Nem kötik az LMP orrára a Habony-útlevél titkát

2015.03.17. 17:04

A kormány továbbra is mindent elkövet, hogy ne derüljön ki, kapott-e Habony Árpád hivatalos útlevelet: az LMP erre vonatkozó adatkérését többször megtagadták, majd az ezt követően indított perben minden jogi lépést kihasználnak annak elhúzása érdekében, írja közleményében a párt. Az LMP szerint hivatalos útlevelet azok kaphatnak, akik közfeladatot látnak el, ezért a választóknak joguk van tudni, hogy kik rendelkeznek ilyen útlevéllel.

habony.PNG
Fotó: Facebook

Az LMP négy hónappal ezelőtt adott be közérdekű adatigénylést arra vonatkozóan, hogy Habony Árpád kapott-e hivatalos útlevelet a kormánytól: ha ugyanis igen, akkor annak ellenére is beutazhatott az Egyesült Államokba, hogy szerepel a korrupció gyanúja miatt kitiltottak listáján. Az adatkérésre a kormány több körben sem volt hajlandó válaszolni, a párt ezért pert indított az ügyben, azonban a mai tárgyaláson az ítéletehozatalt a Külgazdasági és Külügyminisztérium utolsó pillanatban benyújtott ellenkérelme miatt el kellett halasztani. Ha a minisztérium újabb időhúzó lépéssel nem készül, akkor jövő kedden véglegesen pont kerülhet az ügy végére.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány legbelsőbb köreiben hivatalos megbízással nem rendelkező, átláthatatlan és számon kérhetetlen emberek kerülnek, ugyanakkor Kiss Szilárd kinevezése vagy a Habony Árpád körüli titkolózás is jól mutatja, hogy a Fidesz egyetlen célja a párt mögötti gazdasági hátország minél előzékenyebb kiszolgálása.