Elkezdődött a két hónapos budai káosz

HUS 7612
2015.03.23. 07:35

Cikkünk folyamatosan frissül.

Hétfőn már reggel hétkor elkezdtek beállni a belvárosi utak: a Nagykörút több szakasza, a 4–6-os villamos és a Széll Kálmán tér egy időben történő felújítása miatt a Bem rakparton, az Árpád fejedelem útján és a Margit híd budai hídfőjéhez vezető összes utcán lassú haladást jelzett a BKK Futár. A Nagykörút is több szakaszon beállt: a Blaha Lujza tér és a Nyugati pályaudvar között, a Margit körúton a Széll Kálmán tér irányában végig áll a sor.

forgalom.gif

A körút budai szakaszaiba befutó utak is zsúfoltak; áll a Bimbó út, a Krisztina körúton már a Déli pályaudvarig húzódik a dugó, és kezd beállni a Déli pályaudvar előtt az Alkotás út is. Kissé délebbre a Clark Ádám tér a dugócsomópont, az ide befutó Alagút végig áll, a Fő utca is zsúfolt. 

Egy kollégánk reggel nyolckor a szokottnál is nagyobb dugóból kereste a kiutat a Nyugatinál. A Bajcsyn befelé teljesen áll a sor, a körúton pedig főleg Buda felé lehet nehezen mozdulni a maradék egy, autós közlekedésre szolgáló sávban.

Negyed nyolc körül a Dob utca és a Nagykörút kereszteződésében fordultak meg a 4–6-os villamost pótló buszok. Itt rendőrök irányították a forgalmat, akik néhány perces várakozás után engedték át a Nagykörúton a Dob utcán kifelé haladókat. A Dózsa György úton, a Váci úton és az Árpád hídon nem volt dugó, körülbelül húsz perc alatt lehetett megtenni a belváros és a Flórián tér közötti hét kilométeres távolságot.  

A fél kilenc körüli helyzetet feltérképező kollégáink szerint minden Budára menő út be volt állva, a legtöbben az Erzsébet híd felé próbálnak kerülni. A forgalmi helyzetet súlyosbítja egy Árpád hídon történt koccanás.

Babakocsival ne is próbálkozzon

A buszsávokkal ellátott szakaszokon a tömegközlekedés folyamatos, bár néhány perccel lassabb a szokásosnál. Saját tesztünk szerint villamospótló busszal 16 perc volt a Nyugatitól a Széll Kálmánig. A buszok azonban nagyon zsúfoltak: egy kollégánk fültanúja volt, ahogy egy babakocsival várakozó nő telefonon lemondott egy találkozót, mivel a sokadik villamospótlóra sem fért fel. Egy másik kollégánk a Moszkván látott egy nőt, aki kerekes székes fiával várakozott tanácstalanul.

Tarlós úgy tesz, mintha nem ő lenne a főpolgármester

Tarlós István is felocsúdott, és a fővárosi közgyűlésben Horváth Csaba szocialista képviselő kérdésére azt mondta, jelentést kért a BKK-tól arról, hogy a nagykörúti vágányfelújítást miért végzik egyidejűleg a fonódó villamos miatti budai építkezéssel. Tarlós egyébként úgy tett, mintha ő nem is lenne döntésekről értesülő, döntéseket hozó főpolgármester; azt állította ugyanis,

ő maga is megkérdőjelezte az egyidejűséget, nem érti, hogy a Jászai Mari tér és az Aradi utca közötti garanciális vágányfelújítás időpontját mi indokolja,

épp ezért kérte az erre vonartkozó jelentést a BKK-tól. Tarlós a fonódó villamos építésével kapcsolatos budai oldali munkákra utalva hozzátette, hogy valóban kaotikus állapotok várhatóak egy ideig a körúton, de egy ekkora beruházás mindig kaotikus állapotot eredményez. Azt, hogy mikor kell elvégezni, mindig vita tárgya, véleménye szerint még mindig inkább most, mint nyáron a legnagyobb turistaidőszakban.

Ezekre a felújításokra érdemes figyelni

bár megkerülni úgysem nagyon lehet őket:

  • Május közepéig a 4-es és 6-os villamosok csak az Oktogonig közlekednek Dél-Buda felől, a Király utca és a Széll Kálmán tér között pótlóbuszok lesznek (éjjel a teljes vonalon buszok lesznek), ezek a Margitszigetnél csak hétvégén és csak nappal órákban állnak meg. 
  • A 4–6-os villamospótló a Nagykörút és a Margit körút egyes szakaszain buszsávot kapott, ezért a Széll Kálmán térről és a Széna tér felé vezető kétszer kétsávos útpálya jobb oldali két sávját lezárják, a forgalom a bal oldali útpályán, irányonként egy sávon haladhat.
  • Május végéig a Szent István körúton, valamint a Margit híd budai hídfője és a Széna tér között több szakaszon is dolgoznak a vágányokon.
  • Még pár napig nem aktuális, de március 26-tól több hónapra egyirányúsítják a Várfok utca Vérmező út és Csaba utca közötti részét a Csaba utca felé. 
  • És közben persze 2016 februárjáig folyik a Széll Kálmán tér rekonstrukciója, illetve a fonódó villamoshálózat építése, ami eleve megnehezítette a közlekedést.

Nem halad a sor? Tud egy egérutat? Már a járdán is dugó van? Írja meg nekünk a tema@mail.index.hu címre!