Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt a volt egészségügyi miniszter

2015.03.24. 13:09 Módosítva: 2015-03-24 14:57:42

69 éves korában elhunyt Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter, tudatta a család az MTI-vel.

Molnár Lajos 1946. október 13-án született. A fül-orr-gégész szakorvos az 1970-es évektől előbb Algériában, majd a '80-as évektől Bécsben élt, a rendszerváltáskor jött haza családjával. 1997–99 között a BM Központi Kórházának, majd 2004-ig a Szent István Kórháznak, 2006-ig pedig a MÁV Kórháznak volt a főigazgatója.

Molnár Lajos
Molnár Lajos
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

2001-től segítette az SZDSZ munkáját, de a pártba nem lépett be. 2006-ban jutott be a parlamentbe, Gyurcsány Ferenc a koalíciós tárgyalások során egészségügyi miniszternek jelölte, kinevezését 2006 júniusában vette át.

Molnár Lajos nevéhez fűződik az az egészségügyi reform, amely komoly szemléletváltást hozott a szocializmusból örökölt egészségügyben, de óriási társadalmi feszültségeket is keltett, és végső soron az MSZP–SZDSZ-koalíció bukásához vezetett.  

Az egészségügyi rendszer indokolatlan terhelésének megakadályozására vezették be a 300 forintos vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Átalakították az állam számára óriási kiadásokkal járó kórházi struktúrát: súlyponti és területi kórházakat jelöltek ki, és három intézményt végleg bezártak. Kiszűrték a tb-t nem fizető potyautasokat, létrehozták a betegek fogyasztóvédelmét ellátó Egészségbiztosítási Felügyeletet, ami keményen bírságolta a kórházakat a visszaélésekért. 

A nevéhez fűződő reform liberalizálta a patikaalapítást. Nyilvános ártárgyalásokra kényszerítették a gyógyszergyártókat is, hogy az állam által fizetett készítmények árát leszorítsák, az orvosoknak pedig előírták, hogy az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül az olcsóbbat írják fel a betegeknek. Ennek is köszönhetően a tb-kassza tizenöt év után először 2008-ban egyensúlyba került. 

Még ha a reformok szükségesek és részben hasznosak is voltak, ezek megvalósításába sok hiba csúszott. Bár Molnár Lajos azt állította, hogy ő mindezt a betegek érdekében, és az orvos- és gyógyszerészlobbi ellenében teszi, egyáltalán nem volt népszerű. Személyét az SZDSZ 2007-ben megválasztott elnöke, Kóka János sem támogatta, és saját bevallása szerint a koalíciós társ szocialisták is folyamatosan fúrták. 

2007-ben távozását hivatalosan azzal indokolta, hogy személyesen nem tudta elfogadni a több-biztosítós rendszer bevezetéséről szóló döntés halogatását. Az egészségbiztosítás átalakításáról az MSZP és az SZDSZ Horváth Ágnes minisztersége alatt sem tudott dűlőre jutni egymással. A 2008-ban elvesztett vizitdíjas népszavazás után ez a koalíció felbomlásához is vezetett. 

Molnár Lajos miniszteri lemondása után képviselő maradt, de többet nem szólalt fel a parlamentben. 2010-ben szórakoztató stílusú könyvet írt Miért lettem antipatikus? címmel. A könyvben a szocialista semmittevés politikájáról, a kulisszák mögötti küzdelmekről és az őszödi beszéd és a szocialista frakció foglyává váló Gyurcsány Ferencről sztorizott. 

Amikor 2010-ben az Index egy interjúban azt kérdezte tőle, hogy vajon volt-e elég politikai érzéke egy ilyen nagy méretű egészségügyi reformhoz, Molnár Lajos ezt válaszolta: 

Ha a politika alatt a semmittevést, a sunyiságot, a hazugságot, a  félrevezetést, a mellébeszélést érti, akkor valóban nem voltam politikus.  

 

Elsőként az MSZP reagált a halálhírre, mint írták, mély megrendüléssel értesültek róla, hogy hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Molnár Lajos. A párt részvétét fejezte ki a volt egészségügyi miniszter családjának.

Gyurcsány Ferenc a Facebook oldalán méltatta volt miniszterét, mint írta, "az együtt töltött időszakban sokszor egymással is vitatkozva küzdöttünk orvosok és betegek viszonyainak jobbításáért, a gyógyítás minőségének javításáért, a kórházi infrastruktúra fejlesztéséért. Tisztességes szándékkal akarta orvosolni a bajokat. Tiszteltem Lajost, hogy alázattal, elhivatottsággal szolgálja a magyar egészségügyet".