Orbán felmentette az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját

2015.03.31. 11:11

Orbán Viktor miniszterelnök felmentette az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, Göbölös Lászlót március 31-i hatállyal, írja az MTI. A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent határozatban az áll, hogy a kormányfő a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter javaslatára mentette fel főigazgatói tisztségéből Göbölös László dandártábornokot.

Ahogy arról március elején beszámoltunk, Göbölös a felmentését kérte, az információt a Belügyminisztérium részéről sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták.

Göbölös két évig volt az Alkotmányvédelmi Hivatal – korábbi nevén Nemzetbiztonsági Hivatal – igazgatója. A feladatra 2011 decemberében Pintér Sándor belügyminiszter kérte fel, miután elődjét, Balajti Lászlót felmentette tisztségéből Orbán Viktor.

Göbölös László 55 éves, 1981 óta teljesít hivatásos szolgálatot, 1999 óta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat állományának tagja. Vezette a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Műveleti Koordinációs Igazgatóságát, majd meghatározóan járult hozzá a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Információ-Feldolgozó Igazgatóságának megalakításához, amelyet a polgári titkosszolgálat vezetésének megkezdéséig irányított.

A Hvg.hu március 2-i cikke szerint Göbölös nem magától kérte felmentését; azért kell távoznia, mert nem tudta teljesíteni vállalt feladatait a kémelhárítás, gazdaságbiztonság és értékelés-elemzés területein. A lap úgy tudja, Pintér Sándor átmeneti vezetőnek szánta, de nem volt megelégedve a munkájával.

A Népszava korábban arról írt, hogy egy állománygyűlésen adták tudtára, hogy mennie kell. Az Index ezzel szemben úgy tudja, hogy az állománygyűlésen nem azt közölték vele, hogy mennie kell, hanem nagyon csúnyán letolták az állomány tagjai előtt, Göbölös ezért még aznap kérte a felmentését. 

Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója nyilatkozik a sajtónak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után a Képviselői Irodaházban 2014. május 28-án.
Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója nyilatkozik a sajtónak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után a Képviselői Irodaházban 2014. május 28-án.
Fotó: Beliczay László

Göbölös László volt az, aki 2012 áprilisában aláírta a kormány és az UD Zrt. közötti peren kívüli egyezséget a hivatal képviseletében. A cég 2010 februárjában indított 1,7 milliárd forintos kártérítési pert a Nemzetbiztonsági Hivatal, illetve a magyar állam ellen, miután az NBH 2008. szeptember 10-én Laborc Sándor főigazgató feljelentése nyomán házkutatást tartott a cég székházában, ahol különböző adattároló eszközöket és iratokat foglalt le. A cég ellen számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény vétsége és más bűncselekmények miatt nyomoztak, de a büntetőügy megszűnt. Külső szakértők 391 milliós tehertételt állapítottak meg, végül pedig 265 millióban állapodtak meg a peres felek, amit négy egyenlő tételben rendeztek.

Szintén Göbölöshöz kötődik az „őszödi beszéddel” kapcsolatosan készített jelentések vizsgálata, azok titkosítását megszüntetve nyilvánosságra hozatala. „ Ugyanígy tették mindenki számára olvashatóvá a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozókon elhangzottak dokumentumait" – írja a Hvg.hu.

Úgy tudjuk, Göbölös utódja Diczházi Gábor lehet, aki jelenleg a Lázár János felügyelte Információs Hivatal egyik vezetője, a külföldi hírszerzésért felel. Ha így lesz, akkor az Lázár "győzelme" lesz, aki köztudottan nincsen jó viszonyban az AH-t felügyelő Pintér Sándorral. De a "régi motorosnak" számító Diczházi az AH vezetésével sem ápol túl jó viszonyt, ezért is lenne meglepő, ha végül valóban őt neveznék ki a polgári titkosszolgálat élére.