Az EU adja a legtöbb segélyt a világnak

2015.04.08. 15:05

Továbbra is az Európai Unió és tagállamai maradtak a világ legnagyobb segélyezői - közölte szerdán az Európai Bizottság a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataira hivatkozva.

A számok tanúsága szerint a 28-ak és az Európai Unió együttesen az összes úgynevezett hivatalos fejlesztési támogatás (ODA) több mint felét folyósították.

Az unió és tagállamai egy év alatt 2,4 százalékkal növelték is a támogatások mértékét. Így 58,2 milliárd euró (mintegy 17 262 milliárd forint) értékben segítettek  más államoknak.

Még több segítség

2005-ben az uniós országok azt vállalták, hogy 10 éven belül, vagyis az idei év végére a GNI 0,7 százalékára emelik az általuk fizetett ODA arányát. A tagállamok állam- illetve kormányfői ezt tavaly nyáron is kiemelt célnak nevezték, ám a bizottság szerint ezt a célkitűzést aligha sikerül elérniük.

Bruttó nemzeti jövedelméhez viszonyítva 11 ország növelte tavaly segélyezési tevékenységét, és négy olyan uniós tagállam van, amely a GNI-hoz viszonyítva a kitűzött, 0,7 százalékos célt meghaladó mértékben juttatott 2014-ben más országoknak segélyeket: Svédország, Luxemburg, Dánia és az Egyesült Királyság.

A GNI-hoz mérten a hivatalos nemzetközi segítségnyújtás 16 uniós országban csökkent. Abszolút értéken viszont 15 tagállam összesen 3,4 milliárd euróval fokozta nemzetközi segélyezési tevékenységét, míg 13 tagállam 1,3 milliárd euróval csökkentette.