Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Győzött a Jobbik a tapolcai választáson

FullSizeRender
2015.04.12. 10:22

Parlamenti képviselőt választottak Tapolcán, Ajkán, Sümegen és a környező további 57 településen. Az időközi választást azért írták ki, mert a választókerület korábbi képviselője, a fideszes Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A huszonkét jelölt közülük a Fidesz-KDNP, az MSZP-DK és a Jobbik jelöltje is esélyes volt a győzelemre, szoros versenyben végül a jobbikos Rig Lajos nyert. Hivatalos végeredmény csak csütörtökön lesz, de a Fidesz elismerte a vereségét. Orbán Viktor a kapufát hibáztatta, Vona Gábor úgy ünnepelt: nix Orbán Viktor, nix Fidesz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Reggel 7 óráig 1,1 százalékos volt a részvétel a Választás.hu adatai szerint. A tavaly tavaszi országgyűlési választáson ennél nagyobb volt a választási aktivitás: 1,64 százalék. Ugyanakkor a néhány hete lezajlott veszprémi választáson hajnalban csak a választók 0,77 százaléka adta le a voksát.

 • Kire lehet szavazni?

  Hosszú a szavazólap, 22 név szerepel rajta: Antal Tamás (független), Ács László (Zöldek Pártja), Blazovich Tímea (Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja - FGRP), Borbély József (független), Busi Erika (független), Czigler László (független), Csányi Gyula Sándor (független), Daróczi Sándor Józsefné (független), Fecser János Gyula (független), Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP), Filemon Kristóf (Munkáspárt), Galyas István (független), Horváth Magdolna (MIÉP), Köröskényi Kálmán (független), Ladányi György (független), Pad Ferencet (MSZP-DK- Magyar Szolidaritás Mozgalom), Rig Lajost (Jobbik), Sallee Barbara (LMP), Sinkáné Vati Júlia (független), Szepessy Zsolt László (Összefogás Párt), Törökné Juhász Ilona (független) és Turcsán Mihály (független).

 •  
 • Hatvan település választói. A teljes listát itt is megtalálja. A három legnagyobb település Ajka (25 ezer választó), Tapolca (13 ezer választó) és Sümeg (5 ezer választó). 

  És ezeken a településeken is ikszelhetnek: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár.

 • Az időközi választás természetesen csupán egyetlen mandátumról dönt, de a végeredménynek országos tértje is van. A Jobbik megnyeri története első egyéni mandátumát? A Fidesz tud újra győzni? Az MSZP nyerhet még szegfűvel? Csupa olyan kérdésre kapunk választ vasárnap, amely hosszú távon határozza meg a magyar politikát. Itt olvashat ezekről

 • A Választás.hu legfrissebb adatai szerint reggel 9 óráig a választók 7,35 százaléka ment el szavazni. Ez az adat most jóval elmarad a tavaszitól, akkor 9,5 százalékos volt a részvétel, viszont a veszpréminél a tapolcaiak most jóval aktivabbak, ott 5,66 százalék ment el szavazni 9 óráig.

 • A mostani választáson 60 település lakói szavazhatnak, és szavazókörönként nagyon eltérő aktivistás mutatkozik. Van, ahol 16 százalék fölötti volt a részvétel 9 óráig (Hosztót), és van, ahol csak 2,6 százalékos (Hetyefő).

 • A helyszínről jelentjük: Tapolcán van Vona Gábor, aki reggel a jobbikosok főhadiszállására tartott fehér ingben és zakóban, de a városban feltűnt Schiffer András, az LMP pártelnöke is. A városban leginkább a jobbikos Rig Lajos posztereit és hirdetéseit látni, de az LMP-s jelölt is felülreprezentált, legalábbis az utcákon. Megfigyelésük szerint Tapolcán a Móricz utcai szavazókör környékén mozgósítást koordináló embereket látni, és nemrégiben megjelent Kubatov Gábor is.

 • Rig Lajos jobbikos jelölt az Index kérdésére azt mondta, szerinte a mostani kiélezett versenyben, ahol ráadásul 22 induló van, 28-30% körüli eredménnyel már lehet nyerni. Miután leadta szavazatát, Rig arról beszélt a sajtónak, győzelemre készül, de nem lenne csalódott akkor sem, ha nem győzne, és bár nem akart belemenni a találgatásokba, arról beszélt, hogy "a harmadik helyben biztosan nem kell gondolkodnom".

 • Pad Ferenc, az MSZP-DK jelöltje a Veol.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy már reggel leadta szavazatát az egyik ajkai iskolában. Már nem kampányol, a mai napot a családjával tölti, füvet nyír, rendezi az udvart, mert erre eddig nem sok ideje volt. Az eredményt az ajkai MSZP irodában várja.

 • Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) a megyei lapnak azt mondta, hogy szentmisére készül, azután a családjával ebédel, majd lepihen. Az eredményt Tapolcán várja majd. Talán nem meglepő, de mindkét jelölt azt mondta, hogy győzelemre számít.

 • A nagyobb települések közül Ajkán két, Sümegen egy, Tapolcán öt szavazókörben már 9 órakor 10 százalék fölött volt a részvétel (szemben az átlagos 7,35 százalékkal). Megnéztük, hogy ezekben az átlagosnál aktívabb körzetekben milyen eredmények születtek tavaly tavasszal.

  A két ajkai körzetben (6., 10.) tavaly az MSZP jelöltje legyőzte a fideszest, mindkettőben harmadik volt a jobbikos induló.

  A sümegiben (2.) Fidesz-MSZP-Jobbik volt a sorrend.

  A most aktív tapolcai körzetek (2., 5., 6., 11., 12.) közül négyet a fideszes jelölt vitt tavaly, egyet az MSZP-s, ez utóbbiban a fideszes csak harmadik volt. A Jobbik ebben az öt szavazókörben három második helyet szerzett – igaz, azóta a városban megszerezték a polgármesteri széket, továbbá a nyolc egyéni mandátumból hármat.

 •  
 • A reggeli első két adatközlésnél még úgy tűnt, hogy jóval aktívabnak lesznek a választók, mint bő másfél hónapja Veszprémben: a 7 és 9 órás adatok szerint is körülbelül másfélszer annyian szavaztak, mint a februári időközin (de még így is jóval kevesebben, mint tavaly az országgyűlésin). A 11 órás adatokban azonban már alig van különbség a mostani és a veszprémi időközi választás között: itt 16,16 százalékos a részvétel, ot 15,74 százalékos volt.

 • A több mint 110 szavazókörből hat olyan van, ahol 11 óráig a választásra jogosultak több mint negyede leadta a szavazatát. A legtöbben a tapolcai 12. számú szavazókörben voltak, ez a város keleti részében lévő Kazinczy téren van: itt 28,22 százalékos a részvétel. Az ugyanitt lévő 11-es és a nyugat-tapolcai 2-es számú szavazókörben is 25 százalék fölött van az aktivitás, akárcsak a csabrendeki 5-ös szavazókörben, Kékkúton és Balatonrendesen.

 • Csakazértse írjuk le, hogy nem igaz, hogy a kutyát se érdekli az apostoli király.

  Francba, leírtuk.

 • Akár ezt is jelenthették Kubatov Gábor hős csapatai, ha egyáltalán megpróbálták ott bevetni magukat. A településen csak 6,67 százalékos a részvétel, ezzel ez a legpasszívabb hely. További 11 szavazókör van még, ahol a részvétel nem éri el a 10 százalékot.

 • Méghozzá egy egészen fantasztikusan kidekorált, címeres, portrés szafaridzsippnek tűnő Lada Nivával.

  Először Tapolcán futottunk bele a felváltva a családfájáról, Mátyás királyról, illetve Verespatakról érkező, arannyal megrakott szekerekről és Horthy Miklósról valami egészen összefüggéstelenül mesélő jelöltbe, majd Sümegen szakította be a dobhártyánkat, amikor elgurult mellettünk a Rákóczi-indulót bömböltető kocsija. A kampányhimnusz mindenesetre hatásos: két, sajnos még nem szavazókorú tinédzserlány azóta is azt dúdolja itt mellettünk az egyik fagyizó előtt.

 • Legalábbis az eddigi részvételi adatok ezt mutatják. A választókerület három nagyobb településének szavazói aktivitását néztük meg, ebből egyértelműen látszik, hogy Tapolcán sokkal sikeresebb a mozgósítás, mint Ajkán vagy Sümegen. Márpedig ha abból indulunk ki, hogy Tapolca a Jobbik fellegvárának számít (míg Ajka a balos, Sümeg a fideszes város), ezek a számok azt mutatják, hogy Vonáék mozgósítása eddig a leghatékonyabb.

   

  Ha megnézzük szavazóköri bontásban, ott is az látható, hogy Sümegen és Ajkán sokkal kevésbé sikerült megmozgatni a választókat. Ajkán egyetlen szavazókörben volt 20 százalék fölötti a részvétel (21,84 százalékos), Sümegen szintén egyben (20,4 százalék). Tapolcán tíz szavazókörben is 20 százalék fölötti az aktivitás, háromban a 25 százalékot is meghaladja.

  A másik véglet ugyanezt a tendenciát mutatja. Ajkán és Sümegen a szavazókörök csaknem felében a 15 százalékot sem éri el a részvétel (Ajkán két körzetben még 11 százaléknyian sem szavaztak), miközben a legpasszívabb tapolcai szavazókörben is 16,48 százalék ez a mutató.

 • Legalábbis Rig Lajos jobbikos jelölt erről beszélt nekünk Tapolcán, amikor az esélyekről kérdeztük. Szerinte ha 25 százalékos részadatoknál az egyik jelölt elhúz mondjuk 4-5 százalékkal, azt már nehéz lesz behozni a szoros verseny miatt. Rig szerint a Jobbiknak a magas részvétel kedvez, és arra számít, hogy a szoci fellegvárnak tartott Ajkán is sikerül úgy 20-22 százalékot behúznia, mert reményei szerint az emberek belátják, hogy ő az esélyesebb ellenzéki jelölt.

 • Tapolcán szinte képtelenség egyszerű tapolcaiakba botlani az utcán, egyszer a kinyalt Vona Gábor, másszor a napszemüveges Kubatov Gábor jön szembe a zebrán. Vagy éppen az a két fideszes aktivista, akik hol a nyilván csupán üres fénymásolópapírból vagy ártatlan kampányanyagokból álló paksamétájukat próbálták megvédeni a széltől, hol pedig tanácstalanul néztek körbe egy-egy utcát vagy teret keresve.

 • „A tapolcai választókerület szavazói dönthetnek amellett, hogy folytatják az elmúlt huszonöt év politikáját, vagy szélsőséges irányba fordulnak, vagy a helyi értékek és az itt élők érdekei mentén az LMP-re szavaznak” – mondta Sallee Barbara, a párt országgyűlési képviselőjelöltje Tapolcán. Szerinte az LMP kiáll a munkából élőkért, a dolgozói szegénység megszüntetéséért, támogatja a kisvállalkozásokat és a helyi gazdaságot. Ebből a térségből országos szinten mintaterület lehetne, tette hozzá. (MTI)

 • Épp Sümegről jöttünk vissza, amikor a Fidesz pártigazgatója és listaszakembere többedmagával elhagyta kocsijában Tapolcát. Tévés kollégák szerint a kőfideszes Sümegen van a kormánypárt főhadiszállása, és a 11 órás részvételi adatokat elnézve ott nagyobb szükség is van most a mozgósításra.

 • Ami nem más, mint a Fidesz által 2012-ben leépített tapolcai kórházi részlegek visszaadása.  Olyannyira erre épít mindent a kormánypárt a kampányban, hogy kisbuszokat is bérelt, és már mint kész tény reklámozza a kórházújranyitást. Természetesen jelöltjük, Fenyvesi Zoltán fejével. Azt nem tudjuk, hogy hány ilyen buszt vetettek be, de a tapolcai belvároson kívül Gyulakeszi határában is szpottoltak egyet kollégáink.

  UPDATE: Gyulakeszinél már nincs ilyen busz.

 • Én sem. De az MSZP igen.

 • Bár a részvétel a baloldalinak tartott Ajkán egyelőre alacsonyabb, mint a Jobbik-felé húzó Tapolcán, az MSZP-sek azzal nyugtatgatják magukat, hogy délután indul be igazán a mozgósítás és a szavazás. A szavazóköri adatokból a szocialisták azt olvassák ki, hogy azokban a szavazókörökben magasabb a részvétel, ahol tavaly tavasszal viszonylag jól szerepelt a baloldali összefogás (vagy jobban, mint a körzet egészében). Legalábbis erről beszélt kampányban részt vevő MSZP-s az imént. Erre szokták mondani, meglátjuk. 

 • Az ajkai 16-os szavazókörben délután egyig 899-ből 217-en leszavaztak, ami hasonló a tavalyihoz.

 • Átadjuk a szót olvasónknak, Zsoltnak:

  Úgy egyébként felháborítónak tartom, hogy az Index képtelen egy sorban is megemlékezni azokról a szerencsétlen emberekről, akiknek ott kell ülniük a választási irodában és regisztrálni az embereket, ahelyett, hogy elmehetnének templomba, vagy otthon a családjukkal tölthetnék az idejüket! meg zavar az is, hogy a zindexesek se sírnak, hogy nem mehetnek templomba, mert cikket kell írnijuk.

 • A 13 órás adatok szerint az időközin a szavazásra jogosultaknak csak 21,79 százaléka járult az urnákhoz. Ez nemcsak a tavalyi választásoktól marad el, de a februári veszprémitől is. A három nagyobb városból továbbra is Tapolca a legaktívabb, míg Ajkán most már magasabb a részvétel, mint Sümegen.

   
 • Délután egyig százhúsz választópolgárból negyvenhét ment el szavazni. Bodorfán csak heten mentek el a nyolcvannyolcból, ez 7,95 százalékot jelent. További adatok (.pdf) itt>>>