Orbán nem szereti kis fába vágni a fejszéjét

2015.04.10. 16:37

Orbán Viktor miniszterelnök Sopron után Egerbe látogatott a kormány Modern városok programja keretében. Ahogy a program első állomásán, itt is több pontos megállapodást kötött a kormány és a város vezetése között:

  • 2018-ig Egert négysávos autóút fogja összekötni az M3-assal. Orbán szerint sok közlekedésügyi szakember nem ért egyet ezzel, de vannak "a forgalomszámítási szempontok, meg vannak más szempontok". Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy "ha csinálunk valamit, nem érdemes kisebb fába vágni a fejszénket". 
  • Az egri uszodát Nemzeti Úszó és Vizilabdaközpontjá bővítik. Nem egyszerűen medencéket akarnak, hanem új vízi sportkomplexumot. Ez 6,3 milliárd forintba fog kerülni. Bár a miniszterelnök elismerte, hogy Egerben a vízi sportok élveznek elsőséget, arra kérte a város polgármesterét, hogy a futballról és utánpótlásnevelésről se feledkezzen el. 
  • Az Egri Várban 6 milliárd forintos fejlesztés lesz, ami Orbán szerint az egyik legnagyobb turisztikai fejlesztés az országban. A fejlesztést uniós forrásból fogják megoldani, ami Orbán szerint jelent némi "igazságtételt", ugyanis 1552-ben a vár védte meg Európát, most pedig Európa "egy régi számlát teljesít". 
  • A MÁV 9 hektáros területet fog átadni a városnak, ezzel együtt lesz egy 20 hektáros szabad terület, ahol ipari park létesülhet. 

Arról is egyeztettek, hogyan tudnák bekapcsolni Egert az országos közlekedésfejlesztési programba, erről azonban egyelőre nem született megállapodás. Orbán ezen kívül arra kérte Egert, hogy válasszon magának egy települést Kárpátalján, és gondoskodjon az ottani magyarokról. 

Újságírói kérdésre válaszolva a végén elmondta, hogy Szolnokot 2018-ig négysávos autóút fogja összekapcsolni a magyar autópályarendszerrel, és megjegyezte, hogy a kormány csak olyan beruházásokat tud támogatni, ahol nincs kartellgyanú.