Fazekas Sándor mellébeszél Kiss Szilárd-ügyben

2015.03.19. 12:12

Hiába kérdezné a sajtó a januárban letartóztatott agrárattaséról, Kiss Szilárdról Fazekas Sándort, a földművelésügyi miniszter nem hajlandó az üggyel kapcsolatban érdemben nyilatkozni.

Pedig igény volna rá: Fazekas ugyanis annak ellenére nevezte ki minisztériumi megbízottnak Kiss Szilárdot, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal által végzett nemzetbiztonsági ellenőrzés kockázatokat tárt fel az egykori agrárattaséval kapcsolatban.

Fazekasnak ugyan a törvény lehetőséget adott arra, hogy ilyen helyzetben is kinevezze Kisst, csakhogy később kiderült, nem ok nélkül találta a titkosszolgálat rizikósnak az agrárattasé személyét. Idén januárban Kisst egy takarékszövetkezeti csalás miatt letartóztatták. Fazekas azóta nem adott érdemben választ arra, hogy miért nevezte ki Kiss Szilárdot annak ellenére, hogy a nemzetbiztonsági ellenőrzésen "megbukott".

Az Index próbált interjút kérni Fazekastól Kiss-ügyben, a minisztérium sajtóosztálya ezt a kérésünket tegnap azzal hárította el, hogy a miniszter nem nyilatkozik folyamatban lévő rendőrségi ügyről. Csakhogy ez mellébeszélés, merthogy:

  • egyrészt mi nem Kiss büntetőügyéről akarjuk kérdezni Fazekast, hanem arról, hogy miért nevezte ki a simlis lobbistát minisztériumi megbízottnak, amikor pontosan tudta, hogy a férfi személye nemzetbiztonsági kockázatot rejt (miniszterként ugyanis az ellenőrzés eredményéről tájékoztatást kapott),
  • másrészt Fazekas a botrány kirobbanása óta már nyilatkozott Kiss Szilárdról, de a Fidesz-közeli Pestisrácoknak adott alákérdezős interjújában erről nem kérdezték, talán nem véletlenül. Tehát nem igaz, hogy Kiss-ügyben ne nyilatkozna, egyszerűen csak valódi kérdésekkel nem szeretne szembesülni. 

De nem csak az Index próbálja ez ügyben szóra bírni Fazekast.

Csütörtökön az LMP-s Szél Bernadett ment el az FM-be, hogy Kiss Szilárdról kérdezze Fazekast, de a miniszter nem volt az épületben.

Szél akciója után az FM ezután egy közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy a minisztérium "összes államtitkára és a miniszter is folyamatosan, minden esetben tájékoztatja a közvéleményt, valamint a képviselőket". Csakhogy nem igaz, amit az FM állít, hiszen éppen tegnap kosarazott ki minket a minisztérium sajtóosztálya. De az ellenzéki kérdésekre sem válaszol.

Korábban az MSZP-s Mesterházy Attila tett fel több konkrét kérdést a miniszternek Kiss Szilárdról, de a nyolc kérdésre egyben válaszolt, a válaszban viszont semmi érdemleges nem volt. Ez merőben szokatlan, hiszen ugyanebben az ügyben például Szijjártó Péter a sajtónak és az ellenzéknek is reagált. 

Mesterházy egyebek mellett ezeket kérdezte Fazekastól:

  • Nem volt összeférhetetlen Kiss Szilár miniszteri biztosi munkája két saját cégének tevékenységével?
  • Milyen érdekek mentén ragaszkodott Kiss Szilárdhoz?
  • Miniszteri biztosként milyen minősített adatokhoz fért hozzá Kiss Szilárd?
  • Ki kezdeményezte Kiss Szilárd miniszteri biztos 2014. december 12-i munkaviszonyának megszűntetését?
  • A kockázatokat feltáró  nemzetbiztonsági átvilágitásai után hogyan lehetett miniszteri biztos Kiss  Szilárd?

Ugyanígy tett Szél Bernadett a parlamentben, neki akkor Nagy István államtitkár adott kitérő választ. Nagy államtitokra hivatkozott, noha Szél kérdése nem arra vonatkozott, hogy milyen információk merültek fel Kissel kapcsolatban, hanem arra, hogy a nyilvánvaló nemzetbiztonsági kockázatok ellenére a miniszter miért nevezte ki.  

Fideszes körökből úgy tudjuk, Fazekast nagyon kínosan érinti a Kiss-ügy, ezért kerüli az ezzel kapcsolatos kommunikációt. 

Kiss letartóztatásáról először az Index számolt be. Később kiderítettük, hogy milyen ügybe keveredett az egykori agráattasé. Majd feltártuk, hogy Kissnek közös orosz cége van Orbán Viktor közeli barátjával, Mészáros Lőrinccel, de üzletelt a brókerbotrány egyik főszereplőjével, a Quaestor-tulajdonos Tarsoly Csabával is, aki a fideszesek szerint szocialista, a szocialisták szerint fideszes kötődésű volt. 

Jelenleg is dolgozunk a Kiss-sztorin, hamarosan újabb cikkel jelentkezünk.