Kormányablak-versike: a Miniszterelnökség saját helyettes államtitkárától határolódik el

2015.03.31. 21:49

Nem ért egyet a rákosista stílusú kormányablak-magasztaló óvodás vers előadásával a Miniszterelnökség. Lázár János hivatala az országos felhördülés másnapján adott ki nyilatkozatot, a Hír24 írásos megkeresésére. 

A műsor nem tükrözi és nem is tükrözheti sem a Miniszterelnökség, sem a Csongrád Megyei Kormányhivatal szellemiségét, a szokatlan előadással nem tudunk azonosulni.

A levél a mórahalmi óvoda videón is rögzített előadására válaszul érkezett. Ahogy arról írtunk, a helyi óvoda a kormányablakok éltetésére szervezett műsort, Baltay Tímea, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára pedig megtekintette azt. A kisgyerekek a Mi is az a kormányablak? című verset szavalták, amit a helyi televízió rögzített, és feltöltötték a YouTube videomegosztó oldalra.

A minisztérium elhatárolódása azért érdekes, mert helyettes államtitkára semmilyen módon nem jelezte ellenérzéseit, nem furcsállta, hogy egy olyan eseményen kell részt vennie, amely legutóbb a személyi kultusz éveiben volt jellemző Magyarországon.

A polgármesterek máshogy gondolják

A polgármester kitartott eredeti véleménye mellet, miszerint a produkció szép és ízléses megemlékezés a kormányablakok működéséről.

Nógrádi Zoltán szerint politikai hisztériakeltés folyik az óvodások videója ürügyén. 

„Egyszerűen nem értem. Huszonegy éve vagyok polgármester. Minden jelentős beruházáson szerepelnek a gyerekek. Úgy ünnepel a közösség, ahogy neki jólesik. Ehhez politikai alapon senkinek semmi köze. Mi így ünnepelünk, politikai megrendelés nélkül – mondta a Délmagyar.hu-nak a polgármester.

Hasonló eset borzolta a hangulatot március 15. előtt, amikor kiderült: a kormány egy sereg iskolából rendelt diákokat az állami ünnepségre biodíszletnek. A váci Madách Imre Gimnázium nyílt levélben utasította vissza a kérést, amely után egy sor iskola lépett fel hasonlóan. A váci polgármester behívatta a tanárokat, és azzal fenyegette őket, hogy ha tehetné, kirúgná őket. A polgármestert feljelentették, és most a rendőrség vizsgálja az ügyet.