Szabina
0 °C
15 °C

Emmi: Nem lesz kórházbezárás

2015.03.26. 22:02

Egyetlen kórházat sem kell bezárni az állami átszervezések miatt - ezt Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára mondta a Magyarul Balóval című műsorban csütörtök este. Az államtitkár elmondta, hogy az eddigi 150-ről 180 ezerre emelik a 2010 óta változatlan műtéti alapdíjat. Zombor szerint ez többletforrást jelenthet majd a magyar kórházaknak.

Arra is figyelmeztetett, hogy addig nem lesz több állami forrás, ameddig az egészségügyi rendszer nem szervezi újjá önmagát, és változtat például azon, hogy évi 12 milliárd forint megy a költségvetésből olyan kórházi ápolásokra, amiket otthon is el lehet végezni. A magyarországi egészségügy egyik nagy problémája, hogy 20-30 százalékkal több aktív kórházi ágy van, mint amire szükség van. Így inkább funkciójában alakulhatnak át a kórházak, és elfekvő betegek kezelése helyett amolyan rendelőintézetként funkcionálna.

Zombor a műsorban arra is ígéretet tett, hogy megemelik az egészségügyi szakdolgozók 50 ezer forintos illetményét.

A kormány még 2014 októberében jelentette be, hogy átalakítja az egészségügyi rendszert, amivel kapcsolatban kórházbezárásokról is lehetett hallani. Ezzel szemben Rogán Antal februárban egy új megakórház megépítéséről beszélt, amit Budapesten építenének meg. Zombor a műsorban azt is mondta, hogy áprilisban jelölik ki az új létesítmény helyszínét.