Dömötör
-1 °C
14 °C

Kövér László: Simicska azt hiszi, annyi esze van, mint amennyi pénze

kover
2015.03.19. 08:14 Módosítva: 2015.03.19. 08:22

Önkritikus interjút adott a Heti Válasznak Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke. Ezúttal szó sincs a Magyar Nemzet vagy a HírTv bojkottjáról, ellenzékiségéről, Kövér azonban nyíltan beszél Simicska Lajosról és az Orbán ellen tett kirohanásairól.

Simicska Lajosról, aki ugyebár 25 évig volt a Fidesz legfontosabb gazdasági háttérembere, a következőket jelenti ki Kövér:

  • Nem egy üzletembert látok a közéletben, aki azt hiszi, annyi esze van, mint amennyi pénze. Az említett vállalkozó esetében sem tudom elhessegetni magamtól ezt a gondolatot.
  • Az anyagi erő senkit sem jogosít fel arra, hogy demokratikusan választott politikusokat, kormányokat próbáljon a saját érdekében befolyásolni. 
  • Simicska Lajos a mezőgazdasági, útépítő és médiavállalkozásait érő sérelmek miatt döntött a bosszú mellett.
  • Nincs belháború a jobboldalon: a miniszterelnököt célzó teljesen abszurd ügynökvádjával Simicska Lajos ezen politikai közösségen kívül került.

Kövér az interjúban ugyanakkor őszintén beszél a kormány teljesítményéről, illetve az Orbán Viktor környezetében lévő emberek hibáiról. Szerinte a Fidesz népszerűségvesztésének az az egyik oka, hogy senki nem számított "arra a hangulatváltozásra", amelyet a távközlési adó kiterjesztése, vagyis az internetadó indított el.

A kormány nem érzékelte, vagy ha érzékelte is, nem volt képes alkalmazkodni a megváltozott lélektani állapothoz.

Kövér azt is mondja, voltak értelmetlen felvetései is a kormánynak, például "a kötelező drogteszt javaslata végiggondolatlan volt".

Egy másik problémának látja, hogy az Orbán Viktor környezetében lévő embereknek (az újságírói kérdés Mészáros Lőrincre, illetve Tiborcz Istvánra, Orbán Viktor vejére vonatkozott) vigyázniuk kell, arra mit csinálnak. "Leginkább azért, hogy a kormány ellenfelei ne alakíthassanak ki olyan közhangulatot, amely az egyébként valós alapot nélkülöző hecckampányukra is fogékonnyá válik" - mondta Kövér László.