Lázár: 410 millió állami pénz odaveszett

2015.04.02. 16:03 Módosítva: 2015.04.02. 17:15
A Földművelésügyi Minisztériumnak 410 millió forintja ragadt bent az egyik brókercégénél, erre vezetett a kormányzati vizsgálat – jelentette be csütörtökön Lázár János. A miniszter szerint a mostani Quaestor-ügyben mégis a legnagyobb felelőssége nem másnak van, mint az MSZP-nek.

Miért volt az FM pénze egy brókercégnél? 

Közvetlenül az úgynevezett kincstári körbe tartozó állami intézmény közpénzt nem tarthat ilyen helyen, de háttérintézmény igen, és a szóban forgó ÁTN Kft. is ilyen volt. Az államháztartásról szóló törvényből azt lehet kiolvasni, hogy a kincstári körön kívüli számlatulajdonosok az Államkincstár által értékesített értékpapírokat akár máshol is tarthatják. A Kükümhöz tartozó MNKH-nak is ezért volt lehetősége Quaestor-féle számlavezetésre. 

Hetekig nem árulta el a kormány, hogy a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium (KKM) 3,8 milliárd forintján kívül tartott-e más állami intézmény közpénzt brókercégnél. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatóján azonban elárulta, mi lett az összesítés eredménye.

Eszerint a Földművelésügyi Minisztérium egyik háttérintézménye, az Állami Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. 410 millió forintot tartott értékpapírban a csődbe ment Hungária Értékpapírnál. Lázár János az FM-es állami pénzről azt mondta:

ez odaveszett.

Később több újságírói kérdésre annyit mondott ennek részleteiről ő és Giró-Szász András kormányzati kommunikációs államtitkár, hogy március 6-án értesítette a Hungária az állami intézményt, hogy nem tudja neki kifizetni a pénzt. Arra nincs válasz, hogy ha Orbán Viktor február 25-én utasítást adott a pénz kivételére, miért nem próbálta meg Fazekas Sándor miniszter kivenni a pénzt azonnal.

Lázár azt is mondta, hogy a KKM 3,8 milliárd forintja megvan, és kiderült az is, hogy azért március 5-én kezdeményezték a Quaestornál a pénz kivételét, mert akkor jött haza külföldről a Nemzeti Kereskedőház vezetője. Márpedig az ő aláírása kellett a tranzakcióhoz.

A legfőbb hibás? Az MSZP

Lázár a legtöbb szót azonban nem ezekre vesztegette, hanem az MFB által a szocialista kormányok alatt adott majdnem 17 milliárdos hitelre. Mint arról beszámoltunk, a Quaestor egyik cége a Győri ETO park építésére kapott hitelt az MFB-től 2005-ben és 2008-ban. És bár 2012-ben az Orbán-kormány alatt is kapott 250 milliót és Szijjártó Péter avatta fel a park szállodáját, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint ezt vizsgálóbizottságnak kell ellenőriznie.

Lázár János most azt mondta, azért problémás ez a hitel, mert fiktív üzleti tervre, fiktív üzleti vállalkozásra, fiktív fedezetre biztosított pénzt az MFB. Az Index épp csütörtökön írta meg, hogy volt fedezet a beruházásra, maga a győri stadion és a hozzá tartozó intézmények például, Lázár szerint ez azonban nem fedezi a hitelt. A miniszter szerint sok pénzt veszít az állam, bár „kétségtelen, hogy gyarapodik egy parkolóval, egy stadionnal, egy bevásárlóközponttal és egy szállodával”.

A kérdésre, hogy miért adott erre vissza nem térítendő támogatást az Orbán-kormány, ha ennyire rossz volt ez a konstrukció, Lázár azt válaszolta, hogy az MFB-nek nem volt érdeke bedönteni a beruházást. Ezzel csökkentette a kockázatokat. Az Index kérdésére pedig, hogy a szálloda 2012-es avatásán Szijjártó Péter miért dicsérte a teljes beruházást, Lázár megmosolyogtató választ adott:

örült neki.

Arról Lázárnak nincsenek információi, hogy 2011-ben született volna feljelentés is az ügyben, de utána fog nézni.

A sajtótájékoztatón, amely – az új hagyományokhoz illően – nagyon hosszú, majdnem kétórás volt, azt is megtudtuk, hogy az MSZP-kormányok idején több mint 300 milliárd forintnyi állami pénzt tartottak brókercégeknél. „Épp ideje felszámolni a hagyományokat" – mondta Lázár, aki arról nem beszélt, hogy az FM eltűnt 410 milliójáért ki vállalja a felelősséget.