Költségvetési csalás miatt elítélték Sarkad fideszes polgármesterét

2015.04.02. 13:23 Módosítva: 2015.04.03. 09:53

Jogerősen 3 millió forint pénzbüntetésre ítélte a Gyulai Törvényszék Sarkad októberben megválasztott, fideszes polgármesterét, mivel jogellenesen folyósított lakásfenntartási támogatást és gyermekvédelmi kedvezményt a vele egy közös háztartásban élő élettársának – tudta meg a Népszabadság helyi tudósítója.

Mokán Istvánt első fokon 2 millió forintra, élettársát 1 év felfüggesztett börtönre ítélte a Gyulai Járásbíróság. A másodfokú döntés a sarkadi polgármester büntetését megemelte, élettársáét 6 hónapra csökkentette. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy Mokán akkor alpolgármester volt Sarkadon, tehát a költségvetési csalást közmegbízatását felhasználva követte el.

A Magyar Narancs korábbi cikke szerint Mokán élettársa 2007 októberétől 2011 márciusáig több mint 200 ezer forint normatív lakásfenntartási támogatásban részesült, 2010 októberétől pedig egy évig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt is megítélt neki az önkormányzat hamis adatok alapján.

Ezeket a támogatásokat ugyanis csak annak ítélhetnék meg, aki egyedülállóként neveli gyermekét, és a családban a havi egy főre jutó jövedelem nem éri el a 40 ezer forintot. Márpedig ebben az időben a nő már régóta a több százezer forintos fizetéssel rendelkező alpolgármesterrel egy fedél alatt élt, akivel közös gyermekük is született. 

Mokán Istvánt annak ellenére jelölte a Fidesz–KDNP polgármesternek tavaly júliusban, hogy már zajlott ellene a bírósági eljárás, sőt az első fokú, elmarasztaló ítélet már májusban megszületett. A jogász és közgazdász végzettségű Mokán 16 éve dolgozik a polgármesteri hivatalban. Jelölésekor a fideszes Kovács József azt mondta róla, hogy „az elmúlt 20 év városi fejlesztéseinek kulcsembere”. Megkerestük a Fideszt, hogy a jogerős ítélet fényében várhatóak-e szankciók, várjuk a választ.

Frissítés: A Fidesz Sajtóirodája kérdésünkre közölte, hogy Mokán István az ítélet kézhezvétele után a Kúriához fordul felülvizsgálati kérelemmel. A Fidesz megvárja a jogorvoslat eredményét.