Ez a poszt a következő Percről percre része:

Győzött a Jobbik a tapolcai választáson

Parlamenti képviselőt választottak Tapolcán, Ajkán, Sümegen és a környező további 57 településen. Az időközi választást azért írták ki, mert a választókerület korábbi képviselője, a fideszes Lasztovicza Jenő januárban elhunyt. A huszonkét jelölt közülük a Fidesz-KDNP, az MSZP-DK és a Jobbik jelöltje is esélyes volt a győzelemre, szoros versenyben végül a jobbikos Rig Lajos nyert. Hivatalos végeredmény csak csütörtökön lesz, de a Fidesz elismerte a vereségét. Orbán Viktor a kapufát hibáztatta, Vona Gábor úgy ünnepelt: nix Orbán Viktor, nix Fidesz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Reggel 7 óráig 1,1 százalékos volt a részvétel a Választás.hu adatai szerint. A tavaly tavaszi országgyűlési választáson ennél nagyobb volt a választási aktivitás: 1,64 százalék. Ugyanakkor a néhány hete lezajlott veszprémi választáson hajnalban csak a választók 0,77 százaléka adta le a voksát.

  • Kire lehet szavazni?

    Hosszú a szavazólap, 22 név szerepel rajta: Antal Tamás (független), Ács László (Zöldek Pártja), Blazovich Tímea (Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja - FGRP), Borbély József (független), Busi Erika (független), Czigler László (független), Csányi Gyula Sándor (független), Daróczi Sándor Józsefné (független), Fecser János Gyula (független), Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP), Filemon Kristóf (Munkáspárt), Galyas István (független), Horváth Magdolna (MIÉP), Köröskényi Kálmán (független), Ladányi György (független), Pad Ferencet (MSZP-DK- Magyar Szolidaritás Mozgalom), Rig Lajost (Jobbik), Sallee Barbara (LMP), Sinkáné Vati Júlia (független), Szepessy Zsolt László (Összefogás Párt), Törökné Juhász Ilona (független) és Turcsán Mihály (független).

  •  
  • Hatvan település választói. A teljes listát itt is megtalálja. A három legnagyobb település Ajka (25 ezer választó), Tapolca (13 ezer választó) és Sümeg (5 ezer választó). 

    És ezeken a településeken is ikszelhetnek: Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár.

  • Az időközi választás természetesen csupán egyetlen mandátumról dönt, de a végeredménynek országos tértje is van. A Jobbik megnyeri története első egyéni mandátumát? A Fidesz tud újra győzni? Az MSZP nyerhet még szegfűvel? Csupa olyan kérdésre kapunk választ vasárnap, amely hosszú távon határozza meg a magyar politikát. Itt olvashat ezekről

  • A Választás.hu legfrissebb adatai szerint reggel 9 óráig a választók 7,35 százaléka ment el szavazni. Ez az adat most jóval elmarad a tavaszitól, akkor 9,5 százalékos volt a részvétel, viszont a veszpréminél a tapolcaiak most jóval aktivabbak, ott 5,66 százalék ment el szavazni 9 óráig.

  • A mostani választáson 60 település lakói szavazhatnak, és szavazókörönként nagyon eltérő aktivistás mutatkozik. Van, ahol 16 százalék fölötti volt a részvétel 9 óráig (Hosztót), és van, ahol csak 2,6 százalékos (Hetyefő).

  • A helyszínről jelentjük: Tapolcán van Vona Gábor, aki reggel a jobbikosok főhadiszállására tartott fehér ingben és zakóban, de a városban feltűnt Schiffer András, az LMP pártelnöke is. A városban leginkább a jobbikos Rig Lajos posztereit és hirdetéseit látni, de az LMP-s jelölt is felülreprezentált, legalábbis az utcákon. Megfigyelésük szerint Tapolcán a Móricz utcai szavazókör környékén mozgósítást koordináló embereket látni, és nemrégiben megjelent Kubatov Gábor is.

  • Rig Lajos jobbikos jelölt az Index kérdésére azt mondta, szerinte a mostani kiélezett versenyben, ahol ráadásul 22 induló van, 28-30% körüli eredménnyel már lehet nyerni. Miután leadta szavazatát, Rig arról beszélt a sajtónak, győzelemre készül, de nem lenne csalódott akkor sem, ha nem győzne, és bár nem akart belemenni a találgatásokba, arról beszélt, hogy "a harmadik helyben biztosan nem kell gondolkodnom".

  • Pad Ferenc, az MSZP-DK jelöltje a Veol.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy már reggel leadta szavazatát az egyik ajkai iskolában. Már nem kampányol, a mai napot a családjával tölti, füvet nyír, rendezi az udvart, mert erre eddig nem sok ideje volt. Az eredményt az ajkai MSZP irodában várja.

  • Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) a megyei lapnak azt mondta, hogy szentmisére készül, azután a családjával ebédel, majd lepihen. Az eredményt Tapolcán várja majd. Talán nem meglepő, de mindkét jelölt azt mondta, hogy győzelemre számít.

  • A nagyobb települések közül Ajkán két, Sümegen egy, Tapolcán öt szavazókörben már 9 órakor 10 százalék fölött volt a részvétel (szemben az átlagos 7,35 százalékkal). Megnéztük, hogy ezekben az átlagosnál aktívabb körzetekben milyen eredmények születtek tavaly tavasszal.

    A két ajkai körzetben (6., 10.) tavaly az MSZP jelöltje legyőzte a fideszest, mindkettőben harmadik volt a jobbikos induló.

    A sümegiben (2.) Fidesz-MSZP-Jobbik volt a sorrend.

    A most aktív tapolcai körzetek (2., 5., 6., 11., 12.) közül négyet a fideszes jelölt vitt tavaly, egyet az MSZP-s, ez utóbbiban a fideszes csak harmadik volt. A Jobbik ebben az öt szavazókörben három második helyet szerzett – igaz, azóta a városban megszerezték a polgármesteri széket, továbbá a nyolc egyéni mandátumból hármat.

  •  
  • A reggeli első két adatközlésnél még úgy tűnt, hogy jóval aktívabnak lesznek a választók, mint bő másfél hónapja Veszprémben: a 7 és 9 órás adatok szerint is körülbelül másfélszer annyian szavaztak, mint a februári időközin (de még így is jóval kevesebben, mint tavaly az országgyűlésin). A 11 órás adatokban azonban már alig van különbség a mostani és a veszprémi időközi választás között: itt 16,16 százalékos a részvétel, ot 15,74 százalékos volt.

  • A több mint 110 szavazókörből hat olyan van, ahol 11 óráig a választásra jogosultak több mint negyede leadta a szavazatát. A legtöbben a tapolcai 12. számú szavazókörben voltak, ez a város keleti részében lévő Kazinczy téren van: itt 28,22 százalékos a részvétel. Az ugyanitt lévő 11-es és a nyugat-tapolcai 2-es számú szavazókörben is 25 százalék fölött van az aktivitás, akárcsak a csabrendeki 5-ös szavazókörben, Kékkúton és Balatonrendesen.

  • Csakazértse írjuk le, hogy nem igaz, hogy a kutyát se érdekli az apostoli király.

    Francba, leírtuk.

  • Akár ezt is jelenthették Kubatov Gábor hős csapatai, ha egyáltalán megpróbálták ott bevetni magukat. A településen csak 6,67 százalékos a részvétel, ezzel ez a legpasszívabb hely. További 11 szavazókör van még, ahol a részvétel nem éri el a 10 százalékot.

  • Méghozzá egy egészen fantasztikusan kidekorált, címeres, portrés szafaridzsippnek tűnő Lada Nivával.

    Először Tapolcán futottunk bele a felváltva a családfájáról, Mátyás királyról, illetve Verespatakról érkező, arannyal megrakott szekerekről és Horthy Miklósról valami egészen összefüggéstelenül mesélő jelöltbe, majd Sümegen szakította be a dobhártyánkat, amikor elgurult mellettünk a Rákóczi-indulót bömböltető kocsija. A kampányhimnusz mindenesetre hatásos: két, sajnos még nem szavazókorú tinédzserlány azóta is azt dúdolja itt mellettünk az egyik fagyizó előtt.

  • Legalábbis az eddigi részvételi adatok ezt mutatják. A választókerület három nagyobb településének szavazói aktivitását néztük meg, ebből egyértelműen látszik, hogy Tapolcán sokkal sikeresebb a mozgósítás, mint Ajkán vagy Sümegen. Márpedig ha abból indulunk ki, hogy Tapolca a Jobbik fellegvárának számít (míg Ajka a balos, Sümeg a fideszes város), ezek a számok azt mutatják, hogy Vonáék mozgósítása eddig a leghatékonyabb.

     

    Ha megnézzük szavazóköri bontásban, ott is az látható, hogy Sümegen és Ajkán sokkal kevésbé sikerült megmozgatni a választókat. Ajkán egyetlen szavazókörben volt 20 százalék fölötti a részvétel (21,84 százalékos), Sümegen szintén egyben (20,4 százalék). Tapolcán tíz szavazókörben is 20 százalék fölötti az aktivitás, háromban a 25 százalékot is meghaladja.

    A másik véglet ugyanezt a tendenciát mutatja. Ajkán és Sümegen a szavazókörök csaknem felében a 15 százalékot sem éri el a részvétel (Ajkán két körzetben még 11 százaléknyian sem szavaztak), miközben a legpasszívabb tapolcai szavazókörben is 16,48 százalék ez a mutató.

  • Legalábbis Rig Lajos jobbikos jelölt erről beszélt nekünk Tapolcán, amikor az esélyekről kérdeztük. Szerinte ha 25 százalékos részadatoknál az egyik jelölt elhúz mondjuk 4-5 százalékkal, azt már nehéz lesz behozni a szoros verseny miatt. Rig szerint a Jobbiknak a magas részvétel kedvez, és arra számít, hogy a szoci fellegvárnak tartott Ajkán is sikerül úgy 20-22 százalékot behúznia, mert reményei szerint az emberek belátják, hogy ő az esélyesebb ellenzéki jelölt.

  • Tapolcán szinte képtelenség egyszerű tapolcaiakba botlani az utcán, egyszer a kinyalt Vona Gábor, másszor a napszemüveges Kubatov Gábor jön szembe a zebrán. Vagy éppen az a két fideszes aktivista, akik hol a nyilván csupán üres fénymásolópapírból vagy ártatlan kampányanyagokból álló paksamétájukat próbálták megvédeni a széltől, hol pedig tanácstalanul néztek körbe egy-egy utcát vagy teret keresve.

  • „A tapolcai választókerület szavazói dönthetnek amellett, hogy folytatják az elmúlt huszonöt év politikáját, vagy szélsőséges irányba fordulnak, vagy a helyi értékek és az itt élők érdekei mentén az LMP-re szavaznak” – mondta Sallee Barbara, a párt országgyűlési képviselőjelöltje Tapolcán. Szerinte az LMP kiáll a munkából élőkért, a dolgozói szegénység megszüntetéséért, támogatja a kisvállalkozásokat és a helyi gazdaságot. Ebből a térségből országos szinten mintaterület lehetne, tette hozzá. (MTI)

  • Épp Sümegről jöttünk vissza, amikor a Fidesz pártigazgatója és listaszakembere többedmagával elhagyta kocsijában Tapolcát. Tévés kollégák szerint a kőfideszes Sümegen van a kormánypárt főhadiszállása, és a 11 órás részvételi adatokat elnézve ott nagyobb szükség is van most a mozgósításra.

  • Ami nem más, mint a Fidesz által 2012-ben leépített tapolcai kórházi részlegek visszaadása.  Olyannyira erre épít mindent a kormánypárt a kampányban, hogy kisbuszokat is bérelt, és már mint kész tény reklámozza a kórházújranyitást. Természetesen jelöltjük, Fenyvesi Zoltán fejével. Azt nem tudjuk, hogy hány ilyen buszt vetettek be, de a tapolcai belvároson kívül Gyulakeszi határában is szpottoltak egyet kollégáink.

    UPDATE: Gyulakeszinél már nincs ilyen busz.

  • Én sem. De az MSZP igen.

  • Bár a részvétel a baloldalinak tartott Ajkán egyelőre alacsonyabb, mint a Jobbik-felé húzó Tapolcán, az MSZP-sek azzal nyugtatgatják magukat, hogy délután indul be igazán a mozgósítás és a szavazás. A szavazóköri adatokból a szocialisták azt olvassák ki, hogy azokban a szavazókörökben magasabb a részvétel, ahol tavaly tavasszal viszonylag jól szerepelt a baloldali összefogás (vagy jobban, mint a körzet egészében). Legalábbis erről beszélt kampányban részt vevő MSZP-s az imént. Erre szokták mondani, meglátjuk. 

  • Az ajkai 16-os szavazókörben délután egyig 899-ből 217-en leszavaztak, ami hasonló a tavalyihoz.

  • Átadjuk a szót olvasónknak, Zsoltnak:

    Úgy egyébként felháborítónak tartom, hogy az Index képtelen egy sorban is megemlékezni azokról a szerencsétlen emberekről, akiknek ott kell ülniük a választási irodában és regisztrálni az embereket, ahelyett, hogy elmehetnének templomba, vagy otthon a családjukkal tölthetnék az idejüket! meg zavar az is, hogy a zindexesek se sírnak, hogy nem mehetnek templomba, mert cikket kell írnijuk.

  • A 13 órás adatok szerint az időközin a szavazásra jogosultaknak csak 21,79 százaléka járult az urnákhoz. Ez nemcsak a tavalyi választásoktól marad el, de a februári veszprémitől is. A három nagyobb városból továbbra is Tapolca a legaktívabb, míg Ajkán most már magasabb a részvétel, mint Sümegen.

     
  • Délután egyig százhúsz választópolgárból negyvenhét ment el szavazni. Bodorfán csak heten mentek el a nyolcvannyolcból, ez 7,95 százalékot jelent. További adatok (.pdf) itt>>>