Csak pénzbírságot kapott a holokamuzó jobbikos

2015.03.26. 10:59 Módosítva: 2015.03.26. 12:32

A Debreceni Járásbíróságon csütörtök reggel megkezdődött a jobbikos Ágoston Tibor perének első tárgyalása azután, hogy az Együtt-PM és a Debreceni Zsidó Hitközség is feljelentette azért, mert holokamuként utalt a holokausztra.

"Szándékos volt, elnézést érte"

Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni és Hajdú-Bihar megyei alelnöke tavaly februárban egy doni megemlékezésen holokamuként beszélt a holokausztról, és bírálta a Magyar Holokauszt - 2014 Emlékbizottság idei programját is.

Ágoston, aki tette elkövetésekor debreceni önkormányzati képviselő, a Jobbik parlamenti képviselőjelöltje, és a debreceni református gyülekezet presbitere, világi vezetője is volt,  beszédében először holokamunak nevezte a holokausztot, aztán kijavította magát, és a holokaszt szót használta helyette, majd közölte, hogy "szándékos volt, elnézést érte".

Ágoston Tibor ellen nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt indítottak büntetőpert. Az első tárgyalás február 24-én lett volna, de Ágoston betegségre hivatkozva nem jelent meg az ülésen.

A járásbíróság a csütörtöki első tárgyalási napon már ítéletet is hozott és elmarasztalta a politikust a holokauszt jelentéktelen színben való feltüntetéséért, írja a Dehir.hu. Ágoston Tibornak az ítélet szerint 750 ezer forintos pénzbüntetést kell fizetnie, de mivel ő és ügyvédje enyhítésért, az ügyész súlyosbításért nyújtott be fellebbezést, az ítélet nem jogerős. Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést javasolt a Jobbik debreceni elnökére.

A Btk. 333. paragrafusa szerint egyébként, aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

"Biboldó-bérenc frakció"

Két napja egy másik jobbikos, Kulcsár Gergely került be a hírekbe azzal, hogy a 444.hu-hoz került email tanúsága szerint 2012-ben kamukausztnak nevezte a holokausztot. Kulcsár, aki korábban beleköpött a fővárosi Duna-parton található, a holokauszt áldozatainak emléket állító vascipők egyikébe, egy frakciótársainak írt levelében azt kérdezte, hogy mit fog tenni a párt a parlament holokauszt megemlékezésén. 

"Annál is inkább lényegi kérdés ez, Baráth Zsolt képviselőtársunk kiváló felszólalása miatt meg van rá az esély, hogy valamelyik biboldó-bérenc frakció kezdeményezni fogja, hogy felállva emlékezzen a Ház a kamukauszt állítólagos áldozataira. Akkor mit teszünk?" - írta Kulcsár, aki nem kívánt a sajtónak nyilatkozni az ügyben.

A Jobbik közleményben határolódott el Kulcsártól, mint írták, "nagyon sok témát vitatunk meg levlistán. A levélnek akkor nem volt következménye, de tanultunk az akkori mulasztásokból és a Jobbik nem tűr semmilyen kegyeletsértő megnyilvánulást. Frakciónk a többi frakcióhoz hasonló arányban vett részt az adott ülésnapi megemlékezésen".