Sheriffek fognak járőrözni Miskolcon

2015.04.04. 13:07 Módosítva: 2015.04.04. 13:19

Először azt hittük, az M1 megkésett áprilisi tréfatojásokkal bombáz Húsvét alkalmából, de úgy tűnik nem. A közmédia híradója szerint Miskolc rendészeti szervvel bővülhet, a Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának szóvivője szerint a város mind a húsz választókörzete kaphat egy sheriffet, amit ők közösségi rendészként emlegetnek. 

Egyelőre homály, hogy mit fognak csinálni ezek a közösségi rendészek, de a szóvivő mögött illusztrálásra felhasznált legelésző "lovas rendészek" azt sejtetik, hogy ahogy a cowboyos filmekből megismert igazságosztók, Sherrif McMiskolc gárdája is lóval szeli majd a pusztákat. 

pintér feleségével usa nagykövetség-e1427881192676
Fotó: Pintér Sándor 2012-ben a Budai Várban, az Egyesült Államok függetlenségének 236-ik évfordulóján rendezett fogadáson. Amerikai Nagykövetség / Facebook

A miskolci Fidesz szerint a sheriffeket a lakosság igénye hívhatja életre, ugyanis a miskolciaknak szükségük van egy olyan emberre, akit a nap 24 órájában bármikor hívhatnak, "közülük való, a körzetben lakik, ismeri az ügyes-bajos ügyeket". 

A M1-en többször megemlítik, hogy a rendszer például az Egyesült Államokban és Kanadában működik. Ezekben az országokban a sheriff jogi és rendőri feladatokat lát el, az Egyesült Királyságban még bírói tisztséget is betöltenek. Miskolcon a képviselőtestület áprilisi közgyűlésén dönthet a rendszer felállításáról. 

A cél a bűnözés visszaszorítása a "gócpontokon", a helyi Fidesz szóvivője megemlíti a számozott utcákat, ahol szegények és romák laknak, akiket az önkormányzat elegánsan kitelepít, hogy parkoló épülhessen a helyi stadionhoz.