Mészáros Lőrinc visszaszólt Lázár Jánosnak, aki arról beszélt, mindenkinek el kell tudnia számolni a vagyonával

2015.03.30. 13:57 Módosítva: 2015.03.30. 17:46

A vagyonnyilatkozatomban szereplő adatok a törvényes helyzetet tükrözik, és a valóságnak mindenben megfelelnek

– írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere. Orbán Viktor barátja úgy érezte, reagálnia kell arra, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Indexnek az ő vagyonosodásával kapcsolatban arról beszélt, hogy „nem turkál senki zsebében, de akinek pénze van, annak el kell tudnia számolni azzal".

Lázár ezt azzal a felvetésünkkel kapcsolatban mondta, hogy Mészáros az elmúlt években bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé, korábban kifelejtett egymilliárd forintot, na meg egy orosz céget a vagyonnyilatkozataiból.

Az egymilliárdos mulasztással kapcsolatban korábban Mészáros maga hívta fel az RTL Klubot. Mészáros szerint ez az 1 milliárd 27 millió forint a magyarázat arra, hogyan nőhetett 300 millió forinttal a bankbetétje a korábbi bevallásához képest. Júniusban nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatában még 400, a novemberiben viszont már 700 milliós bankbetét szerepel.

Mészáros legutóbb azt az orosz céget felejtette ki a vagyonnyilatkozatából, amelyet a januárban letartóztatott agrárattaséval, Kiss Szilárddal együtt tulajdonoltak. Mészáros előbb nem emlékezett a cégre, aztán amikor az Index újságírói szembesítették, elismerte, hogy van ilyen cége, de arra nem emlékezett, hogy Kiss is benne van. Aztán azzal érvelt, hogy ő csak 2013-ban volt egy rövid ideig a cégben, ennek azonban ellentmond a cégnyilvántartás, ami szerint még mindig tulajdonos.

Mészáros vagyonnyilatkozatában egyébként továbbra sem szerepel az orosz cég, ami az orosz adóhatóság adatbázisában még mindig az ő nevén van.

Nem Lázár az első vezető fideszes, aki beszólt Mészáros Lőrincnek. Kövér László nemrég a Heti Válasznak azt mondta, hogy az Orbán Viktor környezetében lévő embereknek (az újságírói kérdés Mészáros Lőrincre, illetve Tiborcz Istvánra, Orbán vejére vonatkozott) vigyázniuk kell arra, mit csinálnak.

Mészáros egyébként a Borsnak már elárulta, hogy mi a titka a vagyonosodásának, hogyan lesz egy vízvezeték-szerelőből milliárdos:

A munka. Mindennek a titka a munka, a szorgalom, a hozzáállás.