Végre kiderül, van-e Habonynak szolgálati útlevele, vagy sem

2015.03.24. 16:24
A minisztérium szerint nincs, de az LMP-s Szél Bernadett nem érti, miért kellett erre a válaszra öt hónapot várnia.

Az LMP-s Szél Bernadettnek adott igazat a Fővárosi Törvényszék kedden, a nem jogerős ítélet szerint a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak színt kell vallania: van-e Habony Árpádnak diplomata-, szolgálati vagy külügyi szolgálati útlevele, és ha igen, akkor milyen jogcímen kapta ezt? 

De a tárcának nemcsak Habony útleveléről kell nyilatkoznia, hanem arra is választ kell adnia, hogy Vida Ildikó NAV-elnöknek, Heim Péternek (Századvég-vezérigazgató) és Giró-Szász Andrásnak van-e diplomata- vagy külszolgálati útlevele. 

„Öt hónapot küzdöttem azért, hogy végre elárulja a tárca, hogy ezek az emberek kaptak-e ilyen útlevelet. Egy vesszőfutás volt ez az öt hónap" – nyilatkozta az Indexnek Szél Bernadett az ítélethirdetés után. A politikus szerint a minisztérium akadékoskodott, ahol csak tudott, de a bíróság végül minden pontban neki adott igazat. Szél elmondta, a minisztériumnak 15 napon belül tájékoztatnia kell őt az útlevelekről, igaz, a tárca fellebbezhet is az ítélet ellen, mert az nem jogerős.

Négyféle hivatalos útlevél van egyébként: diplomata, szolgálati, külügyi szolgálati, hajós szolgálati. Ezek közül nyilván a szolgálati és a külügyi szolgálati az érdekes, miután Szijjártó Péter korábban az Indexnek azt mondta: Habony Árpádnak egészen biztosan nincs diplomata-útlevele. 

A törvény szerint amúgy Habony nem lenne jogosult külügyi szolgálati útlevélre, merthogy azt csak:

  • a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium diplomáciai ranggal nem rendelkező közszolgálati tisztviselője,
  • Magyarország diplomáciai képviseletének igazgatási és műszaki személyzete, illetőleg kisegítő személyzetének tagja,
  • Magyarország konzuli képviselete konzuli alkalmazottja és kisegítő személyzetének tagja,
  •  a nemzetközi jogon alapuló mentességet élvező más személy,
  • a jogosult személlyel hivatalos célból együtt utazó, közös háztartásban élő házastársa és eltartott gyermeke kaphat.

Valamint az az ember, akinek ezt a külpolitikáért felelős miniszter rendkívüli okok miatt engedélyezte. 

habony.PNG

Az a kérdés, hogy van-e Vidának, Habonynak, Giró-Szásznak és Heim Péternek diplomata- vagy szolgálati útlevele, a kitiltási botrány idején merült fel. Az Index egyébként több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy tavaly decemberben Habony Árpádot kitiltották az Egyesült Államokból, de erre jóval a kitiltási botrány után került sor. Habony azért nem utazhat többet az Egyesült Államokba, mert legutóbbi beutazásakor elhallgatta azt a tényt, hogy már büntetve volt. 

A minisztérium Szél Bernadettnek kedd délután eljuttatott egy nyilatkozatot, amiben azt állítják: Habonynak, Vidának, Heimnek nincs és nem is volt hivatalos útlevele, Giró-Szász Andrásnak pedig 2014. november 30-ig volt diplomata-útlevele. Az LMP-s politikus az Indexnek azt mondta: ezt a nyilatkozatot öt hónappal ezelőtt kellett volna megkapnia. Ráadásul Szél azt sem érti, hogy a nyilatkozaton miért egy holnapi dátum van feltüntetve.