Félmeztelenre vetkőzik-e Vona Gábor?

ring lajos lakossági gyűlés komlósi gábor (22 of 22)
2015.03.19. 22:31 Módosítva: 2015.03.19. 23:15
Április 12-én újabb időközi parlamenti választás lesz, ismét Veszprém megyében, most az ajkai-tapolcai választókerületben. A Jobbik csütörtök este egy kistelepülési lakossági fórumon kezdte a kampányát. Vona Gábor pártelnök vetkőzést ígért a győzelem esetére, és elmondta, mi a baj a politikával.

Vona Gábor elindította a tapolcai kampányt: Rig Lajossal, a Jobbik jelöltjével tartott lakossági fórumot a Veszprém megyei, alig ezer fős Lesenceistvándon. Ott volt még a párt regionális igazgatója, a közönségben a település polgármestere, valamint 50-60 érdeklődő.

A lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón Vona össze is foglalta, mi a lényeg szerinte: az ajkai-tapolcai időközi választás a Jobbik és a Fidesz jelöltje között fog eldőlni. Aki az MSZP jelöltjére, Pad Ferencre szavaz, annak a szavazata elvész, mondta.

Majd, miután lefektette, hogy nem kezd sárdobálásba, elmondta, hogy

  • Pad a vörösiszap-katasztrófa idején a szerencsétlenségért felelős Mal Zrt funkcionáriusaként csak lapított.
  • Ahogy a fideszes jelölt, Fenyvesi is azt tette, amikor a tapolcai kórház dolgozóinak munkája volt veszélyben.
  • Ehhez képest a Jobbik végig segítette a vörösiszap-katasztrófa károsultjait ˜– meg is hálálták az emberek: az egyik településnek jobbikos polgármestere lett –, Rig Lajos pedig, mint szakszervezeti vezető küzdött a dolgozók munkájáért.

Ahogy azt szerdán megírtuk, már egy hónap sincs az április 12-i tapolcai-ajkai időközi választásig, így érthető, hogy kezd élesedni a kampány. Mint megírtuk, ennek a mostani választásnak az a különlegessége, hogy a Fidesz, az MSZP és a Jobbik jelöltje hasonló esélyekkel indul, vagyis mindenkinek két irányba kell támadnia.

A fideszesek például arról beszéltek, hogy „komoly csapásokat terveznek”, és az ellenfeleket jobban fogják támadni, mint Veszprémben, ahol a korábbi képviselő Navracsics Tibor és a stábja javaslatára fogták vissza a negatív kampányt.

Nemrég láttuk is, hogy mire gondolnak, amikor a szocialista jelöltet a magas fizetésével, Rig Lajost pedig egy állítólagos tetoválásával támadták be, amely azt a két szót tartalmazza, mint ami az SS jelmondatában szerepel. A Fidelitas odáig jutott a dologban, hogy vetkőzésre szólította fel a jobbikos jelöltet. Vona reagált is erre a lakossági fórumán:

A Fidelitas azt szeretné, hogy Lajos félmeztelenre vetkőzzön. Úgy látszik a fidelitasosok meztelen férfi felsőtesteket szeretnek nézegetni. Ha Lajos megnyeri a választást, ígérem, mind a ketten félmeztelenre vetkőzünk, de nem találnak majd rajta semmi olyat, amire izgulnának. Mi nem celebek vagyunk vagy chippendale fiúk.

És ezzel el is érte a pártelnök a csúcsot, mert innentől már csak azt mutatta meg, milyen is a néppárti Jobbik, és annak néppárti elnöke. Csak néhány jellemző mondat Vonától: Mi a hibáinkból le tudjuk vonni a konzekvenciákat, Kollektív ítéleteknek, kegyeletsértésnek a pártunkban nincs helye, A Jobbik nem teheti meg, hogy ilyen butaságokal eljátssza a bizalmat. Utóbbit a köztévé kérdésére válaszolta, akik Kulcsár Gergely, jobbikos képviselő nemrég előkerült mondatairól kérdezték a pártelnököt. (Kulcsár egy e-mail tanúsága szerint beleköpött a fővárosi Duna-parton található, a holokauszt áldozatainak emléket állító vascipők egyikébe.) 

Az iskolaigazgató, a szakszervezetis és az ápoló

Ez a választási körzet erősen hárompólusú, vagyis a Fidesz mellett a baloldal és a Jobbik is egyaránt komoly esélyekkel indul. Tavaly áprilisban Lasztovicza Jenő ugyan simán hozta a körzetet: 16 százalékot vert az második helyezett MSZP-sre. Az eredmények azonban jól mutatták, hogy a Fidesz támogatottsága itt kisebb volt, mint országosan, és a Jobbik is erős szereplő lett. Lesenceistvándon ráadásul az elmúlt két választáson is több szavazatot kapott a jobbikos jelölt, mint az MSZP-s. A most induló fideszes, MSZP-s és jobbikos jelölteket ebben a cikkünkben mutattuk be részletesebben.

Vona olyannyira viszi a visszafogott, cuki vonalat, hogy − miközben nyíltan rasszista, gyűlöletkeltő bejegyzésekkel vannak tele a párt országgyűlési és önkormányzati képviselőinek Facebook-falai − ő olyan bátor, kemény mondatoknál jegyezte meg jó előre, hogy nem baj, hogy itt a sajtó, akkor is bevállalom, mint például:

  • „Bármennyire is megsértem a Fideszt és az MSZP-t nem érdekel: azért nem számoltatott el egyik párt sem, mert akkor saját magát is elérte volna az elszámoltatás"

vagy

  • „Elvadultak a politikusok. Elszakadtak, eltávolodtak a valóságtól".

Ejha, Vona úr! Vigyázzon, ha így folytatja, fel fogják jelenteni, bilincsben viszik el! Úgy tűnt, hogy ezekkel a vállalom, nyugodtan leírhatja bevezetőkkel, mintha azt a látszatot próbálta volna fönntartani, hogy azért még mindig kemény, bevállalós, belevaló fickó, csak hát ugye ő épp most nem ezt a vonalat viszi. Arra ott van Novák Előd meg Sneider Tamás, vagy a Jobbik csatolt szervezetei, a HVIM, a Betyársereg.

Vona szerint két nagy bűne van a politikának: a korrupció, illetve a politikusok arcátlan gőgje, ahogy a választások után lenézik a választókat. A korrupció borzalmas méreteket öltött, szinte szinonímájává vált a politikusnak: „Mivé lesz ebbőlez a gyönyörű hivatás a korrupció bugyraiban" − elmélkedett Vona, aki szerint egyetlen módja van a valódi elszámoltatásnak: az, ha olyan párt kerül kormányra, mint a Jobbik, amelynek nincsenek piszkos ügyei. A gőggel kapcsolatban pedig azt mondta, ő nemrég kipróbált egy sor foglalkozást néhány napra, mert tudni, érezni akarta, milyen a bőrükben, és a frakció tagjai is havi egy napot önkénteskedni fognak.

A fórum végén feltettek néhány kérdést, egy férfi például megkérdezte, miért kell Paks2, miért nem lehet végre a megújuló energiával foglalkozni. Vona szerint támogatandó ugyan a dolog, de az atomenergia középtávon nélkülözhetetlen Magyarországon. És nagy baj, hogy a balodali pártok kialakítottak, egy Paks- és atomellenes hangulatot. Hozzátette, a titkosítást persze nem támogatták. Majd már a következő kérdésnél jártunk, amikor eszébe jutott még egy ütős érv, hogy miért lehet Németországban könnyebben beszélni a napelemekről: mert ők gyártják ezeket az eszközöket.

Rig Lajos nem sokat beszélt: szakmája, munkája miatt leginkább az egészségügy rendbetételéről, kórházak javítandó körülményeiről. Bár egy bicikliutat beígért a település polgármesterének.