Hűtlen kezelés miatt nyomoznak az ORÖ-nél

2015.04.08. 16:40 Módosítva: 2015.04.08. 16:40

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozás folyik az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) ismeretlen tettes ellen – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán.

Az ORFK a RomNet portál korábbi hírére reagált az MTI megkeresésére. A honlap a cikkében azt írta, hogy egy újabb, a Híd a munka világába projekttől független ügyben, hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség az ORÖ ellen.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata ennek kapcsán azt közölte az MTI-vel: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Ahogy arról február közepén beszámoltunk, komoly problémák merültek fel az ORÖ részben uniós finanszírozású foglalkoztatási, Híd munka világába nevű programjával kapcsolatban. Furcsa többek között, hogy több mint 200 millióért vettek gellérthegyi irodaházat abból az EU-s pénzből, amit a leghátrányosabb helyzetűek érdekében kellene felhasználni, a tartósan munkanélküliek foglalkoztatását kellene elősegíteni. De a Híd a munka világába nevű, közel 5 milliárdos projekt ettől függetlenül is tele van gyanús pénzköltésekkel és szakmai blöffökkel: 1,2 milliós fizetés félállásban, egy tanulmányban olyan sorok, mint „a roma nők ősanyai minősége″, valamint Opel Corsák bérlése havi félmillióért.

A sajtóhírek hatására Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter belső vizsgálatot rendelt el az ORÖ programjával kapcsolatban, ám az csak két gyanús beszerzést talált, és nem állapított meg költségvetési csalást. Az 5 milliárdos EU-s támogatás elköltését egyelőre az ügyészség sem vizsgálja.

Néhány héttel később az is kiderült, hogy az ORÖ tavaly novemberben leköszönt elnöke, Farkas Flórián nem tud elszámolni az elnöki keretként kapott közel 300 millió forinttal. Farkas Flóriánnak 2011 és 2014 között félévente kellett volna beszámolnia arról, mit csinált az adott időszakban a rendelkezésére bocsátott elnöki keretösszeggel, ám ezt egyszer sem tette meg.