Nagy hiba volt a színházi világnapra időzíteni az ovis tüntetést

2015.03.26. 16:33

Március 27-én, péntek délután öt órakor kezdődött volna a XIII. kerületi Pannónia utcában a tüntetés az itteni óvoda ügyében. A 2012 óta üresen álló óvoda telkének eladása miatt hónapok óta tiltakoznak civilek, az ellenzők szerint szükség lenne az óvodai férőhelyekre, és az itteni fákat is féltik.

A Facebookon „Nem hagyjuk, hogy már a négyévesek is szívjanak a mutyijaitok miatt!” címmel hirdette meg a tüntetést az Összefogás a Pannónia u. óvoda hasznosítására nevű csoport. Csütörtök délutánig körülbelül száz ember jelezte, hogy elmenne. A Facebook-eseményt március 7-én hozták létre, vagyis a tüntetést már hetek óta szervezik.

Ezen a héten viszont a kerületi lakosság óvoda-ügyben leginkább érintett csoportja, a bölcsődés vagy óvodás-korú gyereket nevelő szülők azzal szembesültek, hogy a gyerekük óvodájában program lesz péntek délután, és az időpont ütközik a tüntetéssel. A szülők közül sokan úgy gondolják: a meghirdetett óvodai programoknak az a célja, hogy minél kevesebben menjenek tüntetni.

Az óvodákban kifüggesztett meghívó szerint a XIII. kerületi Egyesített Óvoda a március 27-i színházi világnap alkalmából felhívta a kerületi óvodákat, hogy tartsanak a szülőkkel közös rendezvényt ezen a napon. A kiírás szerint a résztvevő óvodák között sorsolás lesz, és három nyertes óvoda 50 ezer forintos hozzájárulást kap helyszíni bábelőadáshoz.

Az Egyesített Óvoda alá tartozik a 18 darab XIII. kerületi tagóvoda. Megkérdeztük a felhívásról és annak időzítéséről az igazgatót, Molnár Miklósnét, aki azt mondta: nemrég egy vezetői értekezleten született döntés arról, amiről egyébként már szó volt egy ideje, hogy szeretnének meghonosítani egy hagyományt kiterjesztve a szülőkkel közös programokat. A színházi világnapot jó alkalomnak találják arra, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez a kultúrát, a színházat. A kerületi bölcsődék is bekapcsolódtak. A tervek szerint ezentúl minden évben lesznek programok a március 27-i színházi világnapon, tette hozzá az igazgató.

Óvodája és bölcsődéje válogatja, hol pontosan milyen programot szerveznek: lesz, ahol kézműves foglalkozás, lesz, ahol közös torna vagy játék lesz a program. Nem mindegyik bekapcsolódó intézményben tették egyértelművé a szülők számára, hogy a színházi világnap a pénteki program apropója. Az egyik bölcsődében például "tavaszváró" kézműves foglalkozásról van szó a kiragasztott lapon.

"Tudtunk róla, de azért nem ehhez igazítjuk mi a programjainkat" - válaszolta az Egyesített Óvoda vezetője arra a kérdésre, hogy tudtak-e az időben ütköző tüntetésről. Az óvodai programok délután 4 és 6 óra között lesznek, a tüntetés 5 és 6 óra közötti időpontra volt kiírva. Az igazgató szerint nem arról van szó, hogy egy-egy óvodai programon végig ott kell lenni, és nem is strigulázza senki, hogy ki van ott és ki nincs, tehát aki szeretne, nyugodtan elmehet tüntetni is.

Frissítés:
Csütörtök délután ezzel a szöveggel frissítették a tüntetés Facebook-oldalát:

"Az önkormányzat berezelt! A demonstrációnk időpontjára pár nap alatt húsvéti ünnepséget szervezett minden oviba és bölcsibe.

Sebaj: annál inkább megtartjuk a demo-t, csak 1 órával később kezdünk.

Gyertek! Hozzátok ismerőseiteket is, mert most már feketén-fehéren látszik: itt messze nem egy helyi kis ügyecskéről van szó, hanem a demokratikus értékek semmibevételéről!"

A tüntetés kezdőidőpontját kitolták délután 6 órára.