Nem hiszem, hogy meghatnám ezzel a kormányt

FullSizeRender (4)
2015.04.07. 23:34
A DK vezetője a Fidesz vereségében biztos, a Jobbikéban nem. A kétharmad már nem tét, a háromesélyes választáson mégis mindenki felvonultatja nagyágyúit. A DK ugyan tagadja, de számára Pad Ferenc győzelme a frakcióalakítás lehetőségét hozhatja.

Már megérte, hogy Gyurcsány Ferenc Ajkára érkezett. A Demokratikus Koalíció elnöke épp csak kiszállt kedd délután az autóból, hogy az MSZP és a DK közös jelöltje mellett kampányoljon a Veszprém megye 3. választókörzetében vasárnap esedékes időközi parlamenti választáson, és a széllel dacolva visszaállított egy feldőlt reklámtáblát a város szélén álló bevásárlóközpont bejáratánál. Pedig még nem is látták a választók, csupán a DK néhány aktivistája kísérte.

„Én nem is DK-s vagyok, hanem inkább gyurcsányista. De mivel Tapolca kib...ul jobbikos, attól tartok, sajnos ők fognak nyerni” - súgta meg egyikük, hogy Gyurcsány ne hallja, se a vallomást, se a prognózist.

„Nem nyüzsög a város” - állapította meg közben Gyurcsány, az áruházak között barangolva, de aztán nem mondta, hogy ezért ki a felelős. Végül a csapat egy Tescóban kötött ki, ahol Gyurcsány kávézással egybekötve csevegett röviden, amíg a biztonsági őr meg nem kérte a Gyurcsány körül álló újságírókat, hogy fejezzék be a kamerázgatást.

„Adjon az isten, szebb jövőt” - dobta még oda búcsúzóul egy másik biztonsági őr a kivonuló DK-soknak, jelezve, hogy miről is szól ez a választás.

A kétharmad már nem tét, hiszen Veszprémben azt a Fidesz elvesztette februárban, amikor meglepetésre a baloldal által támogatott független Kész Zoltán szerezte meg az EU-biztossá vált Navracsics Tibor mandátumát. A kokiba beleszaladt kormánypárt most nagy erőket vonultat fel a kampányban: az Ajkát, Tapolcát, Sümeget és 57 kisebb települést tömörítő, 72 ezer fős Veszprém megyei 3. választókerületben megfordult a kampány alatt Kövér László, Varga Mihály, Kocsis Máté, Gulyás Gergely és csütörtökön eljön Orbán Viktor is.

A küzdelem szokatlan módon háromesélyes és még az sem kizárt, hogy a Fidesz a harmadik helyre szorul, márpedig egy ilyen zakót nem engedhet meg magának a kormánypárt.

Tapolcán a Jobbik alpolgármestere, a nácigyanús tetoválása miatt magyarázkodó Rig Lajos a legesélyesebb, Sümegen inkább a fideszes Fenyvesi Zoltán, míg a térség legnagyobb településén, a 29 ezres Ajkán Pad Ferenc, az MSZP és a DK közös jelöltje lehet a befutó.

De hova ül Pad?

A DK-ból akár önálló frakció is alakulhatna, ha még egy fővel gyarapodna a párt jelenleg négyfős képviselete. De Gyurcsány állítólag nem ezért kampányol Pad mellett. Az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke, a Mal Zrt. értékesítési menedzsere ugyanis egyelőre ezt a szívességet nem teszi meg: Pad a tervek szerint az MSZP frakciójába ül be. „A szocialista frakció kért fel, hogy a választáson a nevükben induljak, én úgy gondolom, hogy oda” - adta meg a titkon talán mégis több forgatókönyvet rejtő választ. „Ez tehát most nem kérdés, ez később lehet kérdés, amikor már helyzetben leszünk. Ezen most nem gondolkodunk, most nyerni szeretnénk” - mondta szemérmesen az ajkai politikus, ami szerintünk mégis azt jelenti, hogy ha rajta múlik, lesz még a DK-ból parlamenti frakció.

„Erről nincsen szó, az MSZP frakcióba ül be, ő így döntött. De nincsen ebből sértődés” - hárította el a lehetőséget Gyurcsány. „Megváltanánk a világot attól, ha öten lennénk? Pár tízmillióval többet kapnánk, én többet beszélhetnék a parlamentben, de nem hiszem, hogy meghatnám ezzel a kormányt” - mondta nyolcvan ember előtt az utcai fórumon.

A volt kormányfő szerint a győzelem a fontos, mert ez újra jelezheti, hogy a Fidesz leszállóágban van, és nem képes már fontos választást megnyerni.

„Sokan kérdeznek, hogy miért akarok az előre hozott választások mellett érvelni? Mert úgy látom, hogy ez a kormány minden nap árt az országnak. Akkor miért nyugodjak bele, hogy itt fognak a nyakunkon ülni 2018-ig? Volt már Magyarországon kormányváltás ciklus közben, voltunk már előrehozott választások küszöbén” - mondta olyan arccal, mintha nem épp az ő nevéhez fűződne a három menet közbeni kormányfőváltásból kettő. (Az első Antall József halála miatt történt.)

Gyurcsány szerint tehát jól járt az ország, hogy Gyurcsány 2009-ben távozott? „Azt gondolom, hogy igen. A politika folyamatos korrekcióból áll, és közben fenn kell tartani a stabilitást, azt gondolom, hogy ez jól működött.” - vallotta meg a kormányfő. Azt viszont nem bánja, hogy nem ment bele az előrehozott választásba akkor. „Ha korábban lett is volna kétségem, hogy megérte-e mindaz az erőfeszítés, amit tettünk, hogy a kelleténél korábban semmiképp se érkezzen meg ez a hatalom, látva, hogy mi történik most, úgy érzem, ez az erőfeszítés megérte.”

Az utcai fórum egy jobbikos stand tövében zajlott, de az ebből adódó dramaturgia lehetőségek kihasználatlanul maradtak. Gyurcsány azonban azt elismerte, hogy csak a Fidesz vereségében biztos, abban azonban már nem, hogy a mandátumot nem a Jobbik nyeri. MSZP/DK-Jobbik párharcot vár, „kincstári optimizmussal” bízva saját jelöltje győzelmében. A volt kormányfő szerint érthető, hogy a magát új erőként bemutató Jobbik sokakra hat, bár Magyarország eddigi történelme alapján, „aki radikális oldalra fordult az előbb-utóbb pokoli árat fizetett érte.”

Az arra járó jobbikos szavazók csak csöndben ítélkeztek Gyurcsányt a volt kormányfőt hallgatva.

„Szerintem Gyurcsánynak bitón kéne lennie, de már arról is lekésett” - mondta egy asszony olyan mosollyal, mintha most kaptuk volna vissza Felvidéket. Nemzeti színű nyakékét megcirógatva aztán bevallotta, hogy bármennyire is nem szereti Gyurcsányt, ha mégsem nyerne Rig Lajos, akkor inkább a DK képviselője kapja meg a mandátumot, semmint a Fidesz.

Kit érdekel?

A választás tehát azon dől el, ki tudja elvinni nagyjából azonos számú táborából nagyobb arányban a szavazóit vasárnap. Pad is erre hívta fel a figyelmet, épp csak azt nem mondta, hogy mindenki hozzon magával még egy embert. Ám a lakossági fórumtól távolabb könnyebb apolitikus, potenciális megélhetési kivándorlóba botlani, mint olyanba, aki szerint választásától bárhogy is javulna az ország vagy a saját helyzete.

„Én a Fideszre szavaztam, de már megbántam. Most el sem megyek. Nem lesz tőle több a pénzem, meg kevesebb se. Ja, nem, kevesebb az lehet” - adta meg az alaphangulatot egy kerítést festő keményen dolgozó kisember, miután Gyurcsány elsétált előtte. „Ez is most jött a szoliból” - dohogott. Száz méterrel arrébb egy frissen nagykorúvá érett fiatalember vallotta meg, hogy esze ágában sincs élete első szavazásán részt venni. „Nem hat az életemre, ettől nem függ semmi. Hegesztőként végeztem, megyek Ausztriába vagy Németországba dolgozni” - mondta Imre, aki annyira nem volt azért apolitikus, hogy ne ismerte volna fel Gyurcsányt.

Nem így két másik ajkai fiatalember, akik csak bizonytalanul tippelve találták el, hogy ki ment el előttük. „Nem megyek szavazni, főleg, ha vasárnapra beesik valami munka” - vallotta meg egyikük.

Gyurcsány azonban reménykedhet, találtunk ugyanis egy fiatalembert, aki még közös képet is kért a DK vezetőjével. Sajnos azonban Balázs csak három év múlva szavazhat először.

A szél egy kicsit enyhült a fórum végére. De arra még volt ereje, hogy a Gyurcsány által felállított reklámtáblát visszadöntse a szupermarket előtti parkolóban.