Választási uszoda: a vereség után már nem sürgős

2015.04.10. 07:25
Nem a veszprémi fideszes jelölt ötlete volt, kifejezetten a kormányzat tukmálta a városra a 4 milliárdos uszoda tervét, hogy egy nagyberuházás bejelentésével lendítsen az elég rossz népszerűségi mutatókon. Nem sikerült. Két hete lejárt a megvalósítási terv elkészítésének határideje, az NFM viszont csak azzal tudott nyugatatni, hogy elindultak munkák.

Új uszodát ígért a kormány a veszprémieknek a februári 22. időközi országgyűlési választás előtt.

A választáson a Fidesz–KDNP parlamenti kétharmados többségének megmaradása volt a tét, de már a megelőző hetekben világos volt, hogy a kormányoldal népszerűségi mutatói nem túl jók. Egy héttel a megmérettetés előtt a Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával, amelyben elrendelte egy 4 milliárdos veszprémi uszodaberuházás előkészítését.

Az építkezés ötletéhez lényegében semmi köze nem volt a helyi képviselőjelöltnek. A fideszes Némedi Lajos alpolgármesterrel egyébként sem volt megelégedve a pártvezetés, mert úgy vélték, Némedi nem elég agilis, nincsenek ötletei a kampányhoz. De ha már őt indították Navracsics Tibor mandátumáért, kormányzati mentőövet próbáltak dobni neki.

Az Index információi szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hívta fel telefonon Némedit, hogy választás van,

„nem kéne-e neki egy kis pénz?”

A kis választási pénz végül 4 milliárd forint lett.

A uszoda azonban később néhány fideszes vezető kritikáját is kiváltotta. A politikusok szerint a vizes beruházás drága volt ugyan, de nem volt eléggé vonzó a veszprémiek számára, mert a városban már jelenleg is működik két tanuszoda. Valami mást kellett volna kitalálni.

A Magyar Közlönyben megjelent határozatból persze az is kiolvasható, hogy a 4 milliárd forintos ajánlat nem azt jelentette, hogy gyorsan el is indul a beruházás. A kormány 2015-re csak 25 millió forintot csoportosított át a tervek és a pénzügyi ütemezés kidolgozására. A kormányhatározat szerint a „megvalósítási konstrukciót” 2015. március 31-ig kell nyújtani.

Az időközi választáson a milliárdos ígéret ellenére súlyos vereséget szenvedett a Fidesz. Némedi Lajos 9 százalékkal kevesebb szavazatot kapott, mint Kész Zoltán, a baloldal jelöltje.

Ezért megkérdeztük a Miniszterelnöki Hivatalt és a Miniszterelnökséget, hogy hogyan áll a beruházás előkészítése, elkészült-e időre a megvalósítási konstrukció, és ha igen, mi áll benne.

A válasz a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól érkezett, de a levélből semmi konkrét eredményt nem lehet kiolvasni. A minisztérium azt írta, hogy bár tényleg van két tanuszoda, a „város lakosságának régóta megfogalmazott, jogos igénye egy városi sportuszoda megvalósítása”, ezért a kormány felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert, a nemzetgazdasági minisztert, valamint a többi kormányzati és önkormányzati illetékest, hogy „vizsgálják meg a beruházás megvalósításának feltételrendszerét”.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről a szükséges előkészítő feladatok megkezdődtek.

A hétvégén Tapolcán lesz a következő időközi választás. A kormány ott sem volt szűkmarkú: 2,3 milliárdos kórházfejlesztést jelentett be. A tapolcai Deák Jenő Kórház számára adott hatalmas fejlesztési ígéret azután jött, hogy 2012-ben az úgynevezett egészségügyi racionalizálás keretében megszüntették Tapolcán az aktív belgyógyászatot és sebészetet. A leépítések ellen éppen a mostani jobbikos jelölt szervezett korábban demonstrációkat, de azoknak a választás előtt nem volt hatásuk.