Ideiglenes vezetője lett az Alkotmányvédelmi Hivatalnak

2015.04.02. 14:01

Hétfőn derült ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felmentette az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, Göbölös Lászlót március 31-i hatállyal.

A Belügyminisztérium az MTI kérdésére közölte, hogy az új főigazgató személyének kiválasztása folyamatban van, az átmeneti időszakra 2015. április 1-jei hatállyal Földes Gyula dandártábornokot bízták meg.

Göbölös a BM csütörtöki közlése szerint maga kérte a felmentését,

ennek okáról bővebb felvilágosítással az érintett tud szolgálni.

Ugyanakkor a Hvg.hu március 2-i cikke szerint Göbölös nem magától kérte felmentését; azért kell távoznia, mert nem tudta teljesíteni vállalt feladatait a kémelhárítás, gazdaságbiztonság és értékelés-elemzés területein. A lap úgy tudja, Pintér Sándor átmeneti vezetőnek szánta, de nem volt megelégedve a munkájával.

A Népszava korábban arról írt, hogy egy állománygyűlésen adták tudtára, hogy mennie kell. Az Index ezzel szemben úgy tudja, hogy az állománygyűlésen nem azt közölték vele, hogy mennie kell, hanem nagyon csúnyán letolták az állomány tagjai előtt, Göbölös ezért még aznap kérte a felmentését.

Úgy tudjuk, Göbölös végleges utódja Diczházi Gábor lehet, aki jelenleg a Lázár János felügyelte Információs Hivatal egyik vezetője, a külföldi hírszerzésért felel. Az ügyről készült cikkünket itt olvashatja el.