Pöffeszkedő rendőrautó: lehet jobbról előzni

2015.04.09. 07:31
Megjött a válasz a jogalkotó minisztériumtól arra a nagy vitát kavart esetre, hogy megelőzhető-e jobbról autópályán a belső sávban pöffeszkedő rendőrkocsi. Igen.

A napokban közöltünk két cikket (itt az első és itt a második) is egy olvasói videóval kapcsolatban, amin az látszik, hogy az M3-as autópályán egy rendőrautó hosszasan és indokolatlanul halad a belső sávban, a mögötte autózók szerint feltartva a forgalmat.

Autópálya használat rendőrségi módra

A cikkek kapcsán óriási vita alakult ki a kommentekben arról, hogy szabályos-e ilyenkor a külső sávban elmenni a rendőrautó mellett, vagy azt kockáztatjuk, hogy a rendőrautó tiltott jobbról előzés miatt rögtön alaposan megbírságol minket. A megkérdezett közlekedési szakember is csak annyit mondott lapunknak, hogy nem egyértelmű a helyzet, és azt tanácsolta, hogy forduljunk a helyes értelmezésért a jogalkotóhoz, azaz az illetékes minisztériumhoz, az NFM-hez.

Megtettük, és megérkezett a tárca válasza is. Eszerint

az előírások elsődlegesen a hirtelen, és ezért különösen veszélyes sávváltásokkal való előrehaladást tiltják. Így szabályos lehet az is, ha a jármű cikázás, szlalomozás nélkül, folyamatosan a külső sávban maradva halad el jobbról a belső sávban lassabban autózó mellett.

Tehát még egyszer: a jogalkotó szerint a manőver akkor nem minősül előzésnek, ha azt fokozott figyelemmel, más közlekedők zavarása és kis távolságon belüli újbóli sávváltás nélkül hajtják végre. A megoldás általános gyakorlatként nem javasolható, de indokolt esetben alkalmazható lehet. Persze a minisztérium véleménye a videóban bemutatott közlekedési helyzet feloldásáról elsősorban az, hogy az indokolatlanul a belső sávban haladó autónak (a rendőrkocsinak) az előírásoknak megfelelően vissza kell térnie a külső forgalmi sávba, szabaddá téve az utat az előzni kívánó járművek számára. 

Mivel ezt a videón látható módon a rendőrautó vezetője nem tette meg, az illetékes Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője vizsgálatot rendelt el ellene.

Tájékoztatás szerint a vizsgálat még tart.

Ebből a szempontból az lényegtelen, hogy a rendőrautó mennyivel ment, a megengedett legnagyobb sebességgel, vagy sem, mert egyértelműen szabálytalan volt a jobbra tartási kötelezettség megszegéséért. Az előző szempontjából viszont már nem annyira, hiszen 131 km/órával sem mehet el a rendőrautó mellett balról. 

A sebesség meghatározására több bátor olvasónk is vállalkozott. Tamás szerint 129,6 km/óra volt a rendőrautó sebessége. Erre az alapján jutott, hogy kiszámolta az adott szakaszon a szaggatott vonal és az azt követő köz hosszát együtt 18 m (6+12) és felszorozta azzal a számmal, hány szaggatott vonal hagyja el a képet percenként. (120-at számolt.) Tehát: 120 csík×18 m = 2160 m, azaz 2,61 km-t tesznek meg percenként, vagyis 2,16×60 perccel = 129,6 km óránként.

Jár a kalaplengetés Zolinak és Rolinak is, akik szerint 6000 méter/178 másodperc * 3,6, azaz 121,3 km/h a tényleges (nem az autó órája által mutatott) átlagsebesség. Ehhez hozzájárul, hogy mivel gyárilag minden autó kilométerórája siet valamennyit, az autók sebességmérője a felüljárók között vélhetőleg végig 130 km/h-t mutatott. Ebből pedig a következő tanulságot vonták le:

A jogszabályok hierarchiája alapján azt is mondhatjuk, hogy a rendőrünk a törvényből adódó kötelezettségét teljesítette. A lehető leghatékonyabb módját választotta annak, hogy a gyorshajtásokat (és az ebből adódó akár halálos baleseteket) az adott útszakaszon megakadályozza, megelőzze.

Azaz a videón látható rendőr két olvasónk szerint kiváló munkát végzett: nem hagyta, hogy a BMW-s túllépje az engedélyezett sebességet, ezáltal mások életét veszélyeztesse. Sőt, Zoli és Roli megköszönte az ismeretlen rendőrnek, hogy a békésen autózó családokat ilyen, talán szokatlan módon védte a felelőtlenül száguldozó potenciális gyilkosoktól.

A témához hozzátartozik, hogy féltucatnyi olvasónk jelezte, hogy ők is találkoztak már 120-szal a belső sávban autókázó rendőrautóval, gyér forgalmú autópályán. Az általános taktika ilyenkor a káromkodással kísért kibekkelés volt.

Frissítés, megszólalt a BMW vezetője!

Lapunknak küldött levelét változtatás nélkül adjuk közre: "Budapestről mentem Miskolcra egy kolléganőmmel (aki Törökországban dolgozik, de német állampolgár). Miskolc előtt kb. 30-40 km-rel, de már nem emlékszem pontosan feltorlódott a sor a belső sávban (kb. 4-5 autó) elől a rendőr autó nem értettem mi van, de aztán az előttem lévő autók lehúzódtak és én kerültem közvetlen a rendőr autó mögé, így mentünk ő elől én mögötte... Kolléganőm kérdezte, hogy ez miért van, miért csinálja a rendőr, mondtam neki, hogy nem értem, nem mehet így.

De előzni nem mertem, mert tudtam, ha megelőzőm megállít, mert nem lehet jobbról előzni - ráadásul időre mentünk tárgyalásra. Villogni se mertem, mert akkor azért állít meg. Így aztán követtem, gondoltam, egyszer csak megunja - hát nem unta meg. Hol rámentem, hol lassítottam, majd hívtam az egyik kollégámat, aki exrendőr (természetesen kihangosítva), mit tegyek? Ő azt mondta, hogy szabálytalan a rendőr, ezért nyugodtan haladjak el mellette a jobb oldali sávban. De nem akartam a balhét, így nem előztem meg.

Egyébként baromira idegesítő volt, hogy így haladtak, hol 120, hol 125, hol pontosan 130 km/órával! Miskolc előtt 1-2 km-rel mentek ki a külső sávba. Mikor elhaladtam mellettük, megtapsoltam őket, de nem reagáltak."

Lájkolja az Indexet, és kommenteljen a Facebookon.

Megjött a hivatalos válasz arra a nagy vitát kavart esetre, hogy megelőzhető-e jobbról autópályán a belső sávban pöffeszkedő rendőrkocsi.

Posted by Index.hu on Wednesday, April 8, 2015