Nem a KDNP fújta be a Youtube-nál a Baszódjál meg, KDNP-t

2015.03.20. 13:07

Nem a KDNP kezdeményezte, hogy a Youtube tiltsa le az Apa Zenél "Baszódjál meg, KDNP" című dalát, legalábbis a KDNP sajtóirodájának tudomása szerint a KDNP nem tett panaszt a Youtube-nál. Jogi lépések megtételét ugyanakkor mérlegelik, tették hozzá.

Az Apa Zenél száma egy nap alatt 74 758 megtekintés és 2172 upvote-ot hozott, mielőtt letiltották. Az Apa Zenél Facebook-oldalára csütörtök este kitette először a Youtube első hivatalos levelét, aztán pár órával később a fellebbezésre adott elutasító választ is.

Baszódjál meg KDNP!

Az első levélben a gyűlöletbeszéd tilalmára hivatkoztak, és részletezték is, mire gondolnak: a gyűlöletbeszéd a magyarázatuk szerint olyan tartalmat jelent, amely egy védett csoport, például etnikai, vallási, szexuális kisebbség tagja elleni gyűlöletre vagy erőszakra uszít. Az nem derült ki a levélből, hogy a KDNP mint párt vagy a politikusai miért számítanak a YouTube csapata szerint védett csoport tagjának.

A fellebbezésre adott válasz nem megy bele a részletekbe, csak közli, hogy a tartalom további vizsgálata alapján úgy döntöttek: a videó igenis megsérti az irányelveiket, és megerősítik a korábbi döntésüket.

1910990 783149051753368 448909883333792393 o.png
Fotó: Apa Zenél / Facebook

A videó hűlt helyén viszont péntek délelőtt ezt lehetet találni: "A videót eltávolítottuk, mert megsértette a YouTube zaklató, sértő vagy fenyegető tartalmak tiltására vonatkozó irányelveit." A dalt egyébként azóta természetesen egymás után töltötték fel más felhasználók a Youtube-ra, és kint van a többi videómegosztó oldalon is. Akárkik is kérték a videó letiltását, nyilván nem számoltak a Streisand-effektussal, ami onnan kapta a nevét, hogy a színész megpróbált eltüntetni egy képet az internetről, ami a házáról készült, de csak azt érte el vele, hogy mindenki vele és a házával foglalkozott.

Mégis meggondolták maguk a Youtube-nál

Péntek délutánra aztán váratlanul visszakerült az eredeti helyére is a videó, amit az Apa Zenél egy "Kösz, Youtube!"- bal nyugtázott. A megtekintések száma mostanra már bőven átlépte a 100 ezret.

A Youtube megszokott gyakorlatából egyébként egyáltalán nem következik, hogy a "Baszódjál meg, KDNP"-t le kellett volna tiltani. Nem nehéz olyan számokat találni, mint a "Fuck Obama", amelyet példaképp az Apa Zenél Facebook-oldalára linkelt egy kommentelő, de magyar példa is van, mondjuk az Empire Gyurcsánynak szóló, "Kibaszott Kormány" című száma, ami kevés megtekintéssel ugyan, de 2013 nyara óta fent van a Youtube-on. De DopeMan Bazmeg című, jóval ismertebb dala sem akadt fent a Youtube irányelvein, pedig az is rögtön az első sorokban kioszt egy bazmeget név szerint Orbánnak, Gyurcsánynak, a kormánynak, az MSZP-nek, az LMP-nek, a Jobbiknak és az összes képviselőnek.