Brutális vandálok pusztítottak a gyöngyösi zsidó temetőben

2015.03.22. 19:37

Ismeretlenek megrongálták a gyöngyösi zsidó temetőt. Tizenöt-húsz sírt, köztük két kriptát dúltak fel, földi maradványokat szórtak szét a hétvégén - közölte Weisz Péter, a gyöngyösi zsidó hitközség elnöke az MTI-vel.

A 45 év után tavaly novemberben újjáalakult gyöngyösi zsidó hitközség elnöke azt mondta: még tart a károk felmérése, az azonban már látszik, hogy példa nélküli vandál pusztítást végeztek a tettesek a sírkertben, aminek a kerítését is megrongálták. Firkálásokat, feliratokat viszont nem találtak.

Legutóbb két éve történt kisebb rongálás a temetőben, ám annak mértéke össze sem hasonlítható a mostani pusztítással.

Tatár László, Gyöngyös alpolgármestere felajánlotta a város segítségét a helyreállításhoz. Segítséget ajánlott fel a katolikus egyház is.

"Érthetetlen ami történt, hiszen Gyöngyös lakossága mindig is befogadó volt. Hasonló tettre még nem volt példa a városban" - mondta a hitközség elnöke.

Egymilliárd elhanyagolt temetőkre

A Miniszterelnökség közleményt adott ki "Nincs bocsánat a gyűlöletkeltéssel és gyűlöletcselekményekkel szemben"  címmel, amiben határozottan elítélik a barbár tettet.  Az ún. Faro-i Egyezmény kapcsán a kormány még ebben az évben 1 milliárd forint támogatással programot indít az elhanyagolt temetők felújítása érdekében.