Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Dombóvár és Bátaszék is börtönt akar

2015.03.25. 05:50

Két Tolna megyei város, Dombóvár és Bátaszék is ajánl fel területet a Belügyminisztérium felhívására új börtön építésére, elsősorban a foglalkoztatás várható bővülése miatt, írja az MTI.

Dombóvár képviselő-testülete legutóbbi rendes ülésén egy 6,8 hektáros sportingatlan felajánlásáról döntött, amelyet 44 millió forintos becsült értéken tartanak nyilván. Bár a helyi építési szabályzat azon a területen nem teszi lehetővé a börtön építését, mert nincsen odavezető út, és ennek megépítését nem is vállalja az önkormányzat, több szempontból előnyt élvezhet a város - olvasható a képviselő-testület elé terjesztett javaslatban. A többi között van lehetőség arra, hogy a terület közelében vagy az intézeten belül az 500 férőhelyes börtönben a fogvatartottak több mint felét foglalkoztassák.

Bátaszéken a március 12-i közmeghallgatáson jelentette be a város vezetése, hogy foglalkozik a börtön építésének lehetőségével. A helyi képviselő-testület csütörtökön dönt az intézethez szükséges terület felajánlásáról. A polgármester szerint a 6400 lakosú városban a tervezett 250 alkalmazott foglalkoztatása jelentősen bővítené a munkahelyek számát. A remélt előnyök között említette azt is, hogy helyi vállalkozások részvétele az építkezésben, majd az üzemeltetésben növelné az iparűzésiadó-bevételt. A lakosság véleményét akkor kéri ki az önkormányzat, ha bekerül abba a körbe, amellyel a BM tárgyalást folytat a beruházásról.

DSC 1835-2
Fotó: Bődey János

A minisztérium pályázati felhívásában a dél-dunántúli, dél-alföldi, észak-alföldi, észak-magyarországi, valamint közép-magyarországi régióban keres új börtön építésére alkalmas területet. A tárca szerint az 500 fogvatartottat befogadó büntetés-végrehajtási intézetekben foglalkoztatott 250 ember legalább 25 százaléka felsőfokú végzettségű lesz. A börtönöket 2017-ben kezdik építeni, az intézetek 2018-ban vagy 2019-ben kezdhetik meg működésüket.

A témában írt riportunkat itt olvashatja el