Örülnék, ha csak 19 súlyos problémával kéne szembenézni

2015.03.19. 08:45

A március 15-ei civil tüntetés egyik szónoka, Lattmann Tamás nemzetközi jogász volt az egyik kidolgozója annak a 19 kérdésnek, amit múlt pénteken benyújtottak a Nemzeti Választási Irodához, derül ki a Népszabadság interjújából.

Lattmann a lapnak arra a felvetésére, hogy politológusok szerint túl sok a kérdés és a témák többségénél hiányzik az emberek személyes érintettsége, azt felelte, hogy

Örülnék annak, ha ma Magyarországon csak 19 súlyos problémával kellene szembenéznünk. ... Lehetséges, hogy túlbecsültük a választókat, és túlteng bennünk az értelmiségi sznobéria.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint értelmes dolgokról kell végre társadalmi párbeszédet folytatni. Szerinte erre ők felkészültek, és vannak elképzeléseink arra, miként lehet a nehezen értelmezhető kérdéseket mindenki számára világossá tenni.

Szerintem véget kell vetni a komcsizásnak, fasisztázásnak, nácizásnak vagy gecizésnek, mert az nézi le az embereket, aki azt gondolja, hogy ez kell nekik.

Lattmann úgy vélte, hogy a népszavazás elrendeléséhez fűződő érdek nem engedi meg, hogy kényeskedjenek, ezért pártokkal is szövetkeznének. A legszebb eredménynek azt tartaná, ha egy eredményes népszavazással döntésekre kényszeríthetnék a kormányt, de jelentős eredményként értékelné azt is, ha sikerülne elérni a referendum kitűzését, és azon a választók milliós nagyságrendben igennel voksolnának. Mint mondta,

Meggyőződésem, hogy a döntéshozókra egy közjogi értelemben eredménytelen népszavazással is nyomást lehet gyakorolni, amire korábban is volt példa.