Orbán visszaadja Tapolcának, amit elvett

2015.04.03. 10:31
A miniszterelnök személyesen megy kampányolni Tapolcára a jövő heti választás előtt, és nagy bejelentésre készül. Lázár János arról beszélt csütörtökön, hogy felül kell vizsgálnia a kormánynak a tapolcai kórház leépítésével kapcsolatos döntést. Orbán azzal segítheti a fideszes jelöltet, hogy visszaadja a tapolcaiaknak azt, amit éppen ő vett el. Kérdés, elég lesz-e a győzelemhez.

Nem is kérdés már, hogy elengedhetetlenül fontos lenne a Fidesznek a győzelem a tapolcai-ajkai időközi választáson. A szavazás jövő vasárnap, április 12-én  lesz, de addig is a kormánypárt a véghajrában beveti a legnagyobb fegyverét: Orbán Viktort.

A miniszterelnöknek ott a helye Tapolcán

- jelentette ki Lázár János csütörtöki Kormányinfo-sajtótájékoztatóján, de azt még nem tudni, melyik nap érkezik a választókerületbe a kormányfő. Orbán várható bejelentéséről viszont elejtett pár információt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az egészségügyi átalakítással kapcsolatban ugyanis Lázár beszélt pár szót Tapolcáról is. Ez nem meglepő, ugyanis Tapolcán 2012-ben nagy volt a felháborodás, amikor az Orbán-kormány Szócska Miklós egészségügyi államtitkár vezetésével leépítette a tapolcai kórházat. A kis kihasználtság miatt ugyanis Orbánék megszüntették az aktív belgyógyászatot és sebészetet, a komolyabb beavatkozásért tehát a tapolcaiaknak máshová kell járniuk.

A tapolcai kórházleépítést megsínylette a Fidesz. Helyi mértékkel mérve nagy tüntetések voltak ellene, a tüntetés fő szervezője az a Rig Lajos volt, aki most a jobbikos jelölt, és most is a tapolcai kórházzal és az egészségügyi helyzettel kampányol. A dolog egyszer már bejött, a Jobbik tavaly nem kis mértékben annak köszönhette a helyi sikerét, a polgármesteri győzelmét, hogy harcosan kiállt a kórházért.

Lázár reméli, Orbán visszaadja

A kormány most igyekszik jóvátenni a hibáját. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár pár napja Tapolcán a fideszes jelölttel, Fenyvesi Zoltánnal az oldalán bejelentette, hogy nyárra elkészül a 2,3 milliárdos kórházi fejlesztés.

Lázár pedig most emelt még egyet a dolgon. A miniszter azt mondta, hogy Tapolca esetében a kormánynak felül kell vizsgálnia a korábbi döntéseket, és több, jobb minőségű egészségügyi szolgáltatást kell biztosítani a tapolcaiaknak. Lázár jelezte, támogatja, hogy 

a város kórháza kapja vissza a korábban elveszített szolgáltatásait. 

Lázár reményei szerint Orbán Viktor erről is beszél majd a jövő héten Tapolcán. Ha pedig Lázár ezt reméli, szinte biztos, hogy Orbán azzal az örömhírrel megy a kampány utolsó napjaiban Tapolcára, hogy bejelentse: visszaadja azt, amit 2012-ben az egészségügyi racionalizálás miatt elvett tőlük.

Kérdés, hogy ez elég lesz-e, hogy Fenyvesi Zoltán megelőzze a jobbikos Rig Lajost és/vagy az MSZP-DK-s Pad Ferencet.