Fazekas: Kiss Szilárd jól végezte a munkáját

2015.03.25. 08:11

Hiába kérdezte eddig a sajtó a januárban letartóztatott agrárattaséról, Kiss Szilárdról Fazekas Sándort, a földművelésügyi miniszter nem hajlandó az üggyel kapcsolatban érdemben nyilatkozni. Fazekas annak ellenére nevezte ki minisztériumi megbízottnak Kiss Szilárdot, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal által végzett nemzetbiztonsági ellenőrzés kockázatokat tárt fel az egykori agrárattaséval kapcsolatban. 

Most azonban mondott néhány dolgot a Magyar Hírlapnak arra a kérdésre, hogy miért hallgatnak Kiss Szilárd ügyben:

Kiss Szilárd mint agrárattasé, jól végezte a munkáját. Például 2012–2013-ban huszonöt százalékkal nőtt a mezőgazdasági kivitel Oroszországba. Az ezen túlmenő tevékenységéről nincs tudomásom. Hogy magánemberként milyen tevékenységet folytatott, arra nincs rálátásom. Természetesen, aki törvényt sért, annak számolnia kell a következményekkel.

Ez ugyan nem válasz a Kiss Szilárddal kapcsolatban felmerült tucatnyi kérdésre, de legalább az kiderült, hogy Fazekas elégedett volt Kiss munkájával. Kiss egyébként agrárattaséként több mint félmilliárddal rövidített meg egy takarékszövetkezetet.

Januárban tartóztatták le Kiss Szilárdot, a keleti nyitás egyik kulcsfiguráját, exdiplomatát és volt miniszteri biztost. Korábban vezető fideszes politikusok fotózkodtak vele, most mindenki úgy tesz, mintha nem is ismerte volna. A rendőrség 2013 nyarán lehallgatta Kiss üzletfeleinek telefonbeszélgetéseit. Épp akkor, amikor az agrárattasé és barátai egy takarékszövetkezetet loptak meg, a részleteket telefonon egyeztették le. Bár már a lehallgatáskor nyilvánvaló volt, mit művelnek, Kisst és társait csak másfél évvel később kapcsolta le a rendőrség ebben az ügyben. Időközben Kiss két nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett, a titkosszolgálatok mindkétszer kockázatokat tártak fel vele kapcsolatban, mégis pozícióban maradhatott.

Az Index heteken keresztül nyomozott a simlis lobbista után, közben megszereztük a lehallgatási dokumentumokat is.

A fordulatos történetet első részét itt találja.

A második részt itt.

A harmadikat pedig itt.