adatszolgáltatás módját a kérdezett választhatja meg. A KSH 2005-ben bonyolította le a legutóbbi mikrocenzust.