Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagy hiba volt a színházi világnapra időzíteni az ovis tüntetést

2015.03.26. 16:33

Március 27-én, péntek délután öt órakor kezdődött volna a XIII. kerületi Pannónia utcában a tüntetés az itteni óvoda ügyében. A 2012 óta üresen álló óvoda telkének eladása miatt hónapok óta tiltakoznak civilek, az ellenzők szerint szükség lenne az óvodai férőhelyekre, és az itteni fákat is féltik.

A Facebookon „Nem hagyjuk, hogy már a négyévesek is szívjanak a mutyijaitok miatt!” címmel hirdette meg a tüntetést az Összefogás a Pannónia u. óvoda hasznosítására nevű csoport. Csütörtök délutánig körülbelül száz ember jelezte, hogy elmenne. A Facebook-eseményt március 7-én hozták létre, vagyis a tüntetést már hetek óta szervezik.

Ezen a héten viszont a kerületi lakosság óvoda-ügyben leginkább érintett csoportja, a bölcsődés vagy óvodás-korú gyereket nevelő szülők azzal szembesültek, hogy a gyerekük óvodájában program lesz péntek délután, és az időpont ütközik a tüntetéssel. A szülők közül sokan úgy gondolják: a meghirdetett óvodai programoknak az a célja, hogy minél kevesebben menjenek tüntetni.

Az óvodákban kifüggesztett meghívó szerint a XIII. kerületi Egyesített Óvoda a március 27-i színházi világnap alkalmából felhívta a kerületi óvodákat, hogy tartsanak a szülőkkel közös rendezvényt ezen a napon. A kiírás szerint a résztvevő óvodák között sorsolás lesz, és három nyertes óvoda 50 ezer forintos hozzájárulást kap helyszíni bábelőadáshoz.

Az Egyesített Óvoda alá tartozik a 18 darab XIII. kerületi tagóvoda. Megkérdeztük a felhívásról és annak időzítéséről az igazgatót, Molnár Miklósnét, aki azt mondta: nemrég egy vezetői értekezleten született döntés arról, amiről egyébként már szó volt egy ideje, hogy szeretnének meghonosítani egy hagyományt kiterjesztve a szülőkkel közös programokat. A színházi világnapot jó alkalomnak találják arra, hogy közelebb vigyék a gyerekekhez a kultúrát, a színházat. A kerületi bölcsődék is bekapcsolódtak. A tervek szerint ezentúl minden évben lesznek programok a március 27-i színházi világnapon, tette hozzá az igazgató.

Óvodája és bölcsődéje válogatja, hol pontosan milyen programot szerveznek: lesz, ahol kézműves foglalkozás, lesz, ahol közös torna vagy játék lesz a program. Nem mindegyik bekapcsolódó intézményben tették egyértelművé a szülők számára, hogy a színházi világnap a pénteki program apropója. Az egyik bölcsődében például "tavaszváró" kézműves foglalkozásról van szó a kiragasztott lapon.

"Tudtunk róla, de azért nem ehhez igazítjuk mi a programjainkat" - válaszolta az Egyesített Óvoda vezetője arra a kérdésre, hogy tudtak-e az időben ütköző tüntetésről. Az óvodai programok délután 4 és 6 óra között lesznek, a tüntetés 5 és 6 óra közötti időpontra volt kiírva. Az igazgató szerint nem arról van szó, hogy egy-egy óvodai programon végig ott kell lenni, és nem is strigulázza senki, hogy ki van ott és ki nincs, tehát aki szeretne, nyugodtan elmehet tüntetni is.

Frissítés:
Csütörtök délután ezzel a szöveggel frissítették a tüntetés Facebook-oldalát:

"Az önkormányzat berezelt! A demonstrációnk időpontjára pár nap alatt húsvéti ünnepséget szervezett minden oviba és bölcsibe.

Sebaj: annál inkább megtartjuk a demo-t, csak 1 órával később kezdünk.

Gyertek! Hozzátok ismerőseiteket is, mert most már feketén-fehéren látszik: itt messze nem egy helyi kis ügyecskéről van szó, hanem a demokratikus értékek semmibevételéről!"

A tüntetés kezdőidőpontját kitolták délután 6 órára.