Azért nem lehet tüntetni Orbán házánál, mert féltik a nyugalmukat

2015.03.25. 09:06

A Népszabadság információi szerint az útdíj ellen blokádot szervező Büki Zoltánnak és kéttucatnyi társának nem engedte meg a rendőrség, hogy Orbán Viktor házánál tüntessenek. A Bucsek Gábor rendőrségi főtanácsos jegyezte tiltó határozat szerint azért nem lehet tüntetni a XII. kerület Cinege utcában, mert

  • "a demonstráción részt vevő személyek elkerülhetetlenül rálátást, illetve belátást kapnak az ott található családi házak kertjeibe, az ablakokon keresztül a házakba. Ez pedig köztudomásúan azzal jár együtt, hogy a ház lakói nem élvezhetik otthoni pihenésüket"
  • "az érintett személyek családi és magánélethez fűződő joga aránytalan korlátozást szenvedne a gyülekezési jog bejelentés szerinti gyakorlásával szemben"
  • "a rendezvénytartás miatt a házak tulajdonosai, birtokosai akadályozva lesznek az ingatlanaik szabad birtoklásában"
  • "a helybelieknek nem áll módjukban kitérni a rendezvényen elhangzó közlések elől"
  • "a közterületnek nincs emblematikus kommunikatív funkciója, nem található ott a közélet szempontjából releváns közintézmény"
  • "mivel a közelben egy iskola is található, a tüntetők véleménynyilvánítása alkalmas lehet arra, hogy a gyerekekben félelmet, szorongást keltsen".

Büki Zoltán a lapnak elmondta, bírósághoz fordul, mert úgy véli, a rendőrség nevetséges érvekkel hozakodott elő, és a gyülekezéshez való jogot alapjaiban kérdőjelezi meg.

Mint ismert, sokáig úgy akadályozták meg, hogy tüntetést jelenthessenek be Orbán házához, hogy a TEK lezárta a területet, erre hivatkozva a rendőrség pedig megtiltotta a demonstrációkat. A bíróság 2013 augusztusában azonban kimondta, hogy a területzásához nem elegendő ok a védett személy jelenléte.