Ronald Lauder is részt vesz a budapesti Élet menetén

2015.04.12. 08:42 Módosítva: 2015.04.13. 01:09

A holokauszt áldozataira emlékező Élet menete nevű esemény délután fél négykor indult a Dohány utcai zsinagóga elől. A résztvevőket Bandi László, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának tagja és Vattamány Zsolt 7. kerületi polgármester köszöntötte.

A menet a zsinagógától a Károly körút, Bajcsy-Zsilinszky út, Andrássy út, Dózsa György út útvonalon keresztül az Ötvenhatosok terére érkezik, ahol Sváby András köszöntője után megemlékeznek a februárban elhunyt Schweitzer József főrabbiról, írja az MTI.

Beszédet mond Gordon Gábor, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke és Verő Tamás rabbi, Martin Schultz, az Európai Parlament elnöke pedig videóüzenetben fogja elmondani gondolatait.

Senkinek, egyetlen politikai pártnak, "egyetlen gazembernek" sincs joga fenyegetni a zsidóságot - mondta Ronald Lauder. Kijelentette: senki sem gyalázhatja meg a zsinagógákat, senkinek sincs joga beleköpni a Duna-parton meggyilkolt zsidók emlékére állított cipőkbe.

A WJC elnöke azt üzente a világnak, hogy a magyar zsidó közösség él, jól van és nem megy sehová, szerinte ezt mutatja meg a holokauszt áldozataira emlékező Élet menete is.

A 13. alkalommal megrendezett Élet menete jóval több, mint egy hagyományos megemlékezés, olvasható az esemény Facebook-odalán. Mint a szervezők írják,

fontosnak érezzük, hogy mindenki hiteles képet kapjon a vészkorszak pusztításáról, s megismerve a tényeket az antiszemita és rasszista érzelmeket kirekessze a szívéből.

A Facebookon 3500-an jelezték biztosra a részvételüket.

Szabadtéri koncert a Terror Házánál

A kormány eközben a Terror Háza Múzeumnál emlékezik. A szabadtéri koncert előtt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter azt mondta, hogy

gyűlöletből nem lehet országot építeni sehol, se Budapesten, se Tapolcán, se Észak-Borsodban, se Baranyában, sehol.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben létrejön a holokauszt-emlékezetkultúra és tart a témáról "emberi jogi elmélkedés", napjainkban keresztényeket ölnek meg hitükért, zsidókat mészárolnak le a nyílt utcán, magyarokat zárnak börtönbe Európa peremén".

A Terror Háza Múzeumnál rendezett megemlékezésen Balog Zoltánon kívül ott volt többek között Orbán Viktor és felesége, Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója, és Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke.