Ilyen, amikor a Heti Válasz nem rajong a kormányért

2015.03.19. 08:43

Sokszor vádolták a Heti Választ azzal, hogy elfogult a Fidesz és az Orbán-kormány iránt. Mivel a főszerkesztő, Borókai Gábor, az első Orbán-kormány szóvivője volt, a lap pedig általában hűen követte a Fidesz-kommunikáció aktuális napirendjét (például Bajnai Gordon támadásánál), nehéz volt ezt az elfogultságot levakarnia magáról.

Az Orbán-Simicska háború nyilvánosságra kerülése óta azonban látványosan megváltozott a helyzet, a mostani lapszámban például több pontban is tetten érhető, hogy a lap kevésbé rajong az Orbán-kormány mostani intézkedéseiért.

Néhány példa:

  • A Hét embere Körmendy Zsuzsa, a Magyar Nemzet publicistája lett, aki a héten kemény publicisztikában válaszolt Kövér László házelnöknek. Körmendy most azt nyilatkozza: "ennyire a Kádár-rendszerben sem aláztak meg", illetve "úgy érzem a kormány kommunikációjában agresszivitás jelent meg". Ő tehát a hét embere a Heti Válaszban.
  • A következő oldalon olvasható Borókai Gábor publicisztikája "Orientációs zavarok címmel". A kormány politikáját kritizálja a főszerkesztő, egész pontosan Csányi Sándor OTP-elnök állami kitüntetését, illetve a Magyar Nemzet elleni fideszes hadjáratot. "Mindkettőben tetten érhető a hirtelenség és a megfontolatlanság". Borókai, aki a polgári Magyarország széthordását is megemlíti, úgy összegzi a helyzetet: "egy GPS alighanem újratervezést javasolna".
  • Aztán itt van a bővebben is szemlézett Kövér László-interjú, amelyben az újságíró így reagál arra, hogy Kövér meggondolatlannak nevezi a drogtesztet: "a magyar sajtó nevében köszönjük".
  • A Quaestor-ügyről is ír a hetilap, de nem a "szocialista brókerbotrány"-mivoltát akarja igazolni, hanem ellenkezőleg, arról ír, hogy az ügy "politikai szálai a kormány számára kényesebb irányba vezetnek".
  • Az ajkai-tapolcai választásról szóló cikkben pedig megemlítik azt a forgatókönyvet, hogy ha a Fidesz-tábor ugyanolyan aktivitást mutat, mint Veszprémben, "akkor a párt a harmadik helyre szorulhat".