Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C
18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az anya, aki meggyilkolta a saját lányát

2015.04.08. 07:33 Módosítva: 2015.04.08. 09:43
Korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, ivott és gyógyszereket is szedett az a nő, aki egy tatai panzióban megfojtotta és késsel összeszurkálta nyolcéves kislányát. Az anya korábban többször részegen vitte a gyereket az óvodába, az apát pedig már korábban is fenyegette a kislány meggyilkolásával. A kislányt az utóbbi években ezért az apa nevelte, az anya csak ritkán találkozott a gyerekkel. A nő helyzete mostanában rendeződni látszott, az apa ezért egyezett bele, hogy a húsvéti hétvégét együtt töltsék.

Hétfőn találták meg annak a nyolcéves kislánynak a holttestét Tatán, akit a hétvégén keresett a rendőrség. A kislányt egy tatai panzióban ölte meg a vér szerinti anyja. A 41 éves Á. Anikó beismerő vallomást tett, a rendőrség őrizetbe vette.

Kedden az Indexnél jelentkezett a kislány édesapja, aki szerette volna elmondani Laura történetét. A most következő beszámoló jelentős részben egyoldalú, hiszen csak az apa szemszögéből ismerteti a történések hátterét, de nem lehet olyan érv vagy sérelem, ami az anya oldaláról igazolhatná egy nyolcéves gyermek meggyilkolását. Miután az apa több gyámhatósági és bírósági okiratot is megmutatott, igyekeztünk elsősorban ezekre szorítkozni.  

Laura 2007-ben született. Az apának felesége és felnőtt fiai voltak. A férfi nem hagyta el a családját, felesége elfogadta, hogy férjének született egy házasságon kívüli gyermeke.

A gyereket az apa a nevére vette, és gondoskodott is róla: rendszeresen látogatta, majd 2,5 éves kora után szinte minden hétvégén elvitte magához. A kislány az anyjával és a nagyanyjával élt Budán, ott is kezdett óvodába járni. Az apa a családjával 2009-ben Szigetszentmiklósra költözött. 

Részegen érkezett az óvodába

20150604191653
Fotó: Police.hu

A problémák 2011 körül kezdődtek. Az apában ekkorra komoly kétségek merültek fel, hogy az anya alkalmas-e a gyermek nevelésére. A gyámhatóságnál készült hivatalos okiratban szerepel, hogy az anya délutánonként erősen ittas állapotban rendszeresen ott ült az egyik sörözőben, és vele volt az akkor 5 éves kislány is.

A gyámhatóságnak 2012. június 20-án az óvoda is kiállított egy igazolást. Eszerint „időszakonként előfordult”, hogy az anya reggel részegen érkezett a gyerekkel az óvodába, és akkor is ittas volt, amikor délután érte ment. Előfordult olyan is, hogy emiatt az apát kellett értesíteni, akire az óvodai vélemény szerint „mindig megbízhatóan lehetett számítani”, és a gyermek is szívesen volt vele. Mindez szerepel a gyámhatóságnak készült feljegyzésben.

A nő ebben az időben pszichiátriai kezelés alatt állt. Többször volt kórházban. Az apa állítása szerint a nő folyamatosan gyógyszert szedett, és ivott rá. Önként vonult be a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályára, ahol az országosan ismert addiktológus főorvos is kezelte, olvasható a gyámhatósági feljegyzésben.

Szép fehér koporsó

2012 júniusában az anya azzal hívta fel a gyermek apját, hogy éppen most mennek a patikába, ahol gyógyszereket fog venni, aztán megöli magát és a gyereket is. Az apának még azt mondta, rendeljen majd szép fehér koporsót Laurának. Az apa azonnal hívta a rendőrséget, egyik ismerőse pedig gyorsan odatelefonált a patikába, nehogy bármilyen gyógyszert kiadjanak a nőnek. Az esetről a rendőrség értesítette a gyámhatóságot.

Ilyen előzmények után 2012 júliusában az anya és az apa közjegyzőnél állapodtak meg a gyermek közös felügyeletéről. Az erről született közjegyzői okirat szerint hétfőtől csütörtökig az anya, péntektől vasárnapig pedig az apa van a gyermekkel. A közjegyzői okiratban szerepelt, hogy az anya pszichiátriai kezelés alatt áll, és havonta folyamatos ellenőrzésen köteles részt venni. Ha az állapota orvosilag igazolhatóan olyan mértékben romlik, hogy nem képes a gyermek ellátására, akkor a kislányt ideiglenesen az apánál helyezik el. Az okirat szerint ha az anya állapota ezután „orvosilag igazolható módon” rendeződik, akkor a korábbi rend szerint felváltva lesznek a gyermekkel. A mindkettejük által aláírt nyilatkozat szerint „az anya a gyermek érdekében vállalja, hogy a kezelésekről készült orvosi jelentéseket (az apának) átadja”. 

2012 augusztusában az apa egy láthatás után nem adta vissza a gyermeket az anyának. Ezt azzal indokolta, hogy az anya megint részegen érkezett. A nő emiatt feljelentette az apát a rendőrségen. Gyermekelhelyezési per indult: mindketten keresetet nyújtottak be. Az ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróságon az anya mint felperes keresetére született végzés. Eszerint ideiglenes intézkedésként a gyermeket vissza kell adni az anyának, a szülők pedig a korábbi megállapodáshoz hasonló időbeosztás szerint felváltva lehetnek a kislánnyal. 

Ragaszkodott az anyjához

Ez a helyzeten lényegesen nem változtatott: a kislány már addig is nagyrészt az apánál élt Szigetszentmiklóson, és ez a helyzet innentől tulajdonképpen állandósult. Laura már Szigetszentmiklóson járt nagycsoportba, majd ott ment iskolába is. Az apa és családja igyekezett mindenben gondoskodni róla: a kislány táncórákra járt, és megtanult korcsolyázni is. 

Anyjával leginkább Skype-on vagy telefonon tartotta a kapcsolatot. Az anya ugyanis ebben az időben sokat volt külföldön: Ausztriában, majd Olaszországban próbált munkát találni, de ezek a próbálkozásai nem sikerültek. Anya és lánya ritkán találkozott: az apa felügyelete mellett egy-egy délutánt töltöttek el egy bevásárlóközpontban vagy valamilyen nyilvános helyen. Az apa úgy emlékszik, egyszer a kislány az anyjával és másokkal közösen volt egy horgásztó mellett nyaralni, de az elmúlt három évben ezen kívül nem töltöttek 24 óránál többet egymással. Az apa elmondása szerint az anya emiatt nem tiltakozott, elfogadta ezt a helyzetet, de Laura mindennek ellenére ragaszkodott az anyjához, és szeretett vele is lenni.

Miután a külföldi munkavállalás nem sikerült, az anya az utóbbi időben Tatabányán élt, ahol lett egy élettársa és munkája is. Az apa mostanában úgy érzékelte a telefonbeszélgetéseikből, hogy nem iszik, és rendezett életet él. Ezért sem tiltakozott az ellen, hogy a nő húsvétra elvigye magához a gyereket.

Nem anyának szólította?

A szerdai Bors szerint az anya arra panaszkodott élettársának, hogy az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor megtudta, hogy kislánya már nem őt szólítja anyának, hanem apja élettársát. Az anya tatabányai élettársa azt mondta: a nő nem szokott le káros szenvedélyeiről, az utóbbi időben is többször ivott és erős nyugtatókat szedett. 

A Blikk úgy tudja, az anya ellopta élettársa nyugtatóit, és azokat magával vitte Tatára is, ahová a kislánnyal ment. Az élettárs az újságnak azt mondta: a nő arról írt neki sms-t, hogy mennyire imádja a lányát, a lány apját pedig önzőnek és egoistának tartja. Az egyik éjszaka olyan részegen hívta fel élettársát, hogy az egyetlen szavát sem értette.

Csend a háttérben

Nagycsütörtökön az apa vitte el a kislányt Tatabányára, az anya lakására. Ott megittak egy kávét, elbeszélgettek, aztán az apa hazaindult. Az anya be sem várta, amíg élettársa hazaér: a kislánnyal azonnal elindult Tatára. Itt egy olyan panzióban bérelt szobát, ahol a vendég megkapja a kulcsot, de nincs recepció, azaz nem látják, melyik vendég mikor megy és jön. 

Az apa másnap telefonon kereste az anyát. Az anya sms-t írt, hogy éppen most mennek bevásárolni, délután pedig még elmennek valahova. Amikor az apa délután elérte telefonon, az anya nem tűnt sem idegesnek, sem részegnek. Az apának azonban gyanús volt, hogy a háttérben nem hallja Laurát. A nő azt mondta, nem tudja adni a kislányt, mert kint játszik a barátnője gyerekével.

Az apa szombaton tudott beszélni az anya tatabányai barátnőjével. Azt mondta: ő sem tudja, hol van Laura, számára viszont úgy tűnt, hogy az anya egyfolytában részeg. A férfi megdöbbent: tehát a kislány előző nap nem is találkozott a barátnő gyermekével? Azonnal kocsiba vágta magát, és elindult Tatabányára.

Öt nap egy halott gyerekkel

Először maga kezdett nyomozásba, mert azt sem nem tudta pontosan, hol van az anya és a kislány. A tatabányai barátnő úgy emlékezett, hogy az anya az ő laptopján keresett tatai szállásokat. Az apa ezért elindult Tatára, de értesítette a rendőrséget is. Az apa több embert megkérdezett az utcán, nem láttak-e egy nőt egy nyolcéves kislánnyal, de senki nem tudott segíteni neki.

A rendőrség vasárnap adott ki körözést a kislány ellen. Lekérték a nő telefonjának koordinátáit, így derült ki, hogy a Tatai-tó közelében vannak. A nőt hétfőn találták meg a kibérelt házban, a szobában pedig ott volt a halott gyermek.

Az anya már odaérkezésük napján, csütörtökön megölte a kislányt: kötelet és kést használt. Az apa csak abban reménykedik, hogy gyógyszert is adott a kislánynak, aki így nem szenvedett sokat. A nő ezek szerint öt napon át ott volt a halott gyerekkel a szobában.

Megölte a kislányát

Az apa nem érti, hogyan működik a gyermekvédelmi rendszer Magyarországon. Ha korábban voltak ilyen jelzések, miért nem ellenőrzik az anya életmódját és körülményeit? Miért nem teszik kötelezővé ilyenkor akár mindkét szülő pszichiátriai vizsgálatát? Ha igazolható, hogy egy anya veszélyt jelent a gyermekére, miért nem akadályozhatják meg, hogy találkozzon a gyermekével? Az apa nem érti, miért neki kellett megpróbálnia megvédeni a kislányt, ami végül nem sikerült. 

A cikket a Facebookon kommentelheti.

Figyelem, felkavaró történet.

Posted by Index.hu on Tuesday, April 7, 2015

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport