Porvihar tombolt Hajdú-Biharban

DEBRE20150401002
2015.04.01. 13:41 Módosítva: 2015.04.01. 14:08

Németországban, Ausztriában és Svájcban összesen kilencen haltak meg a Niklas orkán pusztításában, itthon is komoly károkat okozott a vihar.

A katasztrófavédelem kora délutáni összesítése szerint a viharos erejű széllökések elérték az Alföld középső részét és a keleti országrészt, emiatt Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén sokszor riasztották a tűzoltókat. 

Karcagon, a Kisújszállási úton fa dőlt az útra, Tiszacsegén oszlop dőlt ki, Tiszaföldváron pedig telefonvezetéket szakított le egy letörött faág.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Bököny településen az egykori gyógyszertár tetejét bontotta meg a szél, Püspökladányban és Hajdúszoboszlón pedig az útra kidőlt fákat kellett eltávolítani. Debrecenben, a Piac utcában emeletes ház ablakai törtek ki, a Csemete, István és Kishegyesi utakon fák dőltek az útra, a Bethlen–Honvéd utcai buszmegállónál pedig a várakozóhelyet borította fel a szél. A 47-es főúton Mikepércs és Sáránd között az útra szakadt fa akadályozta a forgalmat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrányban egy állattartó telep teteje, Tiszabercelen és Nyírpazonynál egy-egy ház teteje rongálódott meg. Nyíregyházán az Orosi úton hirdetőtábla lógott, a Színház utcában tetőt bontott meg a viharos szél. A Váci Mihály utcában, a Kótai úton és Kemecse belterületén is letört, kidőlt fát kellett eltávolítani.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a 25-ös főúton Bánrévénél, valamint Tiszavasvárinál és Tiszaladánynál kellett letört faágakat eltávolítani.

Hasonlóan erős, néhol viharos széllökésekre később is számítani kell.

Az Időkép felhasználói szerint északkeleten jégeső kísérte a zivatarokat, Debrecen környékéről porviharokat jelentettek.

A szél miatt nem tudnak le- és felszállni a repülők Debrecenben. Az érkező eindhoveni gép sokáig körözött a levegőben, végül Budapestre irányították, írja a Dehir.hu.