A Fidesz nem emlékszik a gágogásra

2015.03.18. 17:36
A Fidelitas azt állítja, nem civilek, hanem baloldali pártkatonák - azaz provokátorok - hőbörögtek március 15-én a Múzeumnál Orbán Viktor beszéde előtt. A kormánypárt ifjúsági szervezete provokátorfigyelővel szabna gátat a „veszélyes új gyakorlatnak”. Pedig a gyakorlat nem most, hanem évekkel ezelőtt kezdődött, csak akkor fideszes pártkatonák jártak a másik tábor rendezvényeire.

A Fideszben teljesen új közéleti fejleménynek tartják, hogy pártvezetők részvételével tartott eseményekre olyanok is elmennek, akik ott nem tapsolni akarnak. A kormánypárt vezetése szerint ezek a hívatlan bekiabálók, transzparenseket cipelők, fütyülők súlyosan veszélyeztetik a magyar közéletet, fellépésük az erőszak felé tereli a politikát.

A pártvezetés ezzel a gondolatmenettel magyarázza, miért támogatja a Fidelitas szerdán indított, provokátorfigyelős akcióját. A párt ifjúsági szervezetének frissen megválasztott vezetése előzetesen láttamoztatta az ötletet, és nem kellett csalódnia. A hónapok óta kommunistázós kommunikációt erőltető

Fidesznek tetszett az elgondolás, hogy név szerint szerkesszenek ki minden olyan személyt, aki véleménynyilvánításával megzavarja a párt rendezvényeit, vagy – mint jelen esetben – a miniszterelnök beszédét.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke és Koncz Zsófia alelnök szerdán sajtótájékoztatón jelentette be: megalakítják szervezet provokátorfigyelő csapatát, mert

„nem szeretnék, ha a baloldal hétvégihez hasonló húzásaiból hagyomány lenne".

A március 15-i múzeumkerti heves szóváltások és lökdösődések miatt első körben két „rendzavarót” kiáltottak ki provokátornak.

Böröczék szerint kiderült, hogy az ünnepségen diktatúrát kiáltó emberek „nem civilek”. A két leprovokátorozott utcai vitatkozó ugyanis MSZP-s politikus és DK-s aktivista volt.

Az új jelenség azonban csak a hatalmon lévő Fidesznek új.

A kormánypártot korábban nem zavarta, amikor saját emberei vagy szimpatizánsai tűntek fel más, baloldali pártok és vezetői rendezvényein, hogy ott nyilvánítsák ki véleményüket. Az előre megkomponált fellépések, jobboldali sztártémák, koordináltan mozgó trollok, ezek sokáig a mindennapi részét képezték a fideszes utcai politizálásnak. Néhány példa.

Drogosozás

Az V. kerületi ingatlanügyekbe tenyerelő Juhász Péter Habony Árpád és az V. kerületi polgármester Szerb utcai lakhelye előtt tartott tavaly nyáron sajtótájékoztatót arról, hogy milyen jutányos áron mentek az önkormányzatban a lakáseladások.

A esemény nem demonstráció volt, nem volt nyilvánosan meghirdetve, az ellenzéki politikuson kívül csak a meghívott újságok, tévék munkatársai voltak ott, mégis megjelent tíz ellentüntető, egytől-egyig táblával felszerelve. A szigorúan civil tüntetők a Fidesz korábbi, Juhász ellen alkalmazott kampányszlogenjét írták tábláikra: „Drogos és még adót is csalt”. A sajtótájékoztató alatt körbevették Juhászt, és felhördültek a jobboldali politikusoknak címzett mondatok alatt.

Simonozás

A március 15-inél sokkal kiélezettebb helyzetben, a 2014-es választási időszak vége felé kísérgette egy, sok idővel és különösen sok benzinpénzzel rendelkező csapat Mesterházy Attila MSZP-elnök felcsúti közszereplését. Mesterházy Mészáros Lőrinc földjeiről akart beszélni a saját pártja által szervezett sajtóeseményen, a csapatot viszont nem Orbán Viktor barátjának milliárdjai, hanem kizárólag Simon Gábor 240 milliója izgatta. A jó minőségű táblák kameraérzékenyen minden megszólalásakor az MSZP-elnök háta mögé kerültek.

unnamed
Fotó: Német Tamás

Libázás

A baloldali vezető szerepre pályázó Bajnai Gordon 2012-2013-ban még a Fideszben is fajsúlyosabb ellenfélnek számított. A kormánypártban nem is bízták a véletlenre, hogy az ellenzéki választási összefogást tervező exminiszterelnök közszereplései során semmi se sikerüljön úgy, ahogy azt a csapata tervezte.

A 2013-as bajai önkormányzati időközi választás előtt a város piacán két fideszes aktivista zavarta meg Bajnai vegyülését a néppel. A Kubatov-csapatban dolgozó fiatalok a Hajdú-Bét ügyet nyomatva élő libát tettek a standok között sétáló Bajnai lába elé, és nem hagyták, hogy másról beszélgessen a helyiekkel. A spontán tiltakozásnak beállított akció résztvevői bizonyíthatóan dolgoztak a Fidesz pécsi polgármester-választásán, mindketten szerepeltek a kampánycsapat tevékenységéről szóló, belső használatra készült, de később kiszivárgott videóban.

A Kubatov-csapat a bajai választás előtt tartott sajtótájékoztatókat is zavarta. Bajnai zárófellépését például magnóról bejátszott gágogással szinesítette négy férfi, akiket néhány perccel korábban még a pártigazgató titkára coacholt. Az Együtt2014 többször is jelezte, hogy különös tiltakozók jelentek meg rendezvényeiken. Júliusban egy szigetvári programjukra állításuk szerint az ottani, szintén fideszes polgármester által kivezényelt közmunkások tüntettek Bajnai ellen. Végül Helmeczi László állatkínzás gyanújával tett feljelentése után abbamaradtak a libás trollkodások.

Elkúrtadozás

Gyurcsány Ferenc 2006 utáni miniszterelnöki időszakában gyakorlatilag egyetlen alkalommal sem úszta meg, hogy Fidesz-szimpatizánsok vagy szélső jobbos ellentüntetők ki ne vonuljanak fellépései színhelyére. Állami ünnepségeken, párteseményeken, kampányszerepléseken állandó volt a feszültség, rendszeresen zúgott a „Gyurcsány, takarodj!” és az „Elkúrtad".

2007-ben éppen a Múzeum előtt zavarták meg az akkori miniszterelnök beszédét és az 1848-as forradalom emlékét ünnepelni vágyó szocialista érzelmű érdeklődőket az ellentüntetési műfaj teljes arzenálját felvonultató „Elkúrtad!”-ot skandálók.

Gyurcsány bácsi takarodj

De egy évvel később, a 2008-as március 15-én is jogos népi felháborodásnak tekintette a Fidesz, amikor az állami ünnepségeket nem kiscsoportos viták, hanem súlyos utcai harcok kísérték. Demszky Gábor, akkori főpolgármester a Petőfi szobornál tartott beszéde alatt köveket és tojásesőt kapott a fejére. Gyurcsány Ferenc pedig csak zártkörű eseményen beszélhetett, hogy elkerüljék a nagyobb rendbontásokat, miközben a belvárosban rendőrök csaptak össze a tüntetőkkel.