Ártatlan Dezső: Hiszékeny vagyok

2015.04.08. 14:28 Módosítva: 2015.04.08. 15:37

Vádirat-ismertetéssel és vallomástétellel kezdődött szerdán a Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselő, volt XIII. kerületi alpolgármester ellen, vesztegetés gyanújával indított büntetőper tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken.

A vád szerint 2013 januárjában Hiszékeny Dezső, akkori angyalföldi alpolgármester közvetítőn keresztül jogtalanul 5 millió forintot kért magának azért, hogy egy, az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja. A tárgyaláson a Központi Nyomozó Főügyészség Hiszékeny Dezsőt vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával, míg Sz. Sándor másodrendű vádlottat bűnsegédlettel és befolyással üzérkedéssel vádolta meg.

Hiszékeny Dezső ezzel szemben ártatlannak vallotta magát és előre eltervezettnek nevezte az ügyészség vádjait. Vallomásában az egész társadalomra veszélyesnek minősítette, hogy egy ellenzéki politikussal szemben konkrét bizonyíték nélkül, mindössze egy fedett nyomozó vallomása alapján indulhatott eljárás.

A kacska kisujj bizonyítéka

Hiszékeny elmondta, hogy  a másodrendű vádlott, Sz. Sándor arról tájékoztatta, hogy egy barátja ki szeretné bérelni a szóban forgó Visegrádi utcai ingatlant. Ugyanakkor szerinte "nincs olyan dokumentum, irat, telefonbeszélgetés, hangfelvétel, vagy bármi más", ahol az jelenne meg, hogy ezért pénzt kért magának, tudósított a tárgyalásról az MTI.

Hiszékeny Dezső ezek alapján azt feltételezi, hogy az ügyészség a fedett nyomozó jelentésére alapozza a vádat, arra a jelentésre, amelyben szerinte az szerepel, hogy a beszélgetés közben bal kezének öt ujjával utalt a kenőpénzre. Hiszékeny Dezső erről azt mondta, 45 éves sportmúltja miatt olyan elváltozás van - gesztikulálásra nem is nagyon használt - bal kezének kisujján, hogy azt nem tudja kinyújtani, így szerinte legfeljebb csak "négy és felet" tud mutatni, amit a bíróságnak is megmutatott.

Szólt továbbá arról is, hogy hivatali ideje alatt a XIII. kerület vagyona összesen több mint 17 milliárd forinttal bővült, az önkormányzat helyiséggazdálkodása pedig nem ad hoc tevékenység volt, hanem előre tervezett folyamat. Hiszékeny Dezső szerint a szóban forgó ingatlant is ennek alapján tervezték értékesíteni, nyílt árverésen, licitálásos eljárásban.

Az ügyész Hiszékeny Dezső vallomására reagálva visszautasította, hogy koncepciós alapon zajlana az eljárás, mint mondta, meggyőződéssel képviseli a vádat.  • Hírek
  • Hírek