Nem mondják meg, kivel volt Hende Brüsszelben

2015.03.18. 10:06

A Blikk a párizsin kívül még három olyan külföldi utat talált a honvédelmi minisztériumnál 2011-12-ben, amelynél kirívóan magas szállásköltséget számoltak el. 

Ahogy azt kedden szintén a Blikk információira hivatkozva megírtuk, Hende Csaba 2011-ben magával vitte Párizsba az akkori irodavezetőjét, aki azóta az élettársa lett. A kétnapos út két fő részére összesen 468 ezer forintba került.

A lap szerdai cikke szerint az újabb utak célja mindhárom esetben Brüsszel volt, és fejenként 121, illetve 118 ezer forintba került egy éjszaka. A harmadik esetben 219 ezer forint volt a szállásköltség, de a minisztérium adataiból nem derül ki, hogy fejenként vagy két főre. A lap szerint a többi brüsszeli kiküldetésen a minisztériumi vezetők és maga Hende is csak a töredékét fizette ezeknek az összegeknek.

A lap szerint minden ilyen drága útra hárman mentek, egyikük Hende Csaba, másikuk Siklósi László védelempolitikai helyettes államtitkár volt, azonban, hogy ki volt a harmadik személy azt a tárca honvédelmi titokként kezeli.

Mint a lapnak írták,

a kiküldött nem vezető kormánytisztviselő nyilván nem magánszemélyként vesz részt a delegációban, hanem a közigazgatási szervezet törvényes működési rendjében jár el mint előkészítő, konzultáló és tanácsadói feladatokat ellátó személy. E feladatát csak úgy tudja ellátni, ha illetéktelen külső befolyástól mentesen dolgozik, vagyis a neve nem kerül nyilvánosságra.