Emmi: Nincs költségvetési csalás az ORÖ gyanús pénzköltéseinél

2015.04.02. 17:17

A minisztérium a NAV nyomozati szervétől arról értesült, hogy az a költségvetési csalás ügyében nem lát okot a nyomozás megindítására.

− írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Balog Zoltán személyesen rendelt el belső vizsgálatot az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába nevű foglalkoztatási programjával kapcsolatban.

Ahogy arról február közepén beszámoltunk, komoly problémák merültek fel az ORÖ részben uniós finanszírozású foglalkoztatási programjával kapcsolatban.  Többek között, hogy több mint 200 millióért vettek gellérthegyi irodaházat abból az EU-s pénzből, amit a leghátrányosabb helyzetűek érdekében kellene felhasználni, a tartósan munkanélküliek foglalkoztatását kellene elősegíteni. De a Híd a munka világába nevű, közel 5 milliárdos projekt ettől függetlenül is tele van gyanús pénzköltésekkel és szakmai blöffökkel: 1,2 milliós fizetés félállásban, egy tanulmányban olyan sorok, mint „a roma nők ősanyai minősége″, valamint Opel Corsák bérlése havi félmillióért.

Bár Lázár János korábban arra hivatkozva, hogy „nem volna szerencsés prekoncepciók, sajtóhírek vagy névtelen feljelentések alapján vizsgálatot indítani", visszautasította a vizsgálatokat − persze a feljelentés nem név nélkül ment, azt Hadházy Ákos, LMP-s képviselő tette meg −, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter mégis elrendelte a vizsgálatot a programmal kapcsolatban.

A vizsgálat eredményét ma küldte el az Emmi. Ebből kiderül, hogy szabálytalansági gyanú két esetben merült fel, amelyek

  • a bútorbeszerzést (bruttó 31 millióért vettek irodabútort; 60 munkahellyel számoltak, vagyis munkahelyenként félmillióból szerelték fel az irodákat)
  • és a gépkocsi használatot (a program keretein belül 10 Opel Corsát béreltek havi 500 ezer forintért) érintik.

Farkas Flórián és a pénz

Szegény Farkas Flóriánt az ág is húzza. Azután, hogy durva visszaélések gyanúja merült föl az Országos Roma Önkormányzat foglalkoztatási programjával kapcsolatban, nemrég az derült ki, hogy miközben ORÖ-elnökként közel 300 millió forintnyi elnöki kerettel rendelkezhetett, a féléves beszámolókat egyszer sem sikerült megtartania. Arról tehát, hogy azt a pénzt hová tette, mire költötte, senki nem tud semmit.

Mindkét beszerzés esetében az emberi erőforrások minisztere szabálytalansági eljárást indított. Hozzáteszik, hogy mindez nem befolyásolja a program további folytatását és a szabályos kifizetések elszámolását. A programmal kapcsolatos visszaéléseket támadó roma önkormányzati képviselők egyébként azt kérték, állítsák le a kifizetéseket, amíg nem tisztázódik minden.

A közleményből kiderül, hogy Balog Zoltán felkérte az ORÖ-t és Farkas Flórián miniszterelnöki biztost, hogy április 30-ig tájékoztassák a nyilvánosságot, hogy várhatóan milyen keretek között, és milyen létszámban történik meg a szövetkezet tagjainak foglalkoztatása.

Ahogy az is, hogy a miniszter felhívta az ORÖ figyelmét, hogy a projektszervezet átalakítására − a hatékonyság és az átláthatóság érdekében − 30 napon belül dolgozzon ki javaslatot.