Újra szavaznak a zuglói képviselő mandátumáról

2015.03.31. 16:34
Két hete úgy döntött a zuglói testület, hogy méltatlannak nyilvánítja a képviselői posztra Várnai Lászlót. Ezt a döntést Karácsony Gergely polgármester megvétózta, és szerdára újabb szavazást rendelt el. Valószínűbb, hogy a CivilZugló egyesület képviselője megtarthatja a mandátumát.

Szerda délelőtt újra szavaz a zuglói képviselő-testület Várnai László méltatlanságáról. Mint arról az Index beszámolt, majdnem két hete 12-10 arányban megszavazta a zuglói testület, hogy az egykori adótartozása miatt Várnai László méltatlan a képviselői posztra, vagyis megfosztotta a mandátumától.

Ezt a döntést azonban Karácsony Gergely PM-es polgármester megvétózta. Karácsony az Indexnek most azt mondta, hogy azért döntött a vétó mellett, mert szerinte "alkalmazhatatlan, igazságtalan" a méltatlanságról szóló törvény. Ráadásul 

demokráciában így megfosztani valakit a képviselői mandátumától aggályos dolog.

A zuglói testület elé tehát Karácsony most azt a javaslatot terjeszti, hogy NE nyilvánítsák méltatlannak Várnait.

A méltatlansági eljárást a Fidesz kezdeményezte, de az Indexhez eljutó információk szerint MSZP-sek is asszisztáltak a döntéshez. (A zuglói testület megoszlása a következő: 9 fideszes, 10 baloldali (ebből 2 PM-es), 1 jobbikos, 1 LMP-s, illetve a CivilZugló Egyesületet képviselő Várnai László.)

Az Index információja szerint ezúttal nagyobb az esélye, hogy Várnai képviselő marad, a szavazás is elvileg nyílt lesz. (Az ülésen persze bárki kezdeményezheti a titkos szavazást, amelyhez többségi döntés kell.) A testületi ülésen szó lesz a Várnai ellen kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárás eredményéről is (Karácsony ezt azért kezdeményezte, mert Várnai az adótartozását nem írta bel a vagyonnyilatkozatába). A testületi döntés nyilván ennek az eredményétől is függ.

Várnai László azt mondta az Indexnek, reméli, hogy képviselőtársai "végre belátják, hogy a dolog jogilag nem áll meg". Biztos abban, hogy bíróságon is megnyerné az ügyet.

Bármi is lesz a döntés, ez végleges lesz, Karácsony Gergely nem vétózhatja meg újra.